KovásznaOrvosokra van szükség

2018. március 10., szombat, Közélet

Orbaiszék központi egészségügyi intézményeként működik a Holland kórház néven ismert kovásznai városi kórház. Az egység fenntartása komoly anyagi erőfeszítést igényel, így a kisrégió önkormányzatai a Pro Holland Kórház Egyesületen keresztül részt vállalnak a finanszírozásban. Kovászna helyi tanácsa a város idei költségvetéséből 61 ezer lejt hagyott jóvá az egyesületi tagsági díj befizetésére.

 

A Pro Holland Kórház egyesület tagja Kovászna mellett Zágon, Kommandó, Barátos és Zabola. Az orbaiszéki községek közül Nagyborosnyó nem kérte a tagságot, úgy értékelték, az ott lakóknak könnyebb Sepsiszentgyörgyre utazniuk orvosi ellátásra. A köz­ségek lakosonként ötvenbanis tagsági díjjal járulnak hozzá az egyesület működéséhez. Kivétel Zabola, mivel a helybéliek közül sokan a kézdivásárhelyi kórházat választják, így onnan csak fele összeg érkezik, a másik részt a céhes város kórházának működésére ajánlják fel.
Tavaly az egyesület közel százezer lejt utalt át a kórháznak – mondta el Gyerő József polgármester, az egyesület elnöke. A pénzen laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére használható készüléket, lélegeztető felszerelést, mikroszkópot vásároltak.
Idén hasonló értékben támogatják a kórházat, és a pénzt meghatározott célokra lehet majd felhasználni – tudtuk meg a polgármestertől.
A kovásznai városi kórház az Egészségügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozik, a Dr. Benedek Géza Szív és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház – közismerten Szívkórház – alegységeként működik. A Szívkórház képviseletében Neagovici Vasile elmondta, a városi kórházat 2011-ben csatolták a Szívkórházhoz (együtt a bodzafordulói és az előpataki Dr. Horea Radu-kórházzal), és ez komoly anyagi megterhelést is hozott. Az első években a kovásznai kórház kiadásai 1,6 millió lejes deficitet jelentettek, ezt most 1,2 millióra sikerült csökkenteni – többek között éppen az egyesülettől kapott támogatásnak köszönhetően.
A kórház fejlődik, új szakorvosokat – bőrgyógyászt, endokrinológust, szemészt – sikerült odavonzani, a járóbeteg-részlegen kissebészet működik, a gyerekgyógyászaton állandó felügyeletet biztosítanak – sorolta Neagovici. A kórház felszereltségét tovább kívánják bővíteni, ahogy az orvosi kart is. „Orvosokra van szükségünk” – nyomatékosított Neagovici Vasile.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2018-03-10: Kármentő - Kuti János:

Felesleges vizsgáztatások

Romániában 2000 óta ötször annyi új templom épült, mint iskola. A tanintézetek állami pénzen, míg a templomok a hívek adakozásából készülnek. (Kivétel a bukaresti megakatedrális, amelyet közpénzből emelnek az ég felé.)
2018-03-10: Sport - Miska Brigitta:

Hazaköltözhet a Sepsi OSK

A Sepsi OSK vezetősége tegnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a sepsiszentgyörgyi stadion megkapta a hitelesítési igazolványt, így alkalmas élvonalbeli labdarúgó-mérkőzések lebonyolítására. Diószegi László főtámogató és Kertész Dávid alelnök elmondta, a piros-fehér mezesek az alsóházi rájátszás második fordulójában, március 19-én 20.45-től szinte biztosan a szemerjai stadionban játszanak az FC Voluntari ellen. Kilenc hónap telt el a Sepsi OSK utolsó, hazai pályán játszott mérkőzése óta, a szentgyörgyi csapat 2017-ben legutóbb a másodosztályú labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójában lépett pályára tétmérkőzésen Sepsiszentgyörgyön.