JegyzetA foci győzelme

2008. július 3., csütörtök, Sport

Nem csupán a spanyol szurkolók milliói örültek, amikor vasárnap este véget ért a labdarúgó Európa-bajnokság, és kedvenceik elhódították a trófeát a németek elől. A pezsgő, a kupa, a tűzijáték, a taps, az ének a foci győzelmét is jelentette, hiszen ezen a turnén az Arragones mester vezette fiúk játszották a legeredményesebb és legszebb futballt.

A spanyolok játékában megvolt például a törökök küzdeni tudása, harci szelleme. Megvolt a hollandok labdabirtoklás iránti elfogultsága. Megvolt az olaszok pragmatizmusa, figyelmes védekezésre való hajlandósága, a svédek lendülete, az oroszok passzjátéka, az osztrákok naivitása, a svájciak otthonosság-érzete, a portugál játékosok elképesztő cselei, a románok titkos győzelmi vágya, a horvátok érettsége. Megvolt benne a németek szerencséje, felkészültsége, érettsége, küzdeni tudása és pragmatizmusa.

Sőt, az ibériaiak játékában benne volt mindaz, ami más csapatokéból hiányzott. Például a franciák játékából a Zinedine Zidane visszavonulásával tovatűnt kreativitás. Vagy az olaszok produkciójából hiányzó gólerősség. És a címvédőként pályára lépő görögök játékából már évekkel ezelőtt eltűnt büszkeség, a győzelem tudata, a győztes mentalitás.

Nem véletlen tehát, nem valamiféle isteni beavatkozás döntötte el az Európa-bajnokságot. Egyszerűen csak a játéktudás, a jobb felkészültség, a győztes mentalitás, a csapatjáték és csapatszellem, a bátorság. Hiszen alig négy évvel ezelőtt a bunkerfocit játszó görögök voltak a győztesek, idén viszont korán távozniuk kellett azoknak a csapatoknak — Románia, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Csehország, Görögország —, amelyek védekező játékkal próbáltak győzni.

A spanyolok eredményének azért örülhettek tehát az Ibériai-félsziget határain kívül is, mert általuk a foci győzött. Minden, ami szép ebben a sportban: a csapatjáték, a technika, a támadó szellem, a győzni akarás, a küzdeni tudás, a bátorság.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2008-07-03: Sport - x:

Ötödik a Kós Károly ISK (Kézilabda)

Az elmúlt hét végén Konstancán rendezték meg az első strandkézilabda-fesztivált, amelyen Sepsiszentgyörgy képviselői az ötödik helyen végeztek a tornagyőztes Suceava, a második helyezett Piteşti és a harmadik Konstanca mögött.
2008-07-03: Sport - x:

Útlezárás (Rali)

Július 5-én, szombaton Háromszéken rendezik meg az országos Rally Sprint-bajnokság második futamát. A verseny ideje alatt — 11 és 16.30 óra között — a Kovászna—Kommandó és Kommandó—Papolc közötti útszakaszt lezárják. (t)