A tizennegyedik csonka idényNyár Bálványosfürdőn

2008. július 9., szerda, Gazdaság

Az elhanyagolt fagerendás hidegfürdő

Immár tizennegyedik esztendeje annak, hogy Bálványosfürdőn csonka a nyári idénynyitás. Bükszád felől még mindig sokkal jobb az út, a jobb terepismerők onnan közelítik meg a festői környezetben fekvő fürdőtelepet, de Torja felől is sokkal járhatóbb, mint pár esztendővel ezelőtt.

A csiszárfürdői részen a tusnádfürdői Univers Turist Kft. 2004 és 2005 nyarán teljesen kijavíttatta a két kisebbik, fagerendás hideg fürdőt, és mutatós tetőzetű filagóriát emelt az egyik forrás fölé, felújította a Vadász villát — 1998 januárjában vásárolta meg e létesítményeket a tusnádi vállalkozás. Azóta sem került sor a másik két fagerendás medence, a romos állapotba került mofetta, valamint az étkezde épületének tatarozására, melyek szintén a tusnádi magáncég tulajdonát képezik.

Szerencse, hogy már többen vannak, akik nem engedik tovább pusztulni Bálványost. Daragus Attila mellé felzárkózott Bréda Lukács, a tusnádi kft. tulajdonosa, István András, a kézdivásárhelyi Istvána Kft. tulajdonosa, valamint Szarvadi Loránd és Hegedüs Ferenc, akik 2007 őszén megvásárolták a Best Western Szállodát. Felújítás után a négycsillagos szállodában száztizenkét szoba, wellness-fitnesz-kezelőszárny, valamint egy legalább kétszáz helyes multifunkcionális konferenciaterem lesz. A befektetés eléri a hétmillió eurót, átadását jövőre tervezik. A Ioan Neculae brassói üzletember tulajdonába került villáknál az 1995-ben a bukaresti Met Migali Rt., majd a Met-Ax Kft. által megkezdett főjavítást a mai napig sem fejezték be, és most sincs nyoma annak, hogy a nyári idényben a Szarvas és az Őzike villa vendégeket fogadhatna. Az egykori Ibolya strand területén a sepsiszentgyörgyi Waldek Kft. wellness-szállodát szándékszik építeni. A Torjai-hágóban is kiadták már az építkezési engedélyt egy ötcsillagos panzióra. A Bálványos kabalájának és a turisták kedvencének számító Muki mackónak idén megnövelik a ketrecét, és még egy fürdőmedencét építenek neki.

Dolgoznak a kempingtáborban

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek utoljára 1996-ban helyet adó kempingtáborban javában folynak a munkálatok. Az 1998 nyarán magánkézre került tábor több gazdát is cserélt, jelenlegi tulajdonosa a kézdivásárhelyi Istvána Kft. István András és fia, Zoltán három esztendő alatt szándékozik teljesen felújítani a tábort. A közel egyhektáros területen két évvel ezelőtt lebontatták a harminchat házikót, és közművesítettek. Helyettük egy nagy motel és tíz korszerű, konyhával is rendelkező házikó épül. A motelnél az utolsó simításokat végzik, hamarosan szalagvágásra kerül sor.

A Transzszilvániánál

folytatódik az építkezés

A Vár panziónál 2000-ben megkezdett bővítés véget ért, az új szárnyban a háromcsillagos, külön fürdőszobás lakrészek is elkészültek. Jelenleg a Transzszilvánia Motel épületének hátsó részén dolgoznak a szakemberek, és hamarosan az új épületszárny is tető alá kerül. Daragus Attila magánvállalkozó a Transzszilvánia mögött mofettát létesített, és most épül a kádakkal felszerelt kezelőbázis. A strand hétvégeken már üzemel. A kis ökumenikus kápolna még nem készült el. Daragus Attila idén sem panaszkodhat arra, hogy nincs elég vendége, hiszen szobái egész nyárra kilencvenöt százalékban már le vannak foglalva. Egyre nagyobb számban érkeznek bukaresti vendégek, akik sok pénzt költenek el vidékünkön. Érdeklődésünkre elmondta: Bálványos jövőjének szempontjából igen jó hír, hogy az egykori tüdőszanatóriumból átalakított szálloda helybeli magánvállalkozók kezébe került, akiknek szívügyük a fürdő jelene és jövője. A Transzszilvániában száz személyt tudnak a közeljövőben elszállásolni.

Vizet vezetnek,

hamarosan csatornáznak

Ilyen nagyszabású beruházások mellett az infrastruktúra nagyon fontos szempont, jelenleg a vizet vezetik Bálványoson, amit a tervek szerint őszig befejeznek. Július közepén a szennyvízcsatorna megépítése kezdődik el. Ha ez a két fontos beruházás elkészül, már lehet kérni a fürdő minősítését. Ha a Kovászna és Bükszád közötti útszakaszt is rehabilitálják, lehet számítani a kül- és belföldi befektetőkre és az évről évre nagyobb számú turistára. A bálványosi hegyi autóversenyt is vissza szeretnék hozni, amelyet tizenegy év után a beszakadt út miatt elköltöztettek innen. A versenyzők rendszeresen visszatérnek, és itt edzenek. Ha elkészülnek a felsorolt szállodák, panziók, a meglevőkkel együtt nyolc-kilencszáz vendéget tudnak majd egyszerre elszállásolni a jelenlegi kétszázhoz viszonyítva. Daragus azt is elmondta, hogy az Univers Turist Kft.-nek nem jósol nagy jövőt, anyagi gondok merültek fel a magáncégnél, a befektetésekkel teljesen leálltak. A gorgáni részen tulajdonoscsere történt, remélhetőleg az új tulajdonos befejezi a megkezdett munkálatokat. Képviselője már járt Torján, és kifizette az idei épület- és területadókat. Ioan Neculae nem szándékszik eladni tulajdonából, hanem be szeretne fektetni Bálványoson. A Transzszilvánia Motel közelében található strandnál Daragus idén nyáron tusolókat és öltözőket akar építeni. Ami a falusi turizmus jövőjét illeti, Daragus optimista, bízik abban, hogy Romániában előbb-utóbb felvirágzik a vidéki turizmus, amiből, úgy véli, meg is lehet élni.

Elkészült a településfejlesztési terv, már a megyei tanács asztalán. Sajnos, nem egyeztettek a megyei környezetvédelmi hivatallal, a megyei és helyi önkormányzattal, így történhetett meg, hogy az első Bálványosfürdőt teljes egészében bekebelezte a Natura 2000-es programba. Ez pedig megnehezíti a fürdő fejlődését — vélekedik Daragus.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1520
szavazógép
2008-07-09: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

EP-képviselők a kisebbségi jogokért
Az Európai Parlament és az unió tagországai, köztük Románia és Magyarország ítélje el Ukrajnának a nemzeti kisebbségek ,,programszerű asszimilációjára" irányuló törekvéseit, szólítsák fel Ukrajnát nemzetközi kötelezettségeire ― mondta Tőkés László európai parlamenti képviselő hétfőn Strasbourgban, az EP ülésén napirend előtt elhangzott felszólalásában.
2008-07-09: Gazdaság - Farcádi Botond:

Rétyi-tó: ahol több a tiltás, mint a lehetőség

Pálma panzió
Isten hozott — Bine aţi venit — Welcome. A háromnyelvű köszöntés igazán örömmel tölthetné el a Rétyi-tóhoz látogatók szívét. Ha közvetlenül az üdvözlés alatt a táblán nem lenne öles betűkkel kiírva, hogy belépni tilos.