Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az élet minősége

2008. július 1., kedd, Máról holnapra
Az elmúlt héten elképesztőbbnél elképesztőbb adatok szivárogtak ki a július elsejétől várható gáz- és energiaár-emelésről, húsz-huszonöt százalékkal is drágulhat a gázé, tíz-tizenöt százalékkal az áramé.

Ami már csak azért is lehetetlen helyzetbe hozza a lakosság már amúgy is a megélhetési küszöb alatt vegetáló részét, hiszen az energiaárak emelése láncreakciószerűen eredményezi rövid idő alatt az alapvető élelmiszerárak emelését is, felpörgeti az inflációt, ráadásul a minimálbér nem nő, év végéig 500 lej marad. Ezt a nem túlságosan szívderítő hírt Paul Păcuraru munkaügyi miniszter jelentette be, a szakszervezeti vezetőkkel való hosszú, vitákkal nehezített tárgyalás után. Az országos szakszervezetek máris tiltakozó akciókra készülnek, 600 lejes minimálbért követelve. Hétfőn sztrájkőrségek álltak a pénzügyminisztérium, a kormány és a prefektúrák előtt. Végül kiderült ,,csak" l2,5 százalékkal emelkedik a földgáz, és 4,4 százalékkal az áram ára. Erről csütörtökön az energiaárakat szabályozó hatóság döntött, az áremelést azzal indokolva, hogy a szolgáltatók is egyre drágábban szerzik be a szükséges gázmennyiséget. A világpiacon egyre riasztóbb mértékben emelkednek az energiaárak. Mindez élelmiszerár-dráguláshoz vezethet, s nehéz helyzetbe hozza a szegényeket, hiszen a kormány számításai szerint mintegy 800 000 család válik fizetésképtelenné. A tiltakozásokat megelőzendő, Paul Păcuraru már a legközelebbi kormányülésen javasolni fogja, a kabinet mintegy l50―200 millió lejes támogatást szavazzon meg a rászorulóknak, a legszegényebbeknek, a fizetésképteleneknek… De mindez nyilvánvalóan hab a tortán, hiszen az energia árának emelése láncreakciót indít el, nemcsak az élelmiszerárak emelkednek, hanem nő az infláció is, ami gyengíti a lej vásárlóerejét. A várható infláció megfékezésére a Román Nemzeti Bank idén már hatodszor, jelenleg újabb negyed százalékponttal, tíz százalékra emeli az alapkamatot. Az energia-áremelés a gazdaságra is negatívan hathat majd, nő a csődbe jutó cégek száma, csökkenhet a román termékek versenyképessége a világpiacon. A fémfeldolgozó és a vegyipart, illetve az üveg- és kerámiagyártókat érinti legérzékenyebben az energia árának emelése. E vállalatok közül több már a drágítás előtt veszteséges volt, így újabb csődök várhatók, sok céget bezárnak majd, újra nőhet a munkanélküliség, és tovább romolhat az élet minősége. Mindez tiltakozásokhoz, sztrájkokhoz munkabeszüntetésekhez vezet. Hosszú, forró ősz elé nézhetünk...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2008-06-30: Sport - x:

Elkészült a kézilabdatorna programja (Olimpia, kézilabda)

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség nyilvánosságra hozta a pekingi olimpia női kézilabdatornájának részletes mérkőzésprogramját. A csoportmérkőzések során a magyar női válogatott román idő szerint kétszer hajnali 5.45 órakor, háromszor pedig 15.45 órakor lép pályára. A románok legjobbjai egyszer játszanak reggel háromnegyed hattól, kétszer 9 órától, egyszer pedig 10.45-kor és egyszer 14 órától rajtol a mérkőzésünk.
2008-07-01: Közélet - x:

Júliusi árrobbanás

Drágításokkal kezdődik július. Mától átlag 12,5 százalékkal nő a földgáz fogyasztói ára, a villamos energiáért pedig 4,4 százalékkal kell majd többet fizetnünk. A szakemberek úgy vélik, a gáz és az áram árának emelése átlagosan 5―15 százalékos élelmiszer-drágulást okozhat. Ugyancsak mától 39 banival drágul a cigaretta.