A Gazprom harapófogóba fogja Európát

2008. július 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Európa földgázellátása hamarosan teljesen a Gazpromtól függővé válhat ― írja keddi számában a Nyezaviszimaja Gazeta (NG), állítását azokra az információkra alapozva, amelyek szerint az orosz gázipari monopólium erősíteni készül afrikai jelenlétét.

Az orosz lap sorra veszi az erre vonatkozó terveket. Az első: Líbia felajánlotta a Gazpromnak, vegyen részt egy újabb, Líbiát Európával összekötő gázvezeték megépítésében. Másodszor az orosz monopólium érdeklődik a tervezett transzszaharai gázvezeték iránt, amely a nigériai földgázlelőhelyeket kötné össze Európával Algérián és Nigeren keresztül. Harmadszor pedig felújította az algériai Sonatrach társasággal az európai tevékenységük összehangolására vonatkozó, tavaly lejárt szerződéseket. A NG kommentátora mindezek alapján megállapítja, hogy az energetikai függetlenségre és földgázbeszerzési forrásainak diverzifikálására törekvő Európa rendkívül kellemetlen helyzetbe került. ,,Felmerül annak a veszélye, hogy az európai piacon eddig vetélytársként fellépő orosz, illetve algériai társaság (amely eddig huszonöt, illetve tíz százalék körül részesedett a piacból) egymás üzleti partnerévé válhat, kartellmegállapodásra léphet, s akár politikai célokra is felhasználhatja a gázcsapokat." Ha sikerrel járnak a tárgyalások az Algériával közös földgázprojektekbe való bekapcsolódásról, ,,a Gazpromnak és eddigi afrikai konkurenseinek európai befolyása jelentősen megerősödhet" ― teszi hozzá a lap, a 2K Audit üzleti tanácsadócég moszkvai részlegvezetőjének, Alekszandr Stoknak a véleményére hivatkozva.

Európa eközben nem tud, mivel válaszolni a Gazprom terjeszkedési terveire ― állapítja meg végül a NG ―, mivel az Európai Uniónak máig nincs egységes energetikai politikája, s a Gazpromtól független gázbeszerzésre kigondolt Nabucco-vezeték egykori kezdeményezői sorra írják alá a megállapodásokat az orosz Déli Áramlat vezetékhez való csatlakozásukról.

Harsányi György, az MTI különtudósítója

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2008-07-16: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Üdv az útra

A felső-háromszéki Feldoboly egy összeforrott, régi történelmi faluközösség fészke. Több jeles személyiség, köztük Erdély két püspökének is itt ringatták bölcsőjét. Kevés a tér arra, hogy az egykor önálló település eseménydús históriáját részletezzük. A helybeli közösség ősöktől örökölt ,,mindenben véleményt mondani tudunk" jellemvonása hozta felszínre a helyhatósági választások után az ellentéteket.
2008-07-16: Pénz, piac, vállalkozás - Sylvester Lajos:

A Váncsa-farm a Bábolna árkában, 2. ( Egy vállalkozás nekiiramodik)

Az angyalosi Bábolna-árokban megfogózkodott Váncsa Jenő 120 hektár saját és bérelt mezőgazdasági területen és legelőn gazdálkodik. Ebben a romantikus nevű árokban hét évvel ezelőtt telepedett meg, s azóta, ennyire rövid idő alatt, gazdasága szédületes iramban haladt előre. Véleménye szerint a mezőgazdaságban csak azzal érdemes foglalkozni, ami valamilyen forrásból támogatásban részesül.