Hírbörze

2017. október 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Kevesebb beruházás
Az idei első nyolc hónapban 18,5 százalékkal kevesebb volt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke, mint a tavalyi év azonos időszakában – közölte a Román Nemzeti Bank.

Január-augusztusban 2,518 milliárd euró áramlott a hazai gazdaságba a tavalyi azonos időszakban jegyzett 3,092 milliárd euróhoz mérten. Az első nyolc hónapban júliusban áramlott a legtöbb pénz, 528 millió euró, a második legjobb hónap március 420 millió euróval. Júniusban 397 millió euró volt a külföldi közvetlen működőtőke-beruházások értéke. Tavaly 30 százalékkal 4,517 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke a 2015-ben jegyzett 3,461 milliárd euróhoz képest. 2016 volt a legjobb év a külföldi tőkeberuházások szempontjából a nemzetközi gazdasági válság kitörése utáni időszakban. Ugyanebben az időszakban a folyó fizetési mérleg hiánya elérte a 4,043 milliárd eurót a tavalyi azonos időszakban jegyzett 2,653 milliárd euróhoz mérten, ami 52 százalékos növekedés – közölte a jegybank.
Növekvő infláció
Szeptemberben, éves összehasonlításban az uniós országok között Romániában ugrott meg az inflációs ráta. Míg az unió országaiban átlagban 1,7 százalékról 1,8-ra, vagyis 0,1 százalékponttal volt magasabb, mint augusztusban, itthon 0,6 százalékról 1,3-ra növekedett, vagyis 0,7 százalékponttal volt magasabb – közölte az Eurostat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2017-10-18: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Bátor ötletek, izgalmas megoldások versenye (Tehetségkutatás)

Az OTP Románia Erdély Pitch néven esettanulmányi tehetségkutató versenyt hirdetett. Az interaktív, lokálisan releváns, gyakorlatias, értéket teremtő verseny célja megmutatkozási lehetőséget teremteni a romániai magyar szakemberek számára, értékes ötletekkel segíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, továbbá helyben megvalósítható projektek helyi civil szervezeteken keresztüli támogatása.
2017-10-18: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Túlélés a Nyír alatt

Nyír a neve, bár nyírbokor sincs már azon a legelőterületekkel borított hegynyúlványon, amely Nagypatak felől simul bele a felső-háromszéki síkságba. Ettől lett Nyíres a kisborosnyói lokálpatrióta kör is, amelynek minden olyan helybeli köz­ségi képviselő, falufelelős, egyházgondnok és nyugalmazott tanító a tagja, aki tehetősebb és falujának haladását akarja. Most mintha lejtőn lefelé haladna a faluközösség, amelynek gazdasági ereje és szociális helyzete még kimagasló volt a két világháború között, amikor a kisbirtokos is uralta vagyona kezelését, s fiatal munkaerőréteg élt a faluban. A túlélés időszakát éli Kisborosnyó?