Polgármesterek a megyeházánIsmerkedtek egymással és a gondokkal

2008. július 8., kedd, Közélet

A megyei tanács új elnöksége havi rendszerességgel megtartja a múlt mandátumban hagyományossá vált polgármesteri munkaüléseket, ezenkívül kézdiszéki mintára szintén minden hónapban a kistérségek elöljáróival külön találkozót szerveznek, ezeken az illető övezetre vonatkozó kérdéseket beszélik meg — mondotta a megyei önkormányzat új vezetője tegnap.

A helyhatósági választások utáni első munkaülést névsorolvasással kezdte Tamás Sándor, ezáltal a tisztségben maradt polgármesterek is megismerhették az újakat, és viszont. A megyei tanács illetékesei az újdonságokról, a polgármesterek a felmerült gondokról tájékoztattak.

Demeter János, a területfejlesztésért felelős alelnök ismertette a 7-es kormányrendelet programjában leosztott összegeket, s kérte a hiányos dokumentációt leadó önkormányzatokat, egészítsék ki azt, hogy a másfél hónap múlva esedékes pénzosztáskor jussanak hozzá a pénzhez. Új program indul a városi művelődési házak rendbetételére, ebbe Barót, Bodzaforduló és Kovászna illeszkedhet be. Elmondta továbbá, hogy az országos vidékfejlesztési és halászati kifizetési ügynökség jelezte, négy község Sapard-programja veszélybe került, s amennyiben segítségre lenne szükség, Klárik László vezérigazgató készséggel áll rendelkezésükre. Bacon és Illyefalva jelezte, hogy késik ugyan, de teljesíti a feltételeket, Bölön elkönyvelte, hogy kiesett a programból, Kökös friss alpolgármestere volt jelen, ő meg érdemben nem tudott hozzászólni a kérdéshez.

A megyeháza másik alelnöke, Henning László a tanügyi beruházásokra való odafigyelésre ösztönözte a polgármestereket, s tájékoztatta őket, hogy az ősszel induló iskolai tej-kifli programban megadatik annak lehetősége, hogy a helyi önkormányzatok szervezzenek versenytárgyalást.

Barabás Géza, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal igazgatója a mezőgazdasági nyugdíjasok uniós támogatási programját ismertette. A kenyér- és cukortámogatásra még a héten közigazgatási egységenként típuslajstromokat kell összeállítani. Továbbá lehetőség adódik, hogy a községek uniós támogatással zöldségpiacot létesítsenek.

A megyeháza gazdasági igazgatója, Ferencz Lajos a jövő évi költségvetés-tervezet előkészítését sürgette, hangsúlyt fektetve a folyamatban levő és leendő pályázatokra, továbbá a szociális otthonokban nevelkedő gyermekek eltartási költségeihez való hozzájárulás folyósítását sürgette. Idén nem fizetett még egyáltalán Ajta, Borosnyó, Kö­kös, Kommandó, Illyefalva község, valamint Barót és Bodzaforduló.

Bíró Donát megyei főépítész közvetítette a Hargita és Kovászna megyét átfogó integrált hulladékgazdálkodási tervet menedzselő cég óhaját, hogy szeretne egyeztetni a polgármesterekkel. Erre valószínűleg jövő hétfőn kerül sor.

A polgármesterek zöme felelevenítette régi panaszát, de újak is akadtak. Bihari Edömér, Ajta község új elöljárója felhívta a figyelmet arra, hogy az Apáca és Nagyajta közötti Olt-híd veszélyeztetetté vált, egy örvény épp az egyik lábát mossa, s szerinte sürgősen el kellene tiltani legalább a nehézgépjármű-forgalmat. Fodor István, Bodok polgármestere jelezte, hogy a községközpontba és Oltszemre már tíz napja rendszeresen bejárnak a medvék, s főleg a méhkaptárakat rongálják meg. Valamit tenni kellene, mielőtt komolyabb áldozatot követelnének.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2038
szavazógép
2008-07-08: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Megszületik a vásárhelyi ,,béke”?

A címben a béke szót szándékosan és kényszerűen kellett idézőjelbe tennem, hiszen az RMDSZ és az MPP egyeztető tárgyalásainak első, marosvásárhelyi fordulója egyáltalán nem hozott semmiféle áttörést. Jó, jó — mondhatjuk —, ez csak a kezdet, s a parlamenti választásokig bőven van még idő!
2008-07-08: Közélet - Szekeres Attila:

Igazi fürdőváros-arculatot Kovásznának (Interjú LŐRINCZ ZSIGMONDDAL, a város új polgármesterével)

Kovászna fürdővárosi jellegének hangsúlyozását tűzte ki céljául a város új polgármestere, aki az RMDSZ színeiben nyert mandátumot. Fontosnak tartja az infrastruktúra fejlesztését, hiszen enélkül nem lehet a turizmust fellendíteni, s odafigyel a vajnafalvi részre, meg a közigazgatásilag oda tartozó Csomakőrösre is.