Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A rúzs 125 éve

2008. július 9., szerda, Magazin

Megalkotása után évekig tiltólistán szerepelt, míg végül világszerte győzedelmeskedett. A rúzs diadalmenete immár jó ideje tart, és ma milliárdos üzletet jelent.

A születése után obszcénnek és botrányos fallikus szimbólumnak kikiáltott rúzst időközben megszerették a hölgyek, mert néhány laza kézmozdulattal szende kislányt vagy férfigyilkos vampot varázsolhatnak magukból ― mondja a nők egyik fegyveréről René Koch sminkes, aki maga is a rúzs nagy rajongója. A sminkmester véleményét tények is alátámasztják, a rúzs ma világszerte a legkelendőbb kozmetikai termék, átlagosan másodpercenként huszonhárom darab tűnik el a boltok polcairól. A telt és ápolt ajkak igencsak vonzó jelenségnek számítanak, amit a rúzs segítségével még inkább ki lehet hangsúlyozni ― értékelte a kozmetikumot tudományos szemszögből Peter Walschburger biopszichológus, a berlini Freie Universität munkatársa. Az ajkak érzéki és erotikus töltettel bírnak, ami mindenekelőtt a férfiakat szólítja meg. A vörös rúzzsal ezek a hatások még tovább fokozhatók. A színpszichológia ismeretei szerint a vörös az egyik legizgalmasabb szín, amelynek jelzésértéke is van ― mondta a kutató.

A festett ajkaknak évezredes története van, már Nofretete (akinek neve is szépségére utalt), illetve más egyiptomi és görög nők is festették szájukat. A kis dobozkákban tárolt festékeket az ujjukkal vagy kis ecset segítségével kenték fel a hölgyek. Aztán a 19. század végén két francia fejéből kipattant az ötlet: kézhez állóbb formába kellene önteni a különleges kenőcsöt. A színeket szarvasfaggyúval és méhviasszal keverték, a vékony rudacskákat pedig selyempapírba csomagolva mutatták be az 1883. május 1-jén megnyílt amszterdami világkiállításon. A várt siker azonban elmaradt, a nők táskájában szétolvadt és elkenődött pomádé azt jelezte, van még mit javítani a formulán. Emellett a kis eszköz hamar botrányszámba ment, elvégre milyen, magára valamit is adó hölgy emel a szájához egy fallikus szimbólumot? A magukra valamit adó hölgyek helyett így a táncosnők és a színésznők ― köztük Sarah Bernhardt ― lettek a rúzs első rajongói, szélesebb körben csak a 20. század némafilmkorszakában terjedt el a haszná­lata.

A filmsztárok nyomán mindenki szedervörös, méhcsípésszerű ajkakat rajzolt magának, amit később a szélesebb vonalvezetés, valamint a színek kavalkádja váltott fel. Az abszolút áttörést a II. világháború utáni korszak hozta meg, amikor a nejlonharisnya mellett az Amerikából származó kicsavarható rúzs is elindult világhódító útjára.

Ma a rúzs évente közel 600 millió dolláros üzletet jelent, amihez társul a szájfény 150 milliós forgalma is. Felmérések szerint Amerikában napjainkban már a 6 és 9 éves kislányok 55 százaléka használ rendszeresen rúzst.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1111
szavazógép
2008-07-09: Magazin - x:

Ókori királyi temetkezési hely

Királyi temetkezési helyet, festett fakoporsókat fedeztek fel Abüdosz, az Egyiptom déli részén lévő nekropolisz közelében.
2008-07-10: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Uborkaszezon helyett

Éppen csak a lélegzetvételhez, erőgyűjtéshez elegendő az idő, amely az őszi általános parlamenti választásoktól elválaszt. Minthogy a felkészülést időben kell kezdeni, valószínűleg idén jóval kevesebbet tart majd az uborkaszezon, és jóval hangosabb lesz a szokásosnál.