Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jóslatok és megvalósítások

2017. november 4., szombat, Kármentő
Kuti János

Az Országos Előrejelzési Tanács (még ilyen is van?!) tagjait bizonyosan a jelenlegi kormánypártok vezetői nevezték ki, ezért ők most hálából rózsaszínű előrejelzéseket eregetnek a levegőbe. Egy nemrég közzétett jóslatuk szerint már a közeljövőben úgy fogunk élni, mint hal az ózondús vízben.

Szerintük 2021-re a nettó átlagbér 3176 lej lesz, egyharmadával nagyobb, mint a jelenlegi 2324 lej. És arra – szintén az előrejelzések szerint – egymillió munkavállalóval több szorgoskodik, mint most, ami nem csoda, ha a csodás jövő és a mesés fizetések illatát megérzik az emberek. Addig is azon töprengek, milyen sok nagy fizetésű alkalmazott van, akinek felvitte a Jóisten a dolgát és az állam a fizetését, hogy kompenzálja a minimálbéren tengődőkét (hogy ez a 2324 lejes átlag kijöjjön). Idén márciusig már kilencszázezren vittek  háromezer lejnél többet haza, és csak 2,5 millióan kerestek 1500 lej alatt.
A bruttó hazai össztermék növekedésében közben továbbra is élen járunk Európában. Még tiszta szerencse, hogy olyan kormányunk van, amelyik bármikor képes többet költeni, mint amennyit a gazdaság termel. Sajnos, a vészmadarak mindenféle rémálom-forgatókönyveket írnak a most január elsejétől beígért újabb kormányzati elképzelések kapcsán. A Tudose-kabinet tervezett intézkedései szerint a minimálbér 1450 lejről 1900 lejre nő, amitől boldog-boldogtalan boldog lehet. A külföldi vállalkozók, akik azért foglalkoztatnak itt alkalmazottakat, mert olcsón dolgoztathatják őket, most örömükben meg sem állnak Kínáig, Indiáig. A munkanélküliek meg rögtön munkába állnak, látván, hogy a minimálbér ilyen hatalmas növekedésének következtében kemény 98 lejjel nő a kézhez kapott fizetésük. Viszont egy bruttó 3000 lejes jövedelmű személy, ha minden (nem) jól megy, 329 lejjel kap kevesebbet, mint jelenleg. Ők is táncolnak majd örömükben. A kormány olyan bravúrt visz véghez, amely után az alkalmazott kevesebbet keres, mint mielőtt megemelték volna fizetését! És még ki tudja, milyen új gazdasági csodák várnak ránk az új esztendőben, mert egy ötletekben gazdag kormány vezet, amely nap mint nap újabb és újabb gazdasági elképzelésekkel kápráztatja (vakítja?) el a polgárokat. Még arra is képes lenne dolgozó népének érdekében, hogy kényszerítse a munkaadókat: vigyék fel alkalmazottaik bruttó fizetését, hogy legalább annyit kapjanak kézhez, mint korábban, a nagy fizetésemelések előtt. Hát nem nagyvonalú gesztus ez a kormány részéről? Persze rögtön kerülnek olyan kerék-, és fizetésmegkötők, akik azt mondják, hogy ezt nem lehet! Miért is ne? Ha például egy cég exportra dolgozik, és fizetést emel, csődbe mehet. A tulaj menjen el a külföldi megrendelőhöz, és kerek perec mondja meg, hogy a fizetések emelése okán mennyivel szeretné felvinni a kiszállított termékek árát, mire a jó vevő rögtön beleegyezik, és így minden rendben lesz. De ha rosszféle a megrendelő, még azt is mondhatja: köszönöm, nem kérek belőle. Rosszabbik esetben, ha nem szállítja a leszerződött javakat a régi áron, pert akaszt a vállalkozó nyakába. Az aztán dönthet, hogy fizetést emel és veszteségben termel, vagy bezárja a céget, és akkor csak büntetést fizet.
Az uniós szakemberek aggódnak, mert az államháztartási hiány nagyobb lesz annál, mint amit ígértünk nekik. Mi az az egy-két százalék, amivel túllépjük az elvárt küszöböt? Miért várják el, hogy önrészt fizessünk, ha valamire pályázat útján pénzt kérünk, amikor nincs? Adják csak ide a nekünk járó pénzeket, és el tudjuk költeni minden baniig önrész nélkül is. Mert a pénzre ugyancsak szükség van. A szakemberek azt mondják, hogy nem költünk beruházásokra. De Bukarestben csak a közpénzek elköltésére 22 céget hívott életre a főpolgármester asszony. Ezek a parkolókkal, őrzéssel, parkokkal, temetőkkel, világítással és egyéb olyasmivel foglalkoznak, amire eddig kénytelenek voltak versenytárgyalást kiírni, és megtörténhetett, hogy némelyiket nem a kiszemelt ismerős cége nyerte meg. Ilyen többet nem lesz. Az új, saját cégek többnyire rokoni és ismeretségi alapon alkalmazták munkatársaikat. Az átlagfizetés 5136 lej, és három hónap alatt nyolcszázezer lejt sikerült elkölteniük fizetésekre. Egyik ilyen vállalat 23 alkalmazottjának 45 számítógépet vettek. De máshol is vannak még hasznos beruházások. Jászvásáron öt okos budit vásároltak, darabonként 30 ezer euróért egy fél évvel ezelőtt, de még nem működnek. Amíg beindulnak, ingyen, a szokott módon végezheti mindenki dolgát a természet lágy ölén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1067
szavazógép
2017-11-04: Közélet - :

Előzzük meg a bajt

Otthonaink, családunk biztonságára, javaink védelmére figyelmeztetnek a hatóságok, a hideg idő és a fűtési idény beköszöntével ismét előtérbe kerül a tűzesetek megelőzése.
2017-11-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a jó édesanya, nagymama, dédnagymama, a sepsibükszádi
ELEKES JULIANNA
életének 94. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2017. november 7-én, kedden 13 órakor lesz az alsó ravatalozóháztól.
Szerettei
19749