Jubiláló népművelés Lécfalván

2018. január 31., szerda, Faluvilág

Öt évvel ezelőtt iskoláskorú gyerekekből és fiatalokból táncegyüttest alapított a Nagyborosnyó községhez tartozó lécfalvi Leza Egyesület, s mert az együttest bővíteni is akarta, nem kis erőfeszítések és anyagi áldozatok árán gyerek-fúvószenekart is létrehoztak. A Nemere tánccsoport most ünnepelte kerek öt-, a gyerekzenekar pedig fennállásának kétéves évfordulóját. A jubileumi bemutató alkalmával az egyesület vezetőjével, Dénes Lászlóval beszélgettünk.

  • Dénes Orsolya Beáta felvétele
    Dénes Orsolya Beáta felvétele


– Az elmúlt esztendőben sokat hallatott magáról az együttes.
– Mintegy húsz alkalommal léptünk fel műsorainkkal itthon és egy alkalommal a Maros megyei Héjjasfalván. Március 15-én Eresztevényben és Maksán szerepeltünk, májusban a kovásznai országos táncfesztiválon, a községközpontban a gyermeknapon, négy alkalommal mutatták be zsenge korú fúvósaink tehetségüket fúvóstalálkozón Árkoson, Zágonban, Barátoson és az erdővidéki Nagybaconban. Mi zenéltünk és szerepeltünk a borosnyói, kommandói és lécfalvi falunapokon, a mikóújfalusi Szent István-napi búcsún, a maksai őszi vásáron, a cófalvi-várhegyi adventkor és itthon karácsonyban. Református emléknapon mutatkoztunk be Héjjasfalván, ahonnan adományként lelkészünk, Péter Barna tiszteletes úr közvetítése révén kaptuk a zenekar tagjainak egyenruháit.
Dénes László jobbára családtagjaival, feleségével, Editkével, és lányával, Orsolyával, Botos Katalin munkatársával szervezi és tartja fenn az együttest. A tánccsoport tanára id. Oláh Mihály, a fúvósok tanítását Kertész Barna karmester, helybeli tanító vállalta. Önfenntartóak, kihasználják a mutatkozó pályázati lehetőségeket, köszönetet mondanak a támogató jóakaróknak és számos helybeli családnak.
– Ötvenezer lejjel támogatott a községi önkormányzat Ilie Nicolae polgármester révén, félezer lejjel a borosnyói Liberálisok és Demokraták Szövetsége – sorolta Dénes László –, és amit nagyon köszönünk, mintegy 160 lécfalvi illetőségű személy adójának két százalékával. Román népi viseletet vásároltunk a tánccsoportnak Bodzavidéken, dobot, réztányért, kottatartókat, mikrofont a fúvósoknak.
Lelkesedésük és munkájuk elismeréseként kétnapos tusnádfürdői kirándulásban részesültek a szereplők – tudtuk meg. Meglátogatták a borvizes élményfürdőt. Az egyesület gyermeknapot szervezett a nyáron, Dénes Orsolya Beáta és Nagy Ilona Kamélia ügyességi versenyeket, zenét szolgáltatott Botos Richárd, s ez alkalommal is támogatta őket a polgármester. Műsort mutattak be a tolnanémedi testvértelepülés vendégcsoportjának. A Nemere tánccsoport négy (szatmári, csíki, menasági, szilágysági) táncot és egy román népi táncot tanult és mutatott be. A jubiláló ünnepséget farsangi kosarasbál követte, zenélt a kézdivásárhelyi Tempo Band. Ilie Nicolae borosnyói polgármester elismerően nyilatkozott a lécfalvi egyesület és tagjainak népművelő munkájáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2018-01-31: Faluvilág - Demeter Virág Katalin:

Falvak ivóvízhálózatát bővítenék (Pályázik a regionális szolgáltató )

Uniós támogatás lehívása révén kívánja fejleszteni a háromszéki falvak ivóvíz- és szennyvízhálózatát a Közüzemek Rt., a következő években megvalósítandó munkálatok kivitelezésére pályáznak. A szükséges előkészületeket már ez év elején megteszik, s amennyiben terveikhez megkapják a kellő finanszírozást, vízhálózati munkálatokra több mint 31 millió, a csatornarendszer korszerűsítésére pedig további 19 millió eurót fordíthatnak a 2020–2023-as időszakban.
2018-01-31: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Farsangolás kálnoki módra

Kálnok sem akart lemaradni Sepsikőröspataktól, ami a böjt utáni vigadalmat illeti – derült ki Szigyártó András soraiból. Ő Kálnok krónikása, mert nincsen helyi rendezvény, amely naplójából, számítógépjéből kimaradna.