Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Füstbe ment paktum

2008. július 3., csütörtök, Máról holnapra

Az élelmiszer- és energiapaktum megkötése a Cotroceni Palotában végül is elmaradt, az összejövetel meglehetősen populista szóözönnel zárult, s Băsescu ama bejelentésével, miszerint a szóba hozott két kérdéskörben a jövő héten a kormánnyal egyeztet, s velük dolgoztatja ki azokat az intézkedéseket, melyek a lakosságra zuhanó élelmiszer- és energiaárhullámban legalább a legszegényebbek sorsán valamit könnyít.

Amit a pártok kitaláltak, s az államelnök után a közvélemény elé tártak, évi 2,6 milliárd euróval terhelné meg az államháztartást, s ráadásul az inflációt fokozná, márpedig a pénzhígulás áldozatai is elsősorban a szegényebb néprétegek lennének, tehát, amit esetleg nyernének a réven, azt vagy annak többszörösét elveszítenék a vámon.

A bérek, nyugdíjak és szociális juttatások emelésének természetesen napirenden kell maradnia — ezt a kormány is készségesen elismeri —, csak meg kell termelni azt a pluszpénzt, ami mindezekhez szükséges, tehát tevékenysége homlokterében az ipargazdaság további egészségessé tétele és átszervezése, a mezőgazdaság új alapokra helyezése és termékeinek legalább a belső piacokon való forgalmazása kell hogy álljon. Romániában igen nagy a lemaradás, s legalább tíz esztendőre lesz szükség, hogy változtassanak rajta. Országszerte a termőföld felét nem művelik meg, a kis parcellákon dolgozó őstermelők valósággal kínlódnak, ráadásul kis árufeleslegüknek nem lelnek piacot, az az út menti élelmiszer-kiskereskedelem, mely az országot behálózza, nemcsak visszatetsző, egészségre veszélyes, de a román mezőgazdaság színvonalának is fokmérője: Románia legalább hatvan évvel az unió országai mögött kullog.

Nem rózsásabb a helyzet az energiabiztonság tekintetében sem. Elő lehet állni olyan javaslatokkal, hogy a lakosságnak a gázt és az elektromos energiát kizárólag olcsó forrásokból biztosítsák, s ezzel meg lehetne törni az úgynevezett okos fiúk e téren az elmúlt néhány évben szerzett monopóliumát, ha nem lenne piacgazdaság, ha az egymást követő kormányok nem árusították volna ki az ország földgáztartalékainak felét, s ha a protekcionizmus nem uralná a hazai energiapiacot. Jelen helyzetben ellenben ennek aligha van esélye, s a legkézenfekvőbb módszerhez, a takarékossághoz kell folyamodni. Az el nem használt energia a legolcsóbb — mondják —, de ez sem egyszerű, mi több, igen drága, mert a tömbházak hőszigetelését jelenti. Pénz, sok sok pénz és szervezőerő kellene hozzá. Talonban még az alternatív energiatermelés. Három hónapja sincs, hogy hallhattuk: öt megawattnyi már megtermelt szélenergiát nem fogadott be az országos hálózat, mert nem bírja, mert elavult, mert régi.

Akkor mégis miről beszélünk?

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 134
szavazógép
2008-07-03: Közélet - Iochom István:

Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsú

Tegnap a hagyományokhoz híven — és 1993 óta megszakítás nélkül — Sarlós Boldogasszony napján a közigazgatásilag Torjához tartozó Futásfalván fogadalmi nagybúcsút tartottak.
2008-07-03: Közélet - Farkas Réka:

Közösen az autonómiáért

,,Egyesítsék az erőket az autonómiáért" ― ezt javasolja Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Markó Béla RMDSZ-elnöknek a hét végén esedékes tárgyalásukon ― jelentette ki a független EP-képviselő marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.