Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Utánuk az özönvíz

2018. január 13., szombat, Kármentő
Nagy D. István

Műbalhék, politikai leszámolások, lassan körvonalazódó újabb kormányválság és drasztikus átalakítási tervek – nagyjából ez jellemzi a Mihai Tudose vezette kabinet tevékenységét az év kezdete óta.

A miniszterelnöknek szemmel láthatóan fontosabb a mostanra már a sorozatos félrebeszélés szintjére süllyesztett konfliktus a belügyi tárca vezetőjével, a magyarsággal kapcsolatos minősíthetetlen megnyilvánulások, valamint a szociáldemokraták elnökével, Liviu Dragneával és embereivel való mikor enyhébb, mikor határozottabb ütközés, mint amiért elvileg mindennap bevonul a kormánypalotába, azaz a kormányzás. Miközben a kormányfő és csapata a harcait vívja, lassan diplomáciai konfliktust is kirobbantva a háttérben, az ország csendesen fejre áll, egyebek mellett a sokat magyarázott és védett adóreform hatására. Azt már jó ideje tudni, hogy január elsejétől nem lesz egyszerűbb a magánszféra helyzete, hiszen ha eddig esetleg könnyűnek találták az állam által rájuk kényszerített bürokratikus rendszert, most sikerült újabbat csavarni az egészen, természetesen tovább bonyolítani. Ezen a téren nem is lenne oly nagy meglepetés, mivel sajnos, a rendszerváltás utáni román kormányoknak szinte kivétel nélkül mindig sikerült a bravúr, hogy a gazdaság „fejős tehenének” számító versenyszférát mind nehezebb helyzetbe hozzák. Elődeivel ellentétben viszont a Tudose-kabinet még ennél is tovább ment, és fiskális reformjával ez alkalommal szinte globálisan végigver az egész társadalmon.
A nagy adóügyi megújulás nyomán az önkormányzatokra is rájár a rúd. A jövedelemadó hat százalékkal való mérséklése elméletben nagyon szép, hiszen a polgárnak több marad a zsebében, ezzel párhuzamosan viszont az önkormányzatoknak kevesebből kell gazdálkodniuk, elvégre a helyben maradó személyi jövedelemadóból befolyt összeg is csökken. Nem is kis mértékben, és mostanra már világos, hogy a kormány által az év vége tájékán tett kompenzációs javaslat, amely végül a költségvetési törvényben is „testet öltött”, finoman szólva felemás. Az ajánlott képletet tanulmányozva több sunyi (könnyen szem elől téveszthető) húzásba botolhatunk, amelyek egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy a segítségnyújtásként meghirdetett pénzügyi akrobatikából lehetőleg mégiscsak a kormány jöjjön ki jól. Azzal, hogy kizárólag a 2016-os év vége mutatóival dolgoztak, máris hátrányba hozzák az önkormányzatokat, hiszen ekkor még híre-hamva sem volt a jövedelemadó-csökkentésnek (legfeljebb sejteni lehetett a választásokat megnyerő szocdemek kormányprogramja alapján), tehát mindenki másképp gondolkodott, gazdálkodott, illetve a 2017-es, esetleges – az adóbehajtási arány javulása miatti – bevételi növekedést ezzel gyakorlatilag kiütötték a képletből. Emellett teljesen figyelmen kívül hagyták, hogy az illető összeg, amely 2016 végén adott község, város számláján többletként szerepelt, milyen forrásból származott – sok esetben kormányprogrambeli előlegekről, pályázati önrészről, általában célirányos külső juttatásokról van szó, tehát nem az elöljárók hanyagsága miatt maradt pénz a kontón. Bukarestnek ez úgy tűnik, mindegy: a felét ennek az összegnek levonja a kompenzációs pénzből, amit a községnek, városnak juttat. Említésre méltó még, hogy egyfajta fejkvóta szerinti kompenzációról is szólnak a kósza hírek, de erről még keveset tudni, arra viszont jó, hogy bonyolítsa az így sem egyszerű helyzetet. Szintén a kuszábbá tételhez járulhat hozzá az is, hogy a visszaosztások közé a jövedelemadóból és az áfából származó mellé bekerült egy harmadik, a minimális működési költségek fedezésére célirányosan érkező összeg, ami újabb zavart okozhat a pénzügyekben esetleg kevésbé jártas elöljáróknál.
Ezen kormányzati húzásoknak csak vesztesei lehetnek az önkormányzatok: ki kisebb, ki nagyobb mértékben. Az pedig, hogy egy amúgy sem egyszerű évben (adócsökkentés, béremelések, pályázati lehetőségek hiánya, bizonytalan központi támogatások) a kormány és közvetve a parlament további hosszas számítgatásoknak, a beruházások és a működés közötti, mindenképp előbbiek rovására menő újabb pénzügyi egyensúlyozásnak teszi ki, főképp a jól gazdálkodó önkormányzatokat egy zavaros, talán félkész rendszer szemrebbenés nélküli bevezetésével, egyenesen kisstílű aljasság, olcsó átverés és nem utolsósorban felelőtlen és inkompetens viszonyulás.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 793
szavazógép
2018-01-13: Közélet - Iochom István:

Éltes Barna kapui Kézdivásárhelyen

Tegnap délután nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében Éltes Barna szobrász Kapu címet viselő egyéni tárlata.
2018-01-13: Közélet - :

Figyelmetlen ittas embert ütöttek el

Elütöttek egy gyalogost csütörtökön este Kézdivásárhelyen az Ady Endre utcában. A rendőrség  megállapította, hogy a gázoló haszongépjármű vezetője nem fogyasztott szeszes italt, viszont a gyalogos igen, leheletében 0,62 mg/l szesztartalmat mutatott ki az alkoholszonda. A 62 éves férfi körülnézés nélkül, nem megengedett helyen próbált meg átkelni az úttesten, könnyebb sérüléseket szenvedett. Gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával a kivizsgálást folytatják. (sz.)