Hírsaláta

2018. február 13., kedd, Belföld
NÉGYSZER TÖBB HATÁRSÉRTŐ. A csaknem 450 kilométeres közös román–magyar határszakasz mintegy kétharmadát ellenőrző nagyváradi regionális határrendészeti felügyelőség éves tevékenységi mérlegéből kiderül, az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt az itt feltartóztatott határsértők száma: míg 2016-ban számuk még csak 604 volt, 2017-ben 2758-re emelkedett. A feltartóztatott külföldiek közül 1040-et a zöldhatáron, még román területen, 1196-ot pedig a magyar határőrizeti szervekkel együttműködve állítottak meg. A többi 522 határsértő járművekben elrejtőzve vagy hamis iratokkal próbált átjutni a határátkelőkön. (MTI)
MIRE (IS) JÓ A SZOKNYA? Semmi különös abban, hogy egy személygépkocsi női utasa a borsi határátkelőnél szeretne átjutni Magyarországra. Csakhogy az ellenőrzések során a határrendészek egy három hónapos gyermeket fedeztek fel a Maros megyei nő szoknyája alá rejtve. A fiatal anyuka azt nyilatkozta, hogy a kiskorú saját gyermeke, Magyarországra szerette volna átvinni, és azért választotta ezt a megoldást, mert nem sikerült beszereznie a gyermek számára az utazási okmányokat. Az asszony ellen bevándorló csempészésének gyanújával indult eljárás. (Agerpres)
DĂNCILĂ ISMERI A DÖRGÉST. Volt európai parlamenti képviselőként tisztában van azzal, hogy egyes személyek „félrevezetik” a brüsszeli hatóságokat – jegyezte meg Viorica Dăncilă kormányfő annak kapcsán, hogy nem kapott meghívást a romániai igazságszolgáltatásról szóló vitára, amelyre a múlt héten került sor az Európai Parlamentben. Hozzátette, jövő héten Brüsszel­ben az unió vezetőivel fog tárgyalni, és szóvá teszi, hogy a vitán nem adtak szót Tudorel Toader miniszternek, „holott ő minden felmerülő kérdésre kimerítő választ tudott volna adni”. (Agerpres)
NEGATÍV TARTOMÁNYBAN. A tavalyi év minden hónapjában negatív volt a természetes népszaporulat Romániában, összesen 69 279 fővel csökkent az ország lakossága. Előző évben 55 176 fővel fogyott a népesség. Tavaly 191 496 gyerek született, ami 5,8 százalékos csökkenést jelent 2016-hoz mérten. A halálozások száma 1,3 százalékkal, 260 775-re nőtt 2017-ben. A természetes népszaporulat 1992-ben került negatív tartományba, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás, a szakemberek pedig a mutatók további romlására számítanak. Az állandó lakosság 2014-ben húszmillió alá csökkent, pedig a rendszerváltozáskor még több mint 22 millió volt Románia lakossága. (MTI)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2018-02-13: Belföld - :

Óvást emeltek a liberálisok (Marosvásárhelyi iskolaügy)

Az alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (NLP) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését tegnap Ludovic Orban pártelnök.
2018-02-13: Belföld - :

Végleges az ítélet

Az RMDSZ fellebbezésének hiányában jogerőssé vált a Kolozs Megyei Törvényszéknek az a decemberi ítélete, amely bizonyos gazdálkodásával kapcsolatos adatok kiadására kötelezte a szövetséget. Az RMDSZ-t az Átlátszó Erdély blogot működtető egyesület perelte be, miután a szövetség elutasította, hogy a gazdálkodására vonatkozó részletes információkat közöljön. A portál azt szerette volna megtudni, hogy mire költötte a szövetség azt a mintegy 28 millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az az utóbbi hat évben az erdélyi magyar nemzeti közösség képviselőjeként kapott a román költségvetésből.