Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felsőfokú szégyentelenség

2017. október 25., szerda, Kármentő
Demeter J. Ildikó

Csak egy „érdekes” panasz az idén befutott 465-ből: néhány egyetemista megrendelte államvizsga-, illetve mesteri dolgozatát egy sepsiszentgyörgyi lakcímű úrtól, aki a világhálón kínálta szolgáltatásait és kereste ügyfeleit, ám nem tartotta magát a megállapodáshoz, félkész vagy nem az adott témáról szóló munkákat küldött vissza megrendelőinek, akik nemes felháborodásukban feljelentették a fogyasztóvédelmi hivatalnál, és ennek következtében a rendőrség is vizsgálatot indított az átverés miatt.

A szomorú az, hogy nem egyedi esetről, hanem jelenségről van szó: csak ebben az esetben 15–16 hónapig tartó „üzletről”, amelyben nem az a legrosszabb, hogy feketén, adózástól és egyéb bürokratikus sallangoktól mentesen folyt, hanem az, hogy a hatóságok csak a csaló ellen indítottak kivizsgálást, az a kutyát sem érdekli, hogy a fiatalok miképpen jutnak felsőfokú diplomához ebben a gyönyörű rendszerben. És milyen arányban, mert valószínűleg sokkal többen vannak annál a tucatnál, akik nem bújnak el szégyenünkben egy ilyen szellemi lopáskísérlet után, hanem még ők kiáltanak tolvajt...
Történik mindez öt évvel azután, hogy a frissen tisztségbe lépett Victor Ponta kormányfőt plágiummal vádolták, és egy évvel azután, hogy vissza is vonták doktori címét. Azóta több hasonló botrány tört ki, és lassan napfényre került, hogy egyes felsőoktatási intézményekben – különösen a politikuspalánták által előszeretettel látogatott hírszerzési akadémián – egész másolási üzem működik, bizonyos körökben így jutnak busás bérpótlékokkal járó, ám a legkevésbé sem megszolgált tudományos címekhez, rangokhoz, előnyökhöz, állásokhoz a kiválasztott személyek.  
Nem, nem kell a mai fiatalokat szidni: olyanok, amilyenné a szüleik nevelték őket ebben a zűrzavaros átmeneti korszakban, amikor a becsületes munka annyira leértékelődött, hogy a tehetősebbek már tucatjával vásárolják – vagy vásárolnák – meg a diplomákat. Úgy látszik, az egyetemektől megtehetik, és ez már nem őket minősíti. A befektetett pénz megtérül egy jól fizető – természetesen állami – munkahelyen, a szorgalmasan tanuló diákok pedig dolgozhatnak feleannyiért a versenyszférában. Nagyobb baj azonban, hogy ezek után senki sem tudja, kinek a felkészültségében lehet megbízni, és ki az, akit messziről el kell kerülni...
A legszomorúbb mégis az, hogy ezek a fiatalok jelentik a jövőt, nekik kellene helyrehozniuk mindazt, amit az előző nemzedékek elrontottak, nekik kellene szakértelmükkel, tudásukkal, munkájukkal élhetővé tenniük ezt a jobb sorsra érdemes országot.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2017-10-25: Közélet - Fekete Réka:

Kevesen pályáztak támogatásra (Tehetséggondozás Háromszéken)

Az iskolák igazgatói, a pedagógusok, az osztályfőnökök, a települések lelkészei és a közösségi vezetők is felelősek a szülők mellett azért, hogy a tehetséges gyermekek ne kallódjanak el, és amennyiben haladásukhoz anyagi támogatásra van szükségük, megkapják a segítséget – hangsúlyozza Bereczki Kinga, a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács elnöke annak okán, hogy a megadott határidőig jóval a rendelkezésre álló keretösszeg alatt igényeltek támogatást a székelyföldi diákok a tehetséggondozó szervezet által meghirdetett két ösztöndíjpályázaton. Az egyik programot lezárták, az Ady Endre-ösztöndíjra még jövő hétfőig fogadnak el igényléseket.
2017-10-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy a drága édesapa és nagytata,
FORRÓ LÁSZLÓ
nyugalmazott tanár
méltósággal viselt betegség után életének 74. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Hamvait 2017. október 28-án, szombaton 13 órakor helyezzük örök nyugalomra református szertartás szerint a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából.
A gyászoló család
4302186