Wass Albertre emlékeztek Sepsiszentgyörgyön

2018. február 19., hétfő, Közélet

Mintegy tucatnyian emlékeztek szombat délután Wass Albertre a sepsiszentgyörgyi vártemplom udvarán. Az író várfal melletti emléktáblájára a résztvevők virágokat, gyertyákat helyeztek el. „Hontalan vagyok, mert vallom, hogy a gondolat szabad” – hangzott el Wass Albert verse egy diáklány tolmácsolásában.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

 

„Sokszorosan szomorú nap a mai – emelte ki Bedő Zoltán újságíró. – Elvesztettük Pénzes József plébánost és Kallós Zoltán néprajzkutatót. Előbbi templomot épített és közösséget kovácsolt, míg utóbbi népszokásainkat, népdalainkat, mondáinkat, balladáinkat őrizte meg a jövő számára.”
Ma húsz éve vetett véget az életének az Egyesült Államokban Wass Albert író, költő, katona, politikus és közéleti személyiség – emlékeztetett Bedő Zoltán –, aki az emigrációban is következetesen és kitartóan képviselte nemzetét. A Kolozs megyei Válaszúton született író-politikus életében sokszor került válaszút elé –  hangoztatta. A kolozsvári Református Kollégiumban tanult, majd érettségi után Debrecenben erdő- és kertmérnöki diplomát szerzett, tanulmányait Németországban és Franciaországban folytatta, 1939-ben az Erdélyi Irodalmi Társaság tagja lett. Egy évvel később a Farkasverem című regényét Baumgarten-díjjal jutalmazták. Díszdoktorrá választotta a kolozsvári egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé is bekerült. Közben katonaként védte a hazát, az utolsó katonavonattal 1945-ben végleg elhagyta az országot. Előbb Németországban, majd 1952-től az Amerikai Egyesült Államokban élt. Íróként, közéleti személyiségként, egyetemi tanárként szolgált mindhalálig – magyarázta Bedő, hozzátéve: tevékenysége szúrta az erdélyi magyarokat elnyomó bukaresti hatalom szemét, 1946-ban koholt vádak alapján halálra ítélték. „Ez a mai napig érvényben van, annak ellenére, hogy az erdélyi románságnak jótevője és kenyéradója volt, lelki szokásvilágukat pedig olyan mély összetettséggel és fájdalmas szépséggel senki sem ábrázolta azóta sem, mint ahogyan ő tette az 1959-ben megjelent, A funtineli boszorkány című regényében” – vélekedett Bedő Zoltán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1296
szavazógép
2018-02-19: Közélet - Farcádi Botond:

Figyelmeztet vagy fenyeget a rendőrség? (Wass Albert-megemlékezés)

Tájékoztatás címmel szombat délután a rendőrségtől érkezett levél szerkesztőségünk elektronikus postaládájába. Az Eugen Palade megyei főparancsnok és Miloş Mircea, a bűnügyi osztály vezetője által aláírt dokumentumban azt írják, miután lapunk pénteken és szombaton is közölte a szombat délután Sepsiszentgyörgyön esedékes Wass Albert-megemlékezésről szóló hírt, bizonyos bűncselekmények elkövetésének megelőzése céljából fontosnak tartják figyelmünkbe ajánlani a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet előírásait.
2018-02-19: Közélet - Szekeres Attila:

Európa jobban megismerheti gondjainkat (Kisebbségi jogokról tanácskoznak Bálványoson)

Bálványosfürdőn ülésezik május 28–30. között az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága, eleget téve Kovászna Megye Tanácsa tavalyi meghívásának – közölte a megyeháza sajtóirodája.