Hírlugas

2008. július 8., kedd, Gazdakör
Tíz százalék körüli élelmiszer-infláció

Az idén tíz százalék körüli élelmiszer-infláció várható Magyarországon, a jó termés árcsökkenést nem okoz, de lassíthatja a drágulást, bár hatása inkább 2009 első fél évében jelentkezik majd — áll az Agrár Európa Kft. és a Kopint-Tárki kutatóintézet összeállításában. A kutatók a mezőgazdasági termelés 10—15 százalékos bővülésére és az ágazati hozzáadott érték 15—20 százalékos növekedésére számítanak 2008-ban. Az alig növekvő lakossági jövedelmek, valamint a magas fogyasztói árak mellett a belföldi élelmiszerpiac az év első felében tovább zsugorodott, enyhe növekedés legfeljebb az év utolsó hónapjaiban lehetséges — vélik. Az agrárexport a tavalyi csúcs után visszaesik, a kiviteli többlet a 2007. évi 1,6 milliárd eurótól alaposan el fog maradni — jegyzik meg. Középtávon a sokk enyhülni fog, a tavalyi áremelkedési ütemek nem ismétlődnek meg a mezőgazdasági termékeknél, de leképeződésük az élelmiszerekbe még nem ért véget. A fogyasztói árakig az egyes piacokon és termékeknél eltérő ütemben és mértékben fognak eljutni az áremelkedések — áll az elemzésben.

Magyar földárak

Az átlagos magyarországi földár 400 000 és 500 000 forint körüli hektáronként, ez csupán ötöde-tizede az Európai Unió más (jellemzően régebbi) tagállamaiban kialakult ellenértéknek. Hajdú-Biharban azonban van példa 150—200 ezer forintos, de 1,5—2 millió forintos hektáronkénti földárra is, attól függően, hogy hol található, és milyen minőségű a terület. Az előbbi ár inkább a megye nyírségi, homokos részeire, míg az utóbbi a hajdúsági löszhát zsíros földjeire jellemző. Magyarországon az igazán jó területek nem eladók, a hajdú-bihari gazdák is tudják, hogy érdemes 2011-ig várni, hiszen ha megnyílik a földpiac, az árrobbanást eredményez majd.

Ukrán gabonaexport

Csökkent Ukrajna gabonaexportja a 2007/2008-as idényben: 3,615 millió tonnára az 2006/2007-es 9,832 millióról a tavaly elrendelt kiviteli korlátozások miatt — tette közzé egy ukrán független mezőgazdasági piacelemző cég. Tavaly július és idén június között Ukrajna 1,037 millió tonna árpát, 895 100 tonna búzát és 1,604 millió tonna kukoricát exportált, míg egy évvel korábban 5,144 millió tonna árpát, 3,312 millió tonna búzát és 1,107 millió tonna kukoricát. Az ukrán kormány szinte az egész tavalyi idényre vonatkozóan kiviteli korlátozást rendelt el, miután a 2007. évi gabonatermés 29,3 millió tonnára esett. Emiatt az ukrán mezőgazdasági szektor több milliárd dolláros kárt szenvedett. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium várakozásai szerint az idei (2008/2009-es) gabonatermés legalább 40 millió tonna, az export 14 millió tonna lesz a tavalyi tízmillió után. Az elemző cég 43,452 millió tonnás termésre és rekord nagyságú, 16,16 millió tonnás exportra számít.

Sáskajárás

Sáska pusztítja a vetést a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében. A rovarok eddig összesen mintegy ezer hektárnyi területen semmisítették meg a mezőgazdasági kultúrákat a Novomoszkovszki járásban — jelentette az UNIAN hírügynökség. Valerij Misin, a járási gazdaszövetség elnöke közölte, hogy az illetékes hatóságok rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak a sáskák ellen a térségben. Az óvintézkedésektől azt remélik, hogy sikerül megakadályozni a kártevők további terjedését.

Németország a világ első számú sajtexportőre

Németország tavaly is a világ első számú sajtexportőre volt: tej- és tejtermékkivitele 27,2 százalékkal, hétmilliárd euróra emelkedett — közölte a német mezőgazdasági minisztérium. Ebből csupán a sajtexport 2,7 milliárd eurót tett ki. Németország a mennyiséget tekintve 2006 óta világelső, megelőzve a nagy ,,sajtnemzeteket", Franciaországot, Hollandiát, Új-Zélandot és Olaszországot. A német tejüzemek tavaly 28,6 millió tonna tejet dolgoztak fel. Németország 2007-ben ötmilliárd euró értékben importált tejet és tejtermékeket, 22 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-07-08: Gazdakör - x:

A rajzás rejtélyei (Méhészet)

A kerttel rendelkező tulajdonosokat többnyire megijeszti, ha a fák ágain nagy tömött fürtben látják lógni a méheket. Egy ilyen fürt több száz, akár ezer méhet is rejthet magában, és nagyon veszélyes is lehet. Miért rajzanak ki a méhek, és mit tegyünk, ha ilyet tapasztalunk?
2008-07-08: Élő múlt - x:

A magyarhermányi-bodvaji vashámor 1848—49

Az 1848—49-es és magyar szabadságharc kitörése a bodvaji öntödét teljes működőképes állapotban találja. Hogy miképp jutott történelmi hírnevéhez?