Hírsaláta

2017. december 13., szerda, Belföld
ÓVATOSAN A VÉLEMÉNNYEL. Kilencszáz leje bánta egy bukaresti férfinak, hogy a csendőrséget sértegető bejegyzéseket tett közzé a Facebookon.
 A pénzbírságot a csendőrség szabta ki arra hivatkozva, hogy Mihai Cristian Dide november végén a Facebookon sértegette a csendőröket, akik jelen voltak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) székházánál, amikor Liviu Dragnea SZDP-elnököt kihallgatták az ellene folyó bűnvádi eljárás keretében. Mihai Cristian Dide az igazságügyi törvények módosítása ellen az utóbbi időszakban Bukarestben rendezett tiltakozások hangadói között volt, egyike annak a két demonstrálónak, aki azt állította, hogy egy szociáldemokrata képviselő megpróbálta elgázolni őket a csütörtök esti tüntetésen. Nem ez az első eset, hogy a hatóságok Facebook-bejegyzések miatt szabnak ki büntetést: például februárban egy odobeşti-i férfit bírságoltak meg a városháza bírálata miatt, májusban pedig egy besztercei férfit büntettek meg, mivel sértegette az SZDP-t. (Főtér/news.ro)
NEM AVATJÁK SZENTTÉ. Dan Bădic, a Királyi Ház volt igazgatója bejelentette: javasolni fogja Mihály király szentté avatását. Felvetésére a Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu ismertette, a volt uralkodót nem lehet szentté avatni, ez ugyanis kizárólag vallási kritériumok szerint történik.  „Mihály király példás apa volt, és nem csupán egy családé, hanem egy egész népé. Követendő példakép, ám a politikai életből nem vihetjük át ezeket a dolgokat a vallási életbe. A szentté avatás szigorú kritériumok szerint zajlik, és misztikus, mélyen vallásos személyiséget feltételez.” Az egyházi szóvivő mindazonáltal megjegyezte, Mihály király szentté avatásának visszautasítása sem­miképpen sem jelenti „Őfelsége semmibevételét”. (Főtér) 
SARZSIK KERESTETNEK. A vaslui-i börtön vezetőségével és a vaslui-i, iaşi-i és bákói börtönök szakszervezeti vezetőivel tárgyalt hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter. A találkozón a büntetés-végrehajtási intézeteket érintő problémákról, többek közt a létszámhiányról beszéltek.  „Van egy kormányhatározat-tervezet, amely alapján ezer alkalmazottal bővítenénk a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozók létszámát. Remélem, megkapjuk a szükséges jóváhagyásokat, hogy jövő héten elfogadhassák a tervezetet. Azt követően kidolgozunk egy jogszabályt, vélhetően sürgősségi rendeletet, hogy a jövőben a túlórákat is fizessék” – mondta a miniszter. A szaktárca veze­tője szerint a vaslui-i börtönben 2017-ben 30 ezer túlórát jegyeztek, ezekből 27 ezret szabadnapokkal kompenzáltak. Tudorel Toader azt is elmondta, hogy folyamatosan tárgyal a szakszervezetekkel és az Országos Börtönigazgatóság (ANP) vezetőségével, az alkalmazottak mellett pedig a fogvatartottak problémáiról is egyeztetnek. Múlt héten munkabeszüntetéssel fenyegetőztek a vaslui-i börtön felügyelői, tiltakozásul a súlyos létszámhiány miatt. A szakszervezetisek szerint a börtönőrök többsége több mint 180, sokan akár 360 órát is dolgoztak a rendes munkaidőn felül.  (Maszol)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-12-13: Belföld - :

Sokasodnak a tiltakozások

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) mintegy kétezer tagja tegnap három órán keresztül tüntetett a kormány épülete előtt, mert elégedetlen a kabinet azon döntésével, amely szerint a társadalombiztosítás terhét a munkáltatóról a munkavállalóra hárítják át. Szintén tegnap a munkaügyi minisztérium egyes alintézményeinek dolgozói is tiltakoztak országszerte a január elsejétől várható fizetéseik alacsonynak ítélt összege, valamint a nem megfelelő munkakörülmények miatt.
2017-12-13: Belföld - :

„Csengettyű” még bajt okozhat

Tönkretette a hegyimentők menedékházának kapuját az elmúlt éjjel az a medve, amely november folyamán többször megpróbált behatolni a Postăvarul Panzióba.