Székelyföldi Fotóbiennálé: képírók ünnepe

2017. október 23., hétfő, Kultúrkert

Három fotókiállítás, tartalmas szakmai előadások és több tematikus műhelymunka – ez az október 13–15. között harmadik alkalommal megrendezett Székelyföldi Fotóbiennálé gyorsmérlege. Valójában ennél többről van szó, nem csupán a fotós megmérettetésre jelentkező közel háromszáz alkotó fényképeit kellett elbírálnia a zsűrinek, hanem a térségbeli fotóklubok is bemutatkozhattak végre együtt, közösen. E három nap azonban a fotósok személyes találkozásához, ismerkedéséhez is teret biztosított, s mindezek együtt Sepsiszentgyörgyöt a fotográfia székelyföldi fővárosává tették.
 

  • Székelyföldi fotóklubok kiállítása a főtéren. A szerző  felvétele
    Székelyföldi fotóklubok kiállítása a főtéren. A szerző felvétele

 

Ritka pillanatok Sepsiszentgyörgyön: Eifert János budapesti fotóművész saját kiállításán tárlatvezetést tart, s később az M Stúdió Mozgásszínház részvételével műhelymunkát vezet mozgást fényképezők számára. Ilyenszerű élményekben lehetett része azoknak, akik bepillantottak a fotóbiennálé rendezvényeibe: három meghívott előadó, három különböző világ tárulkozott ki.
A legtöbb látogatót vonzó, szinte tömegrendezvénynek számító kiállítás az őszi vásárban megnyitott főtéri tárlat, amelyen székelyföldi fotóklubok mutatkoznak be. Ez nóvum szakmai berkekben is, ekkora csoportos kiállítás még nem volt térségünkben, s e szabadtéri tárlat nézettsége bizonyosan meghaladja az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a pályamunkákból megrendezett kiállítás látogatottságát. A székelyföldi fotóklubokat köszöntve Hlavathy Károly, a sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub vezetője rögzítette: öt város  tíz fotóklubjának, illetve alkotócsoportjának, vagyis több mint százötven fotós képei láthatók, a Gyergyói Fotóklub (2009-ben alakult), Csíkszeredából a Prisma (1986) és az F10 (2010), Marosvásárhelyről a Marx József (1953), Székelyudvarhelyről az Orbán Balázs  (1960) és az Expozia Alkotócsoport (2009), míg a legtöbben Sepsiszentgyörgyről állítottak ki: Mohos (1987), Képvidék Alkotócsoport (2001), Camera Club Siculorum (2007) és Transnatura (2016). Hlavathy Károly utalt arra, hogy a nap szinte minden pillanatában térségünkben is csattan egy-egy zárszerkezet, s a fényképezőgép legtöbbször minket örökít meg, „azt, ahol élünk és azt, ahogy itt élünk”. Örvendetesnek nevezte, hogy egyre több a fotós, s jó, hogy fokozódik bennük a „tartalmi fotográfia iránti érdeklődés”, ilyen körülmények között szükségszerűvé válnak a fotóklubok, az alkotói közösségek, Sepsiszentgyörgyön soha nem tapasztalt népszerűségűek a fotós rendezvények, kiállí­tások.
Ezt tanúsítja az EMŰK emeleti kiállítótermében nyílt tárlat is, amelyen a fotóbiennáléra beküldött képek legjobbjai láthatók, legalábbis a zsűri értékítéletének tükrében. Tizenhét országból 283 fotós 1516 pályaművel jelentkezett három versenykategóriában (mozgás, kenyér és kötetlen témában). Bár a fotóbiennálét felkaroló székelyföldi megyei önkormányzatok célja, hogy a rendezvénnyel Székelyföldet láttassák, ez annyiban sikerült, hogy az egész világból a rendezvény iránt érdeklődő fotósok szemüket valóban Székelyföldre irányították, illetve hogy itteni fotósok is beneveztek. Ellenben a bemutatott képanyag csupán kis töredékét tükrözi Székelyföldnek, ez érthető is, hiszen a rendezvényre az egész világból benevezhettek a fotósok, ki-ki hozva saját képi világát. Így a biennálé  összképe meglehetősen heterogén, a kiállított képek színvonala is ingadozó. Talán mérlegelhető lenne,  nyernénk-e vagy veszítenénk azzal, ha a szervezők a fotóbiennálét tematikailag erőteljesebben kötnék Székelyföldhöz, ezáltal sajátosabbá és egyedibbé téve a rendezvényt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2017-10-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Október 23.
SEPSISZENTGYÖRGY. 11 órától koszorúzás a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis-táblánál – Puskás Attila: Október 23. (szaval Sorbán Boglárka cserkész); 11.30-tól koszorúzás Szalai Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál – Hajdú Levente: Kiáltvány (szaval Csiszér Csanád cserkész);
2017-10-23: Kultúrkert - Mózes László:

Akik megtalálták életük értelmét (Răzvan Voiculescu fotóalbumai)

Emberek az ország eldugott zugaiból, akik keresték és megtalálták helyüket, életük értelmét, kiknek egyszerűsége, bölcsessége figyelmet érdemlő – ők Răzvan A. Voiculescu bukaresti fotográfus portréalanyai. Képeit igényes, mívesen kinyomtatott és szerkesztett albumokban jelentette meg, tematikusan, kizárólagosan saját elképzelése, művészi hitvallása szerint. A közismert fotós a Székelyföldi Fotóbiennálén beszélt fényképeiről, portréalanyairól, hangsúlyozva, a hagyományos fényképezés híve, nem készít sorozatfelvételeket, mert átélte és megszerette az egykori sötétkamra varázsát, megtanulta, milyen az, amikor jól meg kell fontolni az exponálás pillanatát. A fotótechnika nem bűvölte el, csak azokat a digitális képmódosító eljárásokat használja, amelyeket annak idején a klasszikus filmes, nagyítógépes, előhívásos képszerkesztés is lehetővé tett, ugyanis a tehetséget, az egyéniség kibontakozását tartja legfontosabbnak.