Medvejárás Aldobolyban

2017. november 30., csütörtök, Közélet

Csergő Mária jelentette Aldobolyból, hogy november 24-én pénteken egy anyamedve jelent meg két bocsával a falu keleti szélén fényes nappal. Lelkészük, Vinczi Botond tiszteletes, aki a Versek utcában kerékpározott kisfiával, alig hitt a szemének.

  • Az erdőtől távolabb eső faluba is ellátogat a medve Kelemen László felvétele
    Az erdőtől távolabb eső faluba is ellátogat a medve Kelemen László felvétele

„Az állatok a Hollaki-kúria irányából közelítették meg a falut – mondta –: az anyamedve a Reznek-bennvalón keresztül, a két bocs pedig a közkerítést letörve jött be az udvarunkra, előmentek a kapuig, de a drótkerítésre nem tudtak felmászni, ki akartak menni a templom előtti utcára. El lehet képzelni, milyen érzés, amikor meglátja az ember a macikat a saját udvarán, mert ebben a faluban ilyen még nem történt.”
Vinczi tiszteletes elmondta, az anyamedve földig rombolta a Reznek-bennvaló utca felőli kerítését, kiugrott az utcára, és utánuk iramodott. „Nem tudhattam, hogy menekülni akar, avagy támadni, nem tagadom, hogy megijedtem és felgyorsultam, de arra már egy-két szemtanú is megjelent, és a kiabálásra az állat elinalt. Jelentettem a 112-es számon, kapcsolták Brassót, onnan a rendőrséget, ahol alig hitték el, hogy itt, ahol erdős terület sincs, sétifikálnak a medvék. Egy női hang tudomásul vette a jelentést, és azt felelte, hogy bizony, eléggé gyakran járkálnak a medvék” – részletezte a lelkipásztor.
Fodor Imre, Illyefalva polgármestere elmondta: hallott a medvejárásról, illyefalviak is látták, hogy medvemama két bocsával haladt lefelé az Olt völ­gyében Aldoboly felé. Bizonyára a Baróti-hegység irányából ereszkedhettek le az Olt Illyefalva felőli partmentére, de neki akkor nem jelentette senki.
Az ijedségen kívül nem keletkezett komolyabb kár, csak a kerítésrombolás. Bizony az erdős területektől messzebb fekvő falvakba is lemerészkednek a vadállatok, s ezt jelenteni kell. (sikó)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2017-11-30: Közélet - Nagy D. István:

Tavasszal dönthetnek a jóváírásról (Hulladékbegyüjtés)

Nem mondott le az Öko Sepsi Közösségek Közötti Társuláshoz csatlakozott településeken a hulladékot begyűjtő Tega Rt. arról, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége után a jelenleg részben felfüggesztett szemétdíj-jóváírást visszavezesse, de erről leghamarabb tavasszal tudnak egyeztetni – tájékoztatott Máthé László, a vállalat igazgatója. Tisztázta azt is: nem helytálló az az állítás, hogy a hulladékkezelési általános szabályzat szerint a jóváírás kötelező érvényű lenne.
2017-11-30: Máról holnapra - Farkas Réka:

Száz év nyomor

Katonai parádékkal, felvonulásokkal ünnepli ismét születésnapját Románia, és a nacionalizmustól fűtött mámoros hangulatban bizony nagyon kevesen mérlegelik, mit is hozott ennek az országnak, lakóinak ez az évszázad. Nekünk, magyaroknak, tudjuk, nem sok jót, de a többségi románság sem dicsekedhet, nemzeti öntudat szempontjából éllovasok, de minden más téren sereghajtók Európában.