Állattenyésztési támogatásokKevesen igényelték

2008. július 8., kedd, Gazdakör

Mint ismeretes, a szakminisztérium kiegészítő nemzeti támogatás címen jelentős összeget ad a minimálisan három, hat hónaposnál idősebb szarvasmarhát tartó állattenyésztő gazdaságoknak.

A kifizetett támogatás összege tavaly 490 lej volt egyedenként, amit két részletben folyósítottak a gazdáknak. A szakminiszter nyilatkozatai szerint az idei évre hasonló összegre lehet számítani állatonként. A támogatást kérhetik mind a természetes személyek, mind a jogi személyiségű bejegyzett mezőgazdasági társulások és cégek.

A miniszteri rendelet ez évre vonatkozó első változata még május elején megjelent a hivatalos közlönyben, majd a szakmai érdekképviseletek kérésére változtattak rajta abban az értelemben, hogy a támogatást igénylő gazdaságot (gazdát) a 2008. január 31-én a gazdaságban létező állatlétszám alapján támogatják. A változásokat a szakminiszter 358. számú, június 11-i rendelete tartalmazza. Természetesen, csak fülszámozott állatok után igényelhető a támogatás, és feltétel, hogy azok szerepeljenek a körzeti állatorvosok egységes (gazdasági kóddal ellátott) nyilvántartásában az idei januári dátumon. A kérések leadásának határidején is változtatott az új rendelet, a kifizetési ügynökség július 15-ig fogadja a gazdák kéréseit. A típuskérés tartalmazza az igénylő gazda és gazdaság adatait, ez utóbbi kódját, az állatok fülszámát, valamint születési idejüket és a gazda bankszámlaszámát. Mellékelni kell a személyazonossági másolatát, valamint nyilatkozatot, miszerint a támogatást igénylő gazdának nincs adóssága a központi és a helyi költségvetés felé. A rendelet értelmében a szarvasmarhák esetében a kifizetés a kérések beadásának sorrendjében történik, szeptember 1-jétől kezdődően.

A szaktanácsadók felhívják az érintettek figyelmét, hogy csak néhány nap áll rendelkezésre a kérések iktatására. Annál is inkább igyekezni kell, mivel a tavalyi ilyen támogatásra több mint 3400 háromszéki tenyésztő tett le kérést, idén viszont a kifizetési ügynökség legfrissebb összesített adatai szerint alig több mint 1300-an. Köztudottan megyeszinten egy év leforgása alatt valamelyest csökkent a szarvasmarha-állatállomány, de korántsem ilyen mértékben. Megtörténhet, hogy azon gazdák, akik a rendelet első változata szerint (amely a 2007. január 31-i állatállományt szabta feltételül) és a változások megjelenése előtt tettek le kérést, nem tudják, hogy az ő esetükben is elengedhetetlenül szükséges az új igénylés benyújtása, amelyben természetesen az év eleji állatlétszámot tüntetik fel.

*

A kifizetési ügynökség szerkesztőségünkbe eljuttatott értesítése szerint június 30-ig juh- és kecsketámogatás érdekében 733 kérvényt iktattak összesen 99 112 állatra. (fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-07-08: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

G8-csúcs Japánban
Megkezdődött tegnap Japánban a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója. A nyolcak ― az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Németország ― vezetői hét afrikai ország politikusával tárgyalnak az értekezlet első napján a Hokkaido szigetén lévő Tojakóban. Az alapvető élelmiszerek árának emelkedése volt a tegnapi megbeszélések fő témája. Röviddel a csúcs megnyitása előtt kétoldalú megbeszélést folytatott egymással George Bush amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök.
2008-07-08: Gazdakör - x:

A rajzás rejtélyei (Méhészet)

A kerttel rendelkező tulajdonosokat többnyire megijeszti, ha a fák ágain nagy tömött fürtben látják lógni a méheket. Egy ilyen fürt több száz, akár ezer méhet is rejthet magában, és nagyon veszélyes is lehet. Miért rajzanak ki a méhek, és mit tegyünk, ha ilyet tapasztalunk?