Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kezdődik Kovászna és Hargita megye együttműködése

2008. július 10., csütörtök, Közélet

Tamás Sándor Kovászna és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök vezetésével tegnap Sepsiszentgyörgyön folytattak megbeszélést a Székelyföldet érintő fejlesztési kérdésekről a két megye küldöttei.

Tamás Sándor a Háromszék érdeklődésére elmondta: a választások után ez az első olyan találkozó, amikor a megyevezetők, illetve a szakapparátusok képviselői leülnek, és számba veszik a teendőket. Egyetértettek abban, hogy a Székelyföldet egységes európai régiónak tekintik, és fejlesztési szempontból ilyenként kezelik.

Ennek érdekében a következő hónapokban tartalommal töltik fel a két megye között hat éve megszületett együttműködési megállapodást, rendszeres egyeztetéseket kezdeményeznek olyan kérdésekben, mint a turizmus és az infrastruktúra fejlesztése, munkahelyteremtés, környezetvédelem, valamint a Székelyföld egységes arculatának kialakítása és önazonosságának erősítése. Az együttműködésbe Maros megyét is bevonják. Tamás Sándor elmondta, az egyik, hamarosan induló közös program: a Székelyföld településeit bemutató és népszerűsítő egységes szerkezetű kiadványok terjesztése, erről még a hónap folyamán egyeztetnek.

A megbeszélésen áttekintettek két közös kezdeményezésű tervet, a regionális hulladéktároló és a turisztikai fejlesztéseket megvalósító, A borvíz útja program helyzetét. A mostani találkozón kialakított közös álláspont szerint a két megye közösen lép fel az illetékes minisztériumnál az akadályok haladéktalan elhárítása és a tervek azonnali elindítása érdekében. Már ma délután ismertetik Horváth Annával, a fejlesztési, középítkezési és lakásügyi tárca államtitkárával a közös álláspontot. A megyevezetők megegyeztek továbbá abban, hogy az egymás közötti hivatalos levelezést magyar nyelven folytatják. A megbeszélésen részt vett még Demeter János és Henning László Kovászna megyei, Petres Sándor Hargita megyei alelnök, valamint a két hivatal több vezetője és tanácsadója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1112
szavazógép
2008-07-10: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Uborkaszezon helyett

Éppen csak a lélegzetvételhez, erőgyűjtéshez elegendő az idő, amely az őszi általános parlamenti választásoktól elválaszt. Minthogy a felkészülést időben kell kezdeni, valószínűleg idén jóval kevesebbet tart majd az uborkaszezon, és jóval hangosabb lesz a szokásosnál.
2008-07-10: Közélet - Farcádi Botond:

Folytonosság és reform az RMDSZ-ben (Markó Béla Tusnádfürdőn)

A reform egyik legfontosabb eszköze a fiatalítás, de változások az RMDSZ programjában és szerkezetében is történtek — jelentette ki tegnap Markó Béla az ötödik EU-táborban. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a reform mellett folytonosságra is szükség van az erdélyi magyar politikai életben, ez az elv érvényesül a magyarság identitását érintő kérdésekben.