A reformáció ünnepe az Európai Parlamentben

2017. október 18., szerda, Világfigyelő

Erdélyi vonatkozású rendezvénysorozattal ünnepelték Brüsszel­ben a reformáció 500. évfordulóját. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására Európa fővárosában lépett fel a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusa, illetve bemutatták a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai által készített, a reformációról szóló kiállítást.

Nyár elején hirdetett pályázatot Sógor Csaba és az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) romániai magyar diákok és mentoraik számára. A feladat az volt: minél színesebben, interaktívabb és kreatívabb megközelítéssel bemutatni a reformáció történetét. A nyertes csoport a Collegium Varadiensis, vagyis a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákcsoportja lett Szakács Zoltán iskolalelkész vezetésével. Sógor Csaba irodájának koordinálásával a csoport elkészítette a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kétnyelvű kiállítást, amely a magyar, cseh és lengyel történéseken keresztül segít megérteni a reformáció elmúlt 500 évét, másfelől pedig a reformátusok mellett ismerteti az evangélikusok, unitáriusok és székely szombatosok történetét is. A kiállítással egyidejűleg levetítettek a diákok által készített kisfilmet is, amely 500 másodpercben mutatja be az elmúlt 500 év fontosabb eseményeit.
A nagyváradi diákok csoportja lehetőséget kapott arra, hogy pályamunkáját két alkalommal, október 15-én, vasárnap a Belgiumi Protestáns Gyülekezet istentiszteletének részeként, illetve október 17-én a reformáció témájában szervezett európai parlamenti konferencián is bemutassa. Ugyanezeket a brüsszeli rendezvényeket színesítette a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusának fellépése is.
Az október 17-i, keddi európai parlamenti konferenciát több európai parlamenti képviselő közösen szervezte. Sógor Csaba mellett társszervező volt Tőkés László, Hannu Takkula (finn, liberális), Cecilia Wikström (svéd, liberális), Alojz Peterle (szlovén, néppárti), Peter Van Dalen (holland, konzervatív) és Arne Lietz (német, szocialista) EP-képviselő is.
A szakmai találkozó résztvevői azt a kérdést igyekeztek megválaszolni, hogyan tudja a reformáció 500 éves öröksége pozitívan formálni az Európai Unió jövőjét. Buzogány Dezső, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora a konferencia egyik, az RMDSZ-es képviselő meghívására érkezett előadója volt. Beszédében a reformáció egyik legfontosabb vívmányáról, az iskolák és az oktatás szerepéről beszélt. Mint mondta, a templomok az oktatás és a szociális szolgáltatások szimbólumává váltak. „Mi, keresztények 500 éve tesszük a dolgunkat, ma is az a feladatunk, hogy közösen, a történelmi értékeinket megőrizve vállaljunk felelősséget a társadalmi problémákért” – fejtette ki.
„Ötszáz éves a reformáció. Szerettük volna ezt az évfordulót méltósággal ünnepelni nemcsak otthon, hanem Brüsszel­ben és az Európai Parlamentben is. A reformáció egy új kezdetet jelentett Európában, amely a folyamatos megújulást hirdette. Az egyház megújulása ma is állandó feladat, ugyanúgy a társadalomban és az Európai Unióban is állandó feladatokra, állandó megújulásra van szükség” – mondta Sógor Csaba. Emlékeztetett: a megújulás ugyanolyan gyorsan ment végbe Keleten, mint Nyugaton, és Kelet volt az a része Európának, ahol még a vallási üldözötteket, például a spanyol szentháromság-tagadókat is befogadták. Sógor Csaba elmondta: ma, amikor többsebességes Európáról beszélünk, jó látni, és ezen a kiállításon keresztül is felmutatni, hogy 500 évvel ezelőtt sem volt kétsebességes Európa, csupán egyetlen Európa létezett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2017-10-18: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Túlélés a Nyír alatt

Nyír a neve, bár nyírbokor sincs már azon a legelőterületekkel borított hegynyúlványon, amely Nagypatak felől simul bele a felső-háromszéki síkságba. Ettől lett Nyíres a kisborosnyói lokálpatrióta kör is, amelynek minden olyan helybeli köz­ségi képviselő, falufelelős, egyházgondnok és nyugalmazott tanító a tagja, aki tehetősebb és falujának haladását akarja. Most mintha lejtőn lefelé haladna a faluközösség, amelynek gazdasági ereje és szociális helyzete még kimagasló volt a két világháború között, amikor a kisbirtokos is uralta vagyona kezelését, s fiatal munkaerőréteg élt a faluban. A túlélés időszakát éli Kisborosnyó?
2017-10-18: Világfigyelő - :

Máltai oknyomozó újságírónőt robbantottak fel

Peugeot-jában robbantották fel Daphne Caruana Galiziát, az egyik legismertebb máltai újságírót hétfő délután, pár perccel azután, hogy elhagyta otthonát Bidnija városában, nem messze Mosta városától. Egyelőre nem sok részlet derült ki az esetről, az elkövetés pontos eszköze sem ismert.