Körömszakadtig

2017. november 8., szerda, Máról holnapra
Nagy D. István
Az egyre csak gyarapodó bírálatok ellenére, úgy tűnik, Mihai Tudose és kormánya nem hajlandó lemondani a bejelentett adóügyi és társadalombiztosítási változtatásokról.
A társadalombiztosítási hozzájárulás munkavállalókra való áthárítása mellett hasonlóan kitartó a kormány a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra való csökkentése ügyében is, miközben hétfőn már a szociáldemokrata városvezetők is – élükön Gabriela Firea, bukaresti főpolgármesterrel – keményen támadták az elviekben január elsejétől hatályba léptetendő rendelkezést. Az elöljárók szerint – Firea mellett Arad, Kolozsvár, Nagyvárad vezetői is nyilvánosan szólaltak meg – a tervezett csökkentéssel az önkormányzatok járnak a legrosszabbul, mivel a jövedelemadóból helyben maradó összeg számottevően apad, nagyjából a jelenlegi ötödével, ami a beruházási alap jelentős megcsappanását vonja maga után. Ilie Bolojan nagyváradi, valamint Gheorghe Falcă aradi polgármester számításai szerint ez a visszaesés elérheti a harminc százalékot. Nagyvárosok esetében ezek tízmillió lejes nagyságrendű kieséseket jelentenek. A Hotnews.ro hírportál által megszólaltatott városvezetők a kormány elképzelését abban az esetben tudnák elfogadni, ha a rendelkezések a jelenlegi 41,5 százalékról hetven százalékra növelnék a helyben maradó adó arányát a hatszázalékos járulékmérsékléssel párhuzamosan, vagy pedig más, szintén az állami költségvetésből biztosított kompenzációs megoldást találnak az önkormányzatok pénzügyeinek kiegyensúlyozására.
Vélhetően, mivel saját párttársaik is háborogtak, Mihai Tudose, valamint a szocdem vezér Liviu Dragnea tegnap találkozott az elöljárókkal a romániai városok szövetségének ülésén. A találkozó viszont afféle nesze semmi, fogd meg jól eredménnyel zárult. A kormányfő és a pártvezér megígérték: a kért költségvetési kiegyensúlyozási intézkedéseket megteszik, de nem árulták el, hogy ezt miként és főleg miből oldják majd meg. A találkozó érdekessége ugyanakkor, hogy a szocdem polgármesterek tegnap alábbhagytak a harcias hangnemből. Robert Negoiţă, Bukarest harmadik kerületének polgármestere – vélhetően a szóbeli biztatások hatására – már egyenesen arról beszélt: bevételeik nem lesznek alacsonyabbak mint 2017-ben. Az aradi elöljáró ezzel szemben ugyanazt ismételte: jókora lyukra számítanak a költségvetésükben.
A fentiek alapján csak egy következtetést vonhatunk le: „pártunk és kormányunk” bármi áron képes végigvinni a mára már gyakorlatilag halottnak tekinthető programját, nem számít, hogy lassan nincs olyan társadalmi réteg – rajtuk és a központi közigazgatás intézményein kívül –, amely ne válna áldozatává vezetésüknek.
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 375
szavazógép
2017-11-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Antal Árpád: A városoktól vesznek el

Egymilliárd eurót vesz el a városoktól a kormány, a legtöbbet Bukaresttől és az erdélyi nagyvárosoktól, de a kisebbek is veszítenek az adózási módosítások miatt, habár nem egyformán – közölte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki tegnap részt vett azon az egyeztetésen, amelyen a romániai municípiumok elöljárói próbáltak közös nevezőre jutni az SZDP és a kormány vezetőivel. A hosszú megbeszélésen a kormány olyan kompenzációs rendszert javasolt, amely csak részben fedezi a városi költségvetésekből kieső jövedelmeket.
2017-11-08: Közélet - Bokor Gábor:

Bővül a Kőrösi-líceum (Kovászna)

Újból a kovásznai helyi tanács napirendjére tűzték a Kőrösi Csoma Sándor Líceum épületének bővítését. A tervek már korábban, három évvel ezelőtt elkészültek, de az időközben bekövetkezett gazdasági változások az eredeti iratcsomó felülvizsgálatát tették szükségessé. A városatyák a megvalósíthatósági tervet, a részletes és általános költségvetés tervét is egyhangúlag fogadták el.