Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tiszta logika

2017. december 15., péntek, Kármentő
Kuti János

Az ukránok új oktatási törvénye csakis a nemzeti kisebbségek érdekében korlátozza anyanyelvi oktatásukat, hiszen közismert, hogy átlagos nyelvérzékű ember csak tizenkét éves kora előtt tud úgy elsajátítani egy idegen nyelvet, hogy ne legyen észrevehető: nem az anyanyelve.

Viszont a tökéletes ukrán nyelvtudás és az idegen akcentus hiánya feltétlen szükséges ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai az ukránokkal azonos eséllyel lehessenek jelen a munkaerőpiacon, mert ha nem, az ukrán nacionalisták őket rögtön idegen nyelvű nemzetárulóknak hallják, és idegenszívű nemzetárulónak nézik. Csak ha tökéletesen beszél ukránul valaki, akkor lehet belőle diplomata, magas rangú katonatiszt, titkosszolga, magas beosztású állami tisztviselő. Továbbá ahhoz is hibátlan nyelvtudás kell, hogy megértse és megjavítsa az ukránul csepegő csapot, vagy őrizni tudja az ukrán nyelven nevelkedett bégető bárányokat, bőgő teheneket, röfögő disznókat, melyek rögtön kihasználják és a tilosba mennek legelni vagy túrni, ha pásztoruk nem beszél kitűnően ukránul velük. Bár az is lehet, hogy az állatok toleránsabbak, mint az ukrán soviniszták, kik – például – előszeretettel és rendszeresen próbálják elpusztítani a vereckei honfoglalási emlékművet, amelynek oltárkövét éppen most újították fel a magyarok, munkát adva ezzel a hazaffyaknak, akik ismét foghatnak neki azt meggyalázni vagy megrongálni. Aki nem beszél ukránul anyanyelvi szinten, nem alkalmas kutyasétáltatásra vagy macskafelvigyázásra sem, mert nem tud ukránul értekezni velük. És még egy állatot sem lehet arra kényszeríteni, hogy értsen hazája nyelvén kívül más, idegen nyelven is, mert esetleg azon ugat fel vagy nyávogja el magát, amivel megsérti ukrán gazdája kényes méltóságát. De egy utcaseprő sem tud hosszú pennával (lásd seprű) maradandó, tiszta, pormentes nyomot hagyni az ukrán utcákon. Ukrajna olyan álmokat dédelget, hogy előbb-utóbb felveszik az Európai Unióba. Az ukrán politikusok, ha késve is, de úgy látszik, megértették, hogy csak egy kis türelem szükségeltetik, és némi ígérgetés holmi ajánlások elfogadására, aztán majd később művelhetik kisebbségeikkel, amit csak akarnak. Sógor Csaba európa parlamenti képviselő a minap elkottyintotta tapasztalatát: a csatlakozás előtt álló országoktól számon kérik a kisebbségek helyzetének javítását, ám később nincs számonkérési mechanizmus.
Az új törvénnyel kapcsolatban a kijevi amerikai nagykövetség gratulált Ukrajnának az oktatási reformhoz. És ha Amerika velünk, ki ellenünk? – kérdik az ukránok.
A kisebbségek felzúdulása és a szomszédos népek tiltakozása után nekiláttak taktikázni.
Megkérdezték a Velencei Bizottságot, és az ekelt-mekelt is valami válaszfélét az új oktatási törvényről, amit most az érdekelt felek úgy értelmeznek, ahogy csak akarnak. Az ukránok a bizottság válaszának első felét zengedezik, hogy: „az államnyelv meghatározó szerepét nem lehet megkérdőjelezni”. Az már kutyát és ukránt sem érdekel, hogy továbbá azt rebegi a Velencei Bizottság: „bár alapvetően legitimek Ukrajna törekvései, indokoltak a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozásával kapcsolatos erőteljes hazai és nemzetközi bírálatok”.
Ezért aztán az ukránok tovább mímelik a tárgyalásokat e témában, s álnokul újabb és újabb megoldási javaslatokkal rukkolnak elő. A legújabb elképzelés szerint azok a nemzeti kisebbségek, amelyeknek nincs anyaországa, ha még tudnak anyanyelvükön, akkor úgy tanulhatnak első osztálytól a tizenkettedikig. De kevesen vannak, és remélhetőleg hamarosan eltűnnek. Akik sajnos, anyaországgal rendelkeznek, de szláv nyelvcsaládhoz tartoznak, azoknál fokozatosan vezetnék be ötödiktől egyre több tantárgy tanítását ukrán nyelven. Úgy gondolom, havonta egy-két tantárgyét. A nem szláv nyelvcsaládhoz tartozóknál, mint a román vagy magyar, megengednék, hogy lassabban történjék mindez. Feltételezhető, hogy kéthavonta egy-két tantárggyal, így akár még egy évig is eltarthatna. Az utolsó csoportba az oroszok tartoznak. Mivel Oroszország nem uniós ország, az uniót annyira sem érdekli a nyolcmillió orosz sorsa, mint a többieké. Ők tanuljanak minden tantárgyat ukránul, mert az majdnem olyan, mint az orosz. Tulajdonképpen még az orosz nyelvet is tanulhatnák ukránul, nemde? Jó logikája van az ukránoknak. Akik nem tudnak ukránul, azok tanuljanak mindent országuk nyelvén, az oroszok pedig azért, mert nekik nem okoz nehézséget a tananyag ukrán nyelvű elsajátítása. A törvény így nem változik, csak kissé később lép életbe.
Aztán ha Ukrajnában már mindenki megtanul ukránul, felesleges lesz anyanyelven tanulniuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2017-12-15: Közélet - Hecser László:

Kell, mint egy falat kenyér

Sikernek örvend a Gondviselés Segélyszervezet új, a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló lakóit érintő programja: az általuk biztosított meleg vacsorának nagy keletje van a társadalom peremére szorult emberek körében. A Magyar Unitárius Egyház segélyszervezete háromszéki fiókjának munkatársai azt szeretnék elérni, hogy ne csak hetente egy alkalommal, hanem minél többször, lehetőleg folyamatosan tudjanak segíteni.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó

Megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója tegnap Brüsszelben, az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak.