Röviden

2008. július 5., szombat, Világfigyelő
Nem csökkent a bizalom

A rendőrség tévesnek tartja a Freedom House azon megállapítását, hogy a szervezet iránti bizalom csökkent volna 2007-ben Magyarországon. Az MTI annak kapcsán kérdezte meg az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a washingtoni civil szervezet szerdán nyilvánosságra hozott országjelentésében azt írta: 2007-ben a rendőrség iránti bizalom csökkent, miután néhány vezető tisztviselőnek távoznia kellett a tisztek körében tapasztalható állítólagos bűnözés miatt, miközben az Amnesty International jelentést közölt arról, hogy a rendőrség diszkriminatív módon kezeli azokat a nőket, akiket családon belüli erőszak ér. Az ORFK közölte: több közvélemény-kutatás szerint tavaly tavasszal ugyan valóban csökkent a rendőrség iránti bizalom a lakosság körében, de a testület megítélése az év végére szinte megegyezett az év elején mérttel.

Grúziából lőtték a déloszét fővárost

Készültségbe helyezték tegnapra virradóra a dél-oszétiai fegyveres erőket, miután egy grúz falu irányából akna- és gránátvetők lőtték a déloszét főváros, Chinvali lakónegyedeit, és grúz harckocsik jelentek meg egy dél-oszétiai magaslaton. Az incidensben három ember meghalt, többen megsebesültek. A déloszét kormány szóvivője közölte: ha újabb támadás lesz, Dél-Oszétia nehézfegyverekből ad rá választ. Dél-Oszétia az 1990-es években szakadt el egyoldalúan Grúziától. A grúz békefenntartó műveletek törzsfőnöke, Mamuka Kurasvili, aki a dél-oszétiai Egyesített Békefenntartó Erők grúz zászlóaljának tevékenységét is felügyeli, ,,szándékos félretájékoztatásnak" nevezte azt az állítást, hogy a grúz fél tüzet nyitott Chinvali lakott részeire. Az orosz külügyminiszter óva intette Grúziát attól, hogy erőt alkalmazzon Dél-Oszétiában és Abháziában, s felszólította Tbiliszit, hogy jogi kötelezettséget is vállaljon erre. Szergej Lavrov teljesen elfogadhatatlannak minősítette a dél-oszétiai helyzet alakulását, az erőszakcselekményeket. Az orosz külügyminiszter Tbiliszi kétarcúságát hangsúlyozta: egyrészt szerinte Grúzia békülékeny jelzéseket ad, másrészt viszont ,,az események furcsa egybeesése folytán mindezt magasba csapó feszültség kíséri".

Észak-Korea feltételeket szab

Észak-Korea addig nem folytatja az atomprogramja felszámolásáról szóló tárgyalásokat, amíg az egyeztetésen részt vevő többi ország (az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Oroszország és Japán) nem teljesíti a Phenjannal szemben vállalt kötelezettségeit — közölte a kelet-ázsiai sztálinista ország hírügynöksége az észak-koreai külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva. Észak-Korea a tavaly októberi egyezségben vállalta, hogy felszámolja legjelentősebb atomlétesítményét.

Keveslik az amerikai ajánlatot

A lengyel miniszterelnök szerint nem elégséges, amit Washington cserébe ajánl Lengyelországnak arra az esetre, ha befogadja az Egyesült Államok tervezett globális rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit. Donald Tusk kijelentette, csak olyan egyezséget hajlandó megkötni, amely növeli Lengyelország biztonságát, s Washington legutóbbi ajánlata nem felel meg ennek a követelménynek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Varsó még nem döntött véglegesen, folytatódnak a tárgyalások Washingtonnal. Az amerikaiak tíz ellenrakétát (,,elfogórakétát") akarnak telepíteni lengyel földre. E rakéták lengyelországi telepítése új biztonsági kockázatokat idéz elő az ország számára — mondta a lengyel kormányfő, minden bizonnyal Oroszországra utalva, de nem nevezve meg a hatalmas keleti szomszédot.

Irán átadta válaszát

Irán képviselője átadta Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének válaszát az iráni atomprogrammal kapcsolatos legújabb hathatalmi javaslatokra — jelentette a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség. Brüsszelben Solana szóvivője bejelentette, hogy a külpolitikai főképviselő telefonon ,,pozitív párbeszédet" folytatott Szájed Dzsalili iráni nukleáris főtárgyalóval, és mielőbb várja ,,a részleteket" a június közepén tett együttműködési javaslatokra. A Mehr jelentése szerint Solana és Dzsalili a telefonbeszélgetés során megegyeztek: július második felében folytatják a tárgyalássorozatot. Solana legutóbb június közepén találkozott az iráni illetékesekkel, amikor megpróbálta rábírni Teheránt, fogadják el a javaslatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2008-07-05: Világfigyelő - x:

Új EU—orosz partnerségi szerződés készül

Megkezdődött tegnap Brüsszelben az Európai Unió és Oroszország közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója. A tárgyalások célja olyan stratégiai megállapodás megkötése, amely átfogó alapot nyújt a két fél kapcsolataihoz a belátható jövőre, és elősegíti a partnerségben rejlő lehetőségek fejlesztését. A megállapodás a tervek szerint tartalmazza majd az együttműködés hatékonyságának fokozásához szükséges intézményi alapokat is. Amíg ez az új megállapodás nem lép életbe, addig a jelenlegi EU—orosz szerződés marad érvényben.
2008-07-07: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Csata után, csata előtt

Begorombult Albert Álmos, az RMDSZ Alsó-Háromszéki szervezetének elnöke, s példás büntetést ígér azoknak, akik eltértek vagy a megyei megítélés szerint eltérni véltek a szövetség hivatalosan meghirdetett választási politikájától.