Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vidékfejlesztés Év végéig az alap több mint felét szeretnék lehívni

2018. március 6., kedd, Gazdakör

Múlt szerdán Petre Daea mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatón ismertette a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség eddigi eredményeit. A 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euróra lehet pályázni, ebből 8,125 milliárd euró az unió vidékfejlesztési alapjától jön, az 1,347 milliárd eurót a román költségvetésből kell mellérendelni. A vidékfejlesztési terv köztudottan hét évre szól, a 2014 és 2020 közötti időszakra. A terv első évében nem voltak kiírások, az első pályázatok 2015 tavaszán jelentek meg. Eddig összesen közel harminc területen, ún. intézkedés keretében lehetett támogatást igényelni, ebben benne van az ügynökségre átruházott, de az uniós vidékfejlesztési alapból fizetendő hegyvidéki, a környezet- és klímaváltozást megelőző, valamint az ökogazdálkodási támogatás kifizetése is.


A miniszter által bemutatott adatok szerint eddig 44 062 pályázatot tettek le, illetve töltöttek fel az ügynökség számítógépes rendszerébe 6,98 milliárd euró összértékben. Az ellenőrzések és az országos válogatás után 23 368 pályázatot nyilvánítottak kifizethetőnek, a teljes értékük 3,37 milliárd euró. A szerződéseket eddig 3,28 milliárd euró értékben kötötték meg. A 2015. március és 2018. február közötti időszakban a pályázóknak összesen 2,9 milliárd eurót fizettek ki, ebből az unió 2,7 milliárd euró kifizetését (a román állam felé való visszafizetést) hagyta jóvá. Ebben az értékben  benne van az a 606 millió euró, amely a régi vidékfejlesztési programból maradt el.
Az eddigiek azt mutatják, hogy a Romániának leosztott vidékfejlesztési alap összértékének közel 36 százalékát hívták le. A miniszter szerint ebben az évben sikerül a teljes vidékfejlesztési alap több mint felét lehívni, az idén összesen 1,4 milliárd euró értékű szerződés megkötése a cél. Így a teljes szerződött összeg 4,1 milliárd euróra emelkedik, ami több mint 50 százaléka a 8,13 milliárd eurós vidékfejlesztési alapnak.
Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy a 6.2 és 6.4 számú intézkedéseknél (vidéki, nem mezőgazdasági természetű tevékenységek és szolgáltatások létrejöttének és fejlesztésének támogatása, pl. orvosi és állatorvosi ellátás létrehozása és fejlesztése, vidéki textilipari tevékenység, a bőrdíszművesség, papír-, fa-, gyapjú- és bőrfeldolgozás támogatása, autószerelő műhelyek létrehozása, a pellet-, illetve brikettgyártó üzemek építése, az agroturisztikai szolgáltatások fejlesztése) idén már nem lesz kiírás, mivel elfogyott az erre szánt pénz. Ezen intézkedéseknél volt talán a legnagyobb a versengés az előző években, a tavaly például a 6.2-esnél pár nap alatt elfogyott a kiírási összeg, az ügynökség számítógépes rendszerébe a rövid idő alatt a kiírási összeg közel tízszeresére töltöttek fel pályázatokat. A miniszter alternatív megoldásként azt javasolja, hogy az érdekeltek pályázzanak a Start Up Nation programban, ahol a pályázási feltételek hasonlóak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2212
szavazógép
2018-03-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Megoldást keresnek a gazdák gondjaira

Barátoson gyűltek össze az elmúlt hétvégén az orbaiszéki gazdák. A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett gazdatalálkozón több mint száz gazda vett részt, meghívottként jelen voltak az agráriummal kapcsolatban álló intézmények képviselői is. Rövid ideig, kézdivásárhelyi útja megállójaként betért a találkozóra Sebastian Cucu prefektus is. Beszé­dében kiemelte, ismeri a gazdák gondjait, a medveproblémát, a földtulajdonjogok zavaros helyzetét, amelyeket szerinte előbb helyi szinten kell orvosolni. Ugyanakkor javasolta: a gazdák létesítsenek egyesületeket, szövetkezeteket, ezeken keresztül oldható meg sok probléma.
2018-03-06: Világfigyelő - :

Elfogták a székházrobbantókat (Kárpátalja )

Az ukrán rendőrség vasárnap őrizetbe vett három személyt, akik összefüggésbe hozhatóak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadással – jelentette be Twitter-oldalán Szerhij Knyazjev ukrán országos rendőrfőkapitány.