Fegyelmi vizsgálat a Microsoft-ügyben

2018. február 3., szombat, Belföld

Románia főügyésze fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett az úgynevezett Microsoft-aktában korábban eljáró Mihaiela Moraru Iorga ügyész ellen, miután a korrupcióellenes ügyészség csütörtökön közölte, hogy a feltételezett bűncselekmények elévülése miatt megszüntette az eljárást az ügy több gyanúsítottja, köztük hét volt miniszter ellen.

Az eset akkora felháborodást keltett, hogy tegnap többen is feljelentést tettek ügyészi mulasztások miatt. Tudorel Toader igazságügyi miniszter súlyos vezetői hanyagságról beszélt, a korrupcióellenes ügyészséget vezető Laura Codruţa  Kövesi azonban úgy érzi, nincs oka lemondani. Emlékeztetett arra, hogy az ügy csak 2013-ban került hozzájuk, és rettentő bonyolult volt, hiszen tíz évvel korábbi eseményeket kellett felgöngyölíteni, de négy vádlottat – köztük egy volt minisztert – azért 2016-ban többévi letöltendő börtönre ítéltek, és a vagyonzárlatok is érvényesek, az államot ért kár tehát még behajtható. Az elévült vádakra is szolgált magyarázattal: hivatali visszaélések esetében ez tíz év, de 2014-ben még nem volt tisztázva, hogy az első (2004-ben lezajlott) vagy az utolsó (2009-ben megtörtént) kifizetésektől kell számolni. Az év folyamán azonban módosították a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet is, így esett, hogy a kivizsgálást folytató ügyész, Mihaiela Moraru Iorga már a feltételezett bűncselekmények elévülése után helyezte vád alá a hét minisztert; ez akkor derült ki, amikor Mihaiela Moraru Iorgát menesztették, és más ügyész vette át az iratcsomót. Kövesi ezután, 2017 júliusában értesítette az Igazságügyi Felügyeletet – véleménye szerint ez volt az egyedüli bevethető eszköze –, de megkeresésére még nincs válasz. Azt sem tudni még, hogy mi lesz, ha bebizonyosodik, hogy a korrupcióellenes hatóságtól nyáron kitett ügyész valóban szándékos időhúzással tette lehetővé, hogy a kilenc meggyanúsított volt miniszter közül hét megússza a felelősségre vonást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2018-02-03: Belföld - :

Elveszítették a nagyváradi utcanévpert is

Első fokon elveszítette a nagyváradi önkormányzat ellen a kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése érdekében indított pert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO). A bíróságok honlapján közzétett bejegyzés szerint az ügyben eljáró Bihar megyei törvényszék csütörtökön hozott végzé­sében részben megalapozatlannak, részben tárgytalannak ítélte a CEMO keresetét, perképességét azonban elismerte.
2018-02-03: Belföld - :

Lesznek bércsökkenések (Ellentmondó számítások)

A közalkalmazottak 3 százalékának csökken a fizetése az új bérezési törvény hatályba lépésével – jelentette ki Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter csütörtök este, és megjegyezte, hogy az államfő bére például 40 százalékkal lett alacsonyabb.