KolozsvárSzobor Kós Károlynak és Bartha Miklósnak

2017. október 25., szerda, Magazin

Kós Károly építésznek, írónak, könyvkiadónak, az Erdélyi Református Egyházkerület egykori főgondnokának, valamint Bartha Miklós írónak, politikusnak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alapítójának, első alelnökének állítottak szobrot pénteken Kolozsváron az Írisz-telepi református templom kertjében.

Ünnepi beszédében Grezsa István kormánybiztos úgy vélekedett, hogy szükség van a két nagy előd példájára, amikor Erdélyben magyar iskolákért, Kárpátalján pedig a magyar nyelvű oktatás alanyi jogáért kell harcot folytatni. „Átjárható, belakható Kárpát-medencében szeretnénk élni. Olyan régióban, ahol egymást gyarapítva, és egymás értékeire koncentrálva tudnánk építeni egy közös és élhető jövőt. Mi készen állunk a történelmi kiegyezésre” – jelentette ki Grezsa István.
Farkas László Írisz-telepi lelkész elmondta: a két mellszobor – Blaskó János alkotásai – a Kós Károly és Debreceni László által tervezett, hatvan évvel ezelőtt felavatott Írisz-telepi református templom előterébe került. Amint felidézte, az Országgyűlés elnöke 2014-ben ajánlotta fel Bartha Miklós egykori országgyűlési képviselő mellszobrát Kolozsvár magyarságának. És mert a magyarságnak kevés esélye van arra, hogy Kolozsvár valamely közterére állítson szobrot, az Írisz-telepi református templom kertjére esett a választás. A gyülekezet presbitériuma viszont azt kérte, hogy pályázati úton szerezzenek támogatást egy Kós Károly-szoborra is.
A szoboravatást megelőző ünnepi istentiszteleten Bibza Gábor esperes prédikált, Bartha Miklós alakját Széman Péter, az EMKE elnöke, Kós Károlyét pedig Vincze László, a gyülekezet gondnoka idézte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-10-25: Magazin - :

Emléktábla Kemény Jánosnak Pittsburghben

Emléktáblát avattak báró Kemény Jánosnak, az erdélyi magyar kulturális élet kultikus figurájának szülővárosában, a Pennsylvania állambeli Pittsburghben – számolt be a kolozsvári Fehér Holló Médiaklub Egyesület.
2017-10-25: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Őszi áldás Oltfejben

Nem is annyira a Bodok környéki mező áldásaira céloz címünk, hanem azokra a sikeresebb előrelépésekre, melyeknek zöme, akárcsak a kései mezei termény, év végére érett be. Áldás lehet az is, ha növekedik a közbiztonság a községközpontban, ha Oltszemen küszöbön egy nemzetközi fogathajtópálya építése, vagy ha Zalán új aszfaltos utcaszakasszal gazdagodik.