Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Alkoholizmus és elbutulás

2018. március 8., csütörtök, Család

A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában – állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.


A francia tudósok több mint egymillió, demenciával diagnosztizált franciaországi felnőtt kórházi adatainak elemzésével végezték a kutatást – írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál. A résztvevők között nagyjából 57 ezer embernél korai, azaz 65 éves kor előtt kialakult demenciát diagnosztizáltak 2008 és 2013 között, többségük (57 százalék) krónikus alkoholista volt, agykárosodásuk az alkohol számlájára írható.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) krónikus alkoholizmusként a felnőtt férfiaknál átlagosan napi 60 gramm, a nőknél 40 gramm tiszta alkohol fogyasztását határozza meg, ez utóbbi nagyjából négy deciliter bornak felel meg.
A demencia minden típusának háromszorosára nőtt a kockázata a túlzott alkoholfogyasztással – állapította meg a statisztikai elemzés. „Az eredmények azt mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás a demencia, mindenekelőtt a korai elbutulás legsúlyosabb kockázati tényezője. Az alkohol okozta agykárosodás és a demencia, valamint az ezzel együtt járó idő előtti halálozás megelőzhető” – mondta Jürgen Rehm, a tanulmány társszerzője, a függőségek és a mentális betegségek kutatóközpontjának igazgatója. Az alkoholproblémák átlagosan több mint húsz évvel rövidítik meg az életet, a demencia a vezető halálok ezeknél az embereknél – hangsúlyozta.
A korai elbutulás esetében jelentős nemi különbségek mutatkoztak. Annak ellenére, hogy a demens páciensek többsége nő volt, a korai elbutulásban szenvedők között majdnem kétharmadot (64,9 százalék) tett ki a férfiak aránya.
Az alkoholproblémák ráadásul összefüggtek a demencia összes többi kockázati tényezőjével, a dohányzással, a magas vérnyomással, a diabétesszel, az alacsony iskolai végzettséggel, a depresszióval és a hallásromlással. Ez arra utal, hogy az alkohol sokféleképpen fokozhatja a demencia kockázatát.
A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmány csak a kórházi kezeléssel járó, tehát a legsúlyosabb alkoholproblémákat vizsgálta, ami azt jelentheti, hogy a krónikus alkoholizmus és a demencia közötti összefüggés a feltártnál is erősebb. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2018-03-08: Család - :

Gyermekeink

2018-03-08: Emlékezet - József Álmos:

A szovjet katonai fennhatóság képei Észak-Erdélyben és Székelyföldön (Történelem bélyegeken (3.) )

Sorozatom előző írásában a bécsi diktátumok filatéliai emlékeit mutattam be. A területében megnövekedett ország csupán néhány évig tartó gazdasági és szellemi fellendülését, további felfelé ívelő pályáját a második világháború végső kimenetele akadályozta meg. Negyedszázad leforgása alatt most már másodszor elfoglalt területeken visszatért a régi fennhatóság. Az alábbiakban az Észak-Erdélyben és Székelyföldön 1944 novemberétől a lakosság életét elviselhetővé tevő, négy hónapos szovjet katonai fennhatóság alatt született filatéliai dokumentumokból nyújtok ízelítőt.