Miért nem lehet világörökség a csíksomlyói búcsú?

2018. március 1., csütörtök, Belföld

Méltatta tegnap a szenátus plénuma, hogy a márciuska (mărţişor) bekerült az UNESCO kulturális örökségei közé. Ennek kapcsán Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ honatyája emlékeztette a szenátust Románia azon mulasztására, amely által megakadályozták, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú felkerüljön az UNESCO szellemi világörökségi listájára.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

 

„Öt év telt el azóta, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök kezdeményezésére indítványoztuk a pünkösdi búcsú felterjesztését az UNESCO-listára, felfoghatatlan az a hozzáállás, amelyet azóta tapasztalunk kulturális örökségünkkel kapcsolatban” – mondta a parlament UNESCO bizottságának alelnöke. Rámutatott, a csíksomlyói búcsú a kelet-közép-európai régió legnagyobb katolikus zarándoklata, s méltán tarthatna számot arra, hogy Románia teljes mellszélességgel kiálljon mellette. Elfogadhatatlan, hogy a kulturális minisztérium államtitkára 2016-ban megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. Amikor Románia hivatalos képviselője azt az üzenetet fogalmazza meg egy nemzetközi fórumon, hogy nem ért egyet a saját országa felterjesztésével, akkor többről van szó, mint egyesek érzéseiről a magyar közösséggel szemben: ez a megnyilvánulás amellett, hogy az erdélyi magyarokkal szembeni tisztelet hiányáról tanúskodik, Románia nemzetközi megítélését is rontja” – fogalmazott tegnapi felszólalásában Novák Csaba Zoltán szenátor.  
Kitért arra is, az Európa Tanács szakértői testülete által kiadott jelentésében is feltüntették, hogy Románia nem támogatta a magyar közösség számára kiemelt jelentőségű búcsú UNESCO-listára történő felterjesztését. „Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazását vizsgáló legfrissebb jelentése is azt igazolja, sérült Románia nemzetközi imázsa a csíksomlyói búcsú kapcsán tanúsított állásfoglalása miatt. Emiatt is bízunk benne, hogy sikerül mielőbb véget vetni a vallási hagyományunk ellen szóló diszkriminációnak” – mondta. A szenátor rámutatott, a témában hetekkel ezelőtt levélben fordult a kulturális minisztérium illetékeseihez, hogy megindokolják a csíksomlyói búcsú felterjesztésének elakasztását, amelyre azóta sem kapott választ.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 402
szavazógép
2018-03-01: Belföld - :

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek

Munkaszüneti nap lesz a nagypéntek – döntötte el tegnap a parlament, megszavazva az erről szóló törvénymódosítást. A munkatörvény módosítására irányuló jogszabályt Szabó Ödön, az RMDSZ képviselője dolgozta ki, és 42 – különböző pártokhoz tartozó – honatya támogatta kezdeményezőként.
2018-03-01: Belföld - :

Kiküszöbölni a megkülönböztetést

Esetenként még mindig megkülönböztetésben részesülhet az, aki nem beszéli folyékonyan az állam nyelvét – fejtette ki Benkő Erika a parlamentben. Az RMDSZ-képviselő annak a kézdivásárhelyi kislánynak az ügyében szólalt fel, aki nem tudott komplex orvosi kérdésekre válaszolni egy temesvári kórházban.