Európai FilmdíjakMagyar alkotók is versengenek

2017. november 7., kedd, Magazin

Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeit a sevillai filmfesztiválon szombaton, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes. Az Európai Filmdíjakat december 9-én adják át Berlinben.
 

 

Az alkotás versenyben lesz a legjobb filmek között, Enyedi Ildikót a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó díjra is jelölték, Borbély Alexandra pedig a legjobb női főszereplő kategóriában esélyes az Európai Filmdíjra. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést.
Az Európai Filmakadémia tagjai a legjobb filmek közé jelölték még a 120 dobbanás percenként című francia filmet (rendező: Robin Campillo), az orosz–belga–német–francia koprodukcióban készült Szeretet nélkült (Andrej Zvjagincev), a finn–német A remény másik oldala című mozit (Aki Kaurismäki), valamint a svéd–német–francia–dán A négyzetet (Ruben Östlund). A legjobb rendezőnek járó díjra esélyes Enyedi Ildikó mellett Andrej Zvjagincev (Szeretet nélkül), Jorgosz Lanthimosz (Egy szent szarvas meggyilkolása), Aki Kaurismäki (A remény másik oldala) és Ruben Östlund (A négyzet) neve szerepel.
A legjobb női főszereplőt Borbély Alexandra, Juliette Binoche (Jöjj el napfény!), Paula Beer (Frantz), Isabelle Huppert (Happy End) és Florence Pugh (Lady Macbeth) közül választják ki. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Nahuel Pérez Biscayart (120 dobbanás percenként), Jean-Louis Trintignant (Happy End), Josef Hader (Stefan Zweig: Búcsú Európától), Colin Farrell (Egy szent szarvas meggyilkolása) és Claes Bang (A négyzet) kapott jelölést.
A legjobb forgatókönyv díjáért Enyedi Ildikó mellett versenyben van Francois Ozon (Frantz), Oleg Negin és Andrej Zvjagincev (Szeretet nélkül), Jorgosz Lanthimosz és Efthimisz Filippu (Egy szent szarvas meggyilkolása), illetve Ruben Östlund (A négyzet). A rövidfilmek között Bucsi Réka Love című animációja is versenyben van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-11-07: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Lecke honismereti földrajzból

Sepsiszentgyörgy vendége lesz Veszprém testvérvárosunkból a Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla házaspár, akiknek színes, tartalmas és adataiban megbízható albumai-kiadványai közkedveltek Erdély-szerte. A jövő hét végén, november 12-én két új kiadvánnyal örvendeztetnek meg.
 
2017-11-07: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Gidófalvi kapumege

A községközpont, Angyalos és a két ikertelepülés – Fotosmartonos és Étfalvazoltán – mindennapi gondjai folytonosan újratermelődnek. Kimeríteni részleteiben lehetetlen, s így azok közül csak válogatni lehet. Azt is csak vegyesen, mert az egyfajta beteljesülések és a jogos elvárások vegyesen tolakodnak. A Kövér György népművész tervezte-faragta méretes falukapu mögött gondjaiban-sikereiben él a nagyközség lakossága, s örvend az eredményes mezőgazdasági évnek. Az esztendő első felében hangos-vidám farsangot tartottak, ünnepeiken mindig kedvre perdíti őket a fiatal fúvószenekar, látogatásunk idején polgári kortárs­találkozóra készültek.