Hírsaláta

2017. október 24., kedd, Belföld
BÍRSÁG FÉLREVEZTETÉSÉRT. Félmillió lejes büntetéssel sújtott tizenöt kereskedelmi bankot a Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) megtévesztő reklámok és a szerződésekben fellelhető tisztességtelen feltételek miatt. Többnyire lufinak bizonyult a bankok előnyösként beállított hitelcsomagja.
 A hatóság egyúttal arra kötelezte a pénzintézeteket, hogy szüntessék be az ügyfeleket megkárosító reklámtevékenységüket, módosítsák a már megkötött hitelszerződéseket, továbbá szolgáltassák vissza a törvénytelen úton kapott összegeket. A News.ro hírügynökség tájékoztatása szerint augusztus 28. és október 6. között a fogyasztóvédelem a Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, Unicredit, Credit Europe, CEC Bank, OTP Bank, BRD, Garanti Bank, Alpha Bank, ING, Libra Internet Bank, Transilvania Bank és Leumi Bank olyan jellegű hirdetéseit vizsgálta, amelyekben a pénzintézetek rendkívül előnyösnek állították be hitelcsomagjukat, és erre hivatkozva buzdították kölcsönfelvételre a fogyasztókat. A vizsgálat az Alpha Banknál, a Transilvania Banknál, a BRD-nél, a Raiffeisennél, az OTP-nél tapasztalt komoly rendellenességeket. (Krónika)
A SZÉKELYFÖLDI ROMÁNOKÉRT. Trikolóros felvonulásokat szervez Székelyföldön a következő időszakban a Románia Modernizálásáért Országos Koalíció. A szervezet szombaton tartott országos tanácskozása után az elnök, Alexandru Cumpănaşu kijelentette, hogy a székelyföldi román közösség 5–10 éven belül felszámolódik, ha a román állam nem támogatja különböző gazdasági beruházásokkal a fennmaradását. Azt nem részletezte, hogy milyen jellegű állami befektetésekre gondolt. Cumpănaşu kifejtette: meggyőződése, hogy a székelyföldi magyar közösségnek nem az autonómia, hanem a függetlenség a célkitűzése, a katalán modell alapján. Az elnök szerint a magyar közösség vezetői nem ismerik el ünnepnek december elsejét, ezért „ellenlépésként” a szervezet trikolóros felvonulásokat tervez Székelyföldön még az év vége előtt, majd jövőre, az egyesülés centenáriumának évében többször megismétlik. (Maszol)
TÚLLŐTTEK A CÉLON? Belehalt sérülésébe az a férfi, akit lelőttek vasárnap a Maros megyei rendőrök, miután falopáson kapták, és nem állt meg a felszólításra. A Szászrégen melletti Beresztelke község erdejében történt incidenst a Maros megyei ügyészség vizsgálja. Andreea Pop, a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a falopásról a 112-es egységes hívószámon értesítették a rendőröket, akik erdészekkel vonultak a helyszínre. A szóvivő azt mondja: a lopáson ért férfi nem állt meg a felszólításra, ezért a rendőrök fegyverüket használták. A férfit a marosvásárhelyi sürgősségre vitték, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét. A koponyáján hatolt át a golyó. A 25 éves férfi nem egyedül tartózkodott az erdőben, amikor kiérkeztek a rendőrök és az erdőfelügyelők. Vele volt egy 13 éves fiú és egy Zoltán nevű szászrégeni társa is. Utóbbi férfi azt állítja, hogy csak tüzelőnek való száraz gallyakat gyűjtöttek, a barátját, Leventét pedig gyakorlatilag kivégezték a rendőrök. (Főtér/Maszol)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 112
szavazógép
2017-10-24: Belföld - :

Pénztelen és fejletlen (Román vasutak)

Romániában nem történt beruházás a vasúti infrastruktúrába, és sajnos, fontos pályaszakaszok még mindig nincsenek villamosítva – jelentette ki egy tegnapi szakkonferencián Sorin Chinde, a Grampet – Román Vasúti Csoport elnöke. Szentes József, a Román Államvasutak (CFR) személyszállító részlegének vezérigazgatója szerint a társaság 2011 novembere óta nem kapott pénzt beruházásra.
2017-10-24: Belföld - :

Nem az áfareformra

Az RMDSZ nem támogatja a megosztottáfa-befizetésre vonatkozó kormányrendeletet. Több szempontból is elfogadhatatlanok a kormányrendeletben foglaltak, hiszen az adócsalás visszaszorítására tett törekvések leple alatt gyakorlatilag ellehetetlenítik főleg a kis- és középvállalkozások működését – olvasható a szövetség hírlevelében.