Wass Albert-szobrot avattak Debrecenben

2008. július 5., szombat, Nemzet-nemzetiség
Múlt hét végén Debrecenben felavatták Wass Albert egész alakos szobrát.

Az alábbiakban a szobor alkotója, Györfi Sándor (képünk) szobrászművész vallomását idézzük:

,,Több, mint két éve kerestek meg Wass Albert egész alakos szobrának elkészítésével, s amikor a felkérő mondat elhangzott: fel mernéd-e vállalni?, akkor már tudtam, hogy ennek vállalása munkásságom során sohasem tapasztalt súllyal fog rám nehezedni, ellenzői tudták: a világon elsőként megvalósuló egész alakos szobra identitásunk megélésének, kinyilvánításának újabb emlékhelyén élő felkiáltójelként fog magasodni. Trianon után eltiltott nemzettudatunk, a szülőföld iránti ragaszkodás, a szeretet zarándokhelye lett a szobor már a felavatás pillanatában is. Az alkotómunka egész ideje alatt Damoklész kardjaként lebegett fejem felett az egzisztenciális és szellemi fenyegetettség, megaláztatás érzete. Most az avatás pillanatai felemelő és szívszorító találkozásainak élménye, egy időre, remélem, végleg elszabadított ez alól. Sok ezer emberrel együtt éreztem ezt a debreceni avatóünnepségen."

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2008-07-05: Nemzet-nemzetiség - x:

Felemelt fejjel, egyenes derékkal

Honfitársaimmal az autonómiáról beszélgetve, a különböző fórumokon e témáról elhangzottakat hallgatva és a sajtóban megjelent véleményeket olvasva, megdöbbenve szembesültem a szomorú ténnyel, hogy e fogalmat illetően jelenleg is teljes zűrzavar uralkodik a fejekben.
2008-07-05: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Ezer év után (Jegyzet)

Szeben és Brassó közt fekvő dél-erdélyi szülőfalujában járt nemrég egy Nürnbergbe kitelepedett ismerős, és csak a döbbenet hangján tud szólni arról, amit látott.