Holnap ingyen parkolunk, hétfőtől drágábban

2018. január 4., csütörtök, Közélet

A parkolóautomaták átállítása miatt ezen a héten ingyen parkolhatunk Sepsiszentgyörgyön – január 8-tól kezdve azonban már új, több mint 50 százalékkal magasabb árakat fizetünk a parkolójegyért vagy a bérletért: az eddigi 2 lej helyett óránként 3 lejt, a napijegyért pedig 10 lej helyett 15 lejt.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az SMS-ben vásárolt parkolójegy drágább: ára óránként 0,65, naponként pedig 3 euró lesz, amihez még hozzájön az áfa, azaz 19 százalék. Az éves bérletek ára is jelentősen megemelkedik: 300 lej helyett 500 lejt kell fizetni a kedvezményes bérletekért (ilyent azok a gépkocsi-tulajdonosok válthatnak, akik a belvárosi fizetéses övezetben laknak vagy dolgoznak), és 600 lej helyett 1000 lejt a teljes árú bérletekért (ilyent bárki vásárolhat, aki gyakran jár a központba, és nem kíván minden alkalommal jegyet váltani). Ezen bérletekkel nem jár biztos parkolóhely: az éppen szabad parkolóhelyekre szólnak. A sárga fémszerkezetekkel lezárható lakónegyedi parkolóhelyekre külön versenytárgyalásokat szokott meghirdetni a városháza, ezek jóval olcsóbbak: tavaly még 150 lej volt az indulási ár, de ehhez még hozzáadódik az áfa, azaz 28,5 lej.
A befolyó pénzt – a tavaly 800 ezer lejjel gazdagodott a megyeszékhely a parkolódíjakból, idén tehát 1,2 millió lejjel számolhatják ezt a költségvetési tételt – három különböző célra fordítják: felét a tanintézmények digitális eszközökkel való felszerelésére (interaktív táblákra és hasonlókra), negyedét a kerékpáros közlekedés elősegítésére (ingyenes biciklibérlési rendszer kialakítására és biciklivásárlási utalványokra), utolsó negyedét pedig a fogyatékkal élő személyek mozgásának akadálymentesítésére (hangjelzéses gyalogátkelők felszerelésére a vakok és gyengén látók számára, illetve kerekesszékek beszerzésének támogatására).
A parkolódíjak emelését decemberben határozta el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Antal Árpád polgármester akkor azzal indokolta a döntést, hogy a gépjárműforgalom visszaszorítására, illetve a gyalogos és biciklis közlekedés ösztönzésére törekednek.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2018-01-04: Máról holnapra - Farkas Réka:

Új év, új remények?

Iyenkor, esztendő fordultával többnyire mérleget készítünk, tervezünk, álmokat szövögetünk, tesszük ezt magánemberként, de szűkebb, tágabb régiónk polgáraként is. Számba vesszük saját életünket, s továbbtekintünk, mi változott, fejlődött környékünkön, a településen, melyen élünk, próbáljuk mérlegelni, merre halad az ország, édes vagy mostoha otthonunkká válik-e.
2018-01-04: Közélet - Fekete Réka:

Megoldás nem született, de rendelnek a családorvosok

Már az esztendő utolsó munkanapján megbomlott az egység és megyénként változó arányban, de a családorvosok aláírták a tavalyi keretszerződések meghosszabbítását a megyei egészségbiztosító pénztárakkal. Háromszéken több mint harmaduk élt múlt péntekig ezzel a lehetőséggel, tegnap délben az őket képviselő egyesület elnöke körlevélben értesítette a tagokat: mindenki döntsön saját belátása szerint.