Önmérséklettel, önelégültség nélkül

2008. július 11., péntek, Máról holnapra

Joggal érez bizonyos fajta szorongást Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, amikor a jövőről, de főképp a választásokról beszél. Korábbi nyilatkozataiban önmérsékletre intette magát és párttársait, s az önelégültségtől féltette mind a csúcsvezetést, mind a területi, helyi szervezeteket.

Most Tusnádon — fiatal hívei körében — arról ejtett szót, hogy nem kellene túlünnepelni a helyhatósági választásokon elért eredményeket. Mindkét meglátása igen helyes, mert mind az önelégültség, mind az eredmények túlértékelése ártalmas és kontraproduktív. És nem használ a hazai magyar politikai életnek az elvakultság sem, azt ugyanis csak farkasvakságban szenvedő képzelheti el, hogy 2008-ban, egy félig sikeres, félig kudarcos kétpólusú választás után — most rövid két-három hónap alatt — százszázalékos egységbe lehet kovácsolni a romániai magyarságot. Főként akkor, ha az RMDSZ továbbra is mereven, magabiztosan, már-már hetykén viszonyul ellenfeleihez, s nem tud túllépni azon a meggyőződésén, hogy ő az igazság egyetlen letéteményese.

Mindkét tábor vezetői pontosan tudják, a parlamenti választások sokban különböznek a helyhatóságiaktól. Most, főként az új, névre szólónak is nevezett jogszabály következményeként számtalan ismeretlent is tartalmaznak. Ha jövő héten valóban befejezik a választókörzetek határainak kijelölését, talán már modellezni is lehet az eredményt, de egyetlen nagy ismeretlent azért tartogat a jövő: senki nem tudja megjósolni, hány magyar ember megy majd el szavazni, és hányan legyintenek az RMDSZ kecsegtető ígéreteire, miszerint ezt már tizennyolc éve mondják, ígérik, de az eredmény mégis igencsak szerény. Nos, a jelenlét, a magyar voksolók száma az alfája és ómegája az őszi általános választásoknak. Botorság mind az RMDSZ, mind az MPP részéről, hogy viszonyítási alapnak az európai parlamenti választásokat tekintik, ahol az alacsony, 42—43 százalékos országos jelenlét miatt sikerült mind az RMDSZ-nek, mind Tőkés Lászlónak az ismert 5,16, illetve 3,70 százalékos eredményt elérnie. Parlamenti választások esetén az országos jelenlét jóval magasabb szokott lenni, 60—65 százalék előre borítékolható, ehhez kell mérnie magát a magyarságnak, az RMDSZ-nek, de az MPP-nek is. És ennek tudatában kell tárgyalni az új egységről. Valóban önmérséklettel és önelégültség nélkül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2008-07-10: Sport - x:

Sportvilág

Vívó Eb. Női tőrben és férfi kardban is orosz siker született a kijevi vívó Európa-bajnokság csapatversenyeinek első napján. Eredmények: női tőr, csapatverseny: a 3. helyért: Franciaország—Lengyelország 33—25, a döntőben: Oroszország—Magyarország 31—30. A végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virginie), 3. Franciaország. Férfi kard: a 3. helyért: Fehéroroszország—Románia 45—42, döntő: Oroszország—Franciaország 45—29. A végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Fehéroroszország, 4. Románia... 7. Magyarország.
2008-07-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Nagyüzemi kínálat

Amennyire örvendetes, hogy a sepsiszentgyörgyi piacon tiszta, rendezett környezetben vásárolhatunk, épp annyira aggasztó, hogy az őstermelők kiszorulni látszanak az asztalok mögül.