Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírbörze

2017. december 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Karácsonyi teavásár
December 15-én délután karácsonyi teavásárra várja Sepsiszentgyörgy és környéke lakóit a kőröspataki Demmers Teehaus. Az idén 20. évfordulóját ünneplő, teakereskedelemmel foglalkozó üzletlánc felújított székhelyén várja mindazokat, akik jó minőségű, finom és érdekes ajándékokkal szeretnék meglepni szeretteiket az ünnepen. A látogatók több mint 300 fajta, kiváló minőségű szálas teából, teával „fűszerezett“ csokoládékból, tea felszolgálásához szükséges kiegészítőkből, valamint különleges kávék széles kínálatából választhatnak. Ugyanakkor a Tea for You és a legújabb karácsonyi teakollekció termékeit is megvásárolhatják az érdeklődők. A tóparti bemutató- és rendezvényteremben megszervezett karácsonyi teavásárt folyamatos teakóstolással teszik még érdekesebbé, ahol a teadélután elengedhetetlen finomságai sem hiányoznak majd. (fer-)

Dizájnpályázat
Az IT Plus Klaszter Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával közösen pályázatot hirdet a Design Bank startup és innovációs központ belsőépítészeti tervezésére. A volt nemzeti bank épületének két szintjét elfoglaló új intézmény berendezésére a székelyföldi hagyományokból és anyaghasználatból merítve olyan belsődizájn, bútorzat és berendezés létrehozásának tervét várják, amelyben a startup ökoszisztéma dominál, azaz a munkatér kreatív, funkcionális és költséghatékony. Hazai egyetemi hallgatók, fiatalok, pályakezdő dizájnerek és tervezők jelentkezését várják, a tervnek alapvetően belsődizájn, bútorzat és berendezés létrehozására kell irányulnia. A kivitelezett munkák szerzői joga az alkotókat illeti meg. Az épület és belső terek megtekinthetők személyesen a helyszínen, előzetes bejelentkezéssel, a szükséges technikai rajzok és tervek letölthetők a www.digitalisszekelyfold.ro/designbank oldalról. Jelentkezni december 20-ig lehet, a pályázatok beküldési határideje 2018. január 7., 16 óra. Bővebb információk az 0753 726 141-es telefonszámon vagy a csoka.imola@digitalisszekelyfold.ro e-mail-címen.
Nőtt az átlagbér
Októberben az átlag nettó bér 16 lejjel, 2392 lejre nőtt – közli a statisztikai intézet –, míg a bruttó bér értéke 3327 lej lett. Ágazati leosztásban a legmagasabb nettó átlagbért az IT-szektorban mérték (6054 lej), míg a vendéglátóiparban csupán 1415 lej volt a nettó átlagkereset.
Bővülő megrendelések
Októberben 19,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések a tavalyi tizedik hónaphoz mérten – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A növekedés főként a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyek új megrendelése 29 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Az előző hónaphoz mérten az új megrendelések 7,7 százalékkal emelkedtek. A statisztikai intézet szintén tegnap közölte, hogy az iparvállalatok árbevétele októberben 17,2 százalékkal nőtt a tavalyi tizedik hónaphoz mérten. Az év első tíz hónapjában a bővülés 11,6 százalékos volt. Az év első kilenc hónapjában 7,7 százalékkal nőtt a román ipari termelés, amely a belföldi fogyasztás után a második legfőbb hajtóereje a gazdaság növekedésének. A hazai gazdaság az év első három negyedévében 7 százalékkal nőtt. A bukaresti kormány az idei évben a bruttó hazai termék 6,1 százalékos bővülésére számít.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2017-12-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Vállalkozz itthon!

40 000 okot adunk, hogy itthon vállalkozz! – ezzel a címmel a Diaspora Start Up kiírás legmagasabb pontszámmal elfogadott pályázata azokat a román állampolgárokat szólítja meg, akik Magyarországon tartózkodtak az utóbbi legalább egy évben, és szívesen indítanának saját vállalkozást Romániában az észak-nyugati vagy a Központi Fejlesztési Régiók valamelyikében.
2017-12-13: Belföld - :

Békén hagyják a felügyeletet (Igazságügyi törvénycsomag)

Miután hétfőn a képviselőház megszavazta az ügyészek és bírák jogállásáról szóló jogszabály módosítását, tegnap a Florin Iordache, a Szociáldemokrata Párt képviselője vezette különleges bizottság a Legfelsőbb Bírói Tanácsra vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatos javaslatok vitáján elvetette az Igazságügyi Felügyeletre vonatkozó cikkelyt. Szintén tegnap Augustin Lazăr főügyész az alkotmánybírósági normakontroll lehetőségéről beszélt a teljes igazságügyi törvénycsomag kapcsán.