Rongy, vagy nemzeti zászló?

2018. március 17., szombat, Kármentő
Kuti János

Még tiszta szerencse, hogy vannak kis hazánkban olyan nagy hazaffyak, akikben 100 évvel a nagy egyesülés után még lángol a hazaszeretet, buzog az elkötelezettség megvédeni az ország integritását, bátor szív és tépett száj kimondani az árulók nevét, akik eladják a hazát.

Ezeket az igazi, hős románokat, semmibe veszik, vagy próbálják akadályozni honfiúi megnyilvánulásaik népszerűsítésében azzal, hogy büntetik őket fájdalmas sikoltással kikiáltott véleményük miatt, amit nem rejtenek véka alá, hanem nyíltan és halált megvető bátorsággal kimondanak a tévék képernyőjén, Facebookon vagy blogokon. És ilyenkor egyesekkel, a nagy nyilvánosság előtt szereplő véleményformáló, hős tévésekkel még az is megtörténik, hogy ártatlanul megbünteti őket az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mint ahogy most legutóbb Radu Banciut, a B1 televízió egyik sztárját. Őt 30 000 lejre bírságolták, mert azzal gyanúsította Benkő Erika háromszéki képviselőt, hogy bizonyára magyar kém, mert különben egy románul helytelenül fogalmazó ember szerinte nem lehetne a parlament tagja. (Sajnos, ezek szerint a román parlamentben nagyon kevesen vannak, akik nem kémek, mert sokan nem tudnak helyesen románul fogalmazni vagy beszélni.) Nem szabadna büntetésekkel megfélemlíteni a hozzá hasonló patriótákat, mert azok elbátortalanodhatnak. Szerencsére, nem lehet ilyen formán mindenkit terrorizálni, és sokan vannak, akik egyre hangosabban mernek kiállni a többség védelmében az elszemtelenedő kisebbségi magyarokkal szemben.

A legutóbbi sepsiszentgyörgyi gyalázatos zászlós provokáció után a Realitatea tévében is került egy magát Utolsó Mohikánnak kikiáltó bátor ember Rares Bogdan személyében, aki vendégeivel együtt még egyszer (de nem utoljára) lerántotta a leplet a magyar irredentizmus újabb aljas mesterkedéseiről. Bogdan legutóbbi adásaiban bebizonyította, hogy vannak olyan magyar nemzetiségű román állampolgárok, akik a jelentős évforduló évében egyebet akarnak ünnepelni, mint december elsejét, pedig egy hét leforgása alatt, ha kell, két ünnepnapot is tudnak tartani. Március 10-én a székely szabadság napját, és március 15-én a ’48-as forradalom emlékünnepét. Március 13-án Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád pedig azzal provokálta a nagy, többségi nemzetet, hogy Magyarország zászlóját 240 villanyoszlopra tűzette ki. Ő a legpofátlanabb, legsovénebb polgármester Romániában. Elfelejti, hogy nem Magyarországon Győrben, Debrecenben, vagy Szegeden polgármester, hanem Romániában – jelentette ki Bogdan barátunk. És ez a polgármester ráadásul még azt is állítja, hogy az csak egy szalag. Ilyen provokáció az eltelt 27 év alatt még nem volt! Ez már Románia szuverenitását érintő cselekmény. A zászlók mellé őt is fel kell lógatni! (Ezt, mint jó megoldást, már egy volt miniszterelnök, Tudose is mondta volt korábban, aztán visszavonta forma.)

Tiszta provokáció volt ez a mostani zászlóbontás is, mint az 1990-es márciusi marosvásárhelyi eseményekkor a rendbontás, amikor a Jugoszláviában történtekhez hasonlóan a magyarok szét akarták szaggatni Romániát – derült ki az adásból. Jelenleg ismét ilyen súlyos eset történik nálunk, és mindenki hallgat, mint román zászlók a raktárak mélyén. Hol a belügyminiszter? – tette fel a költői kérdést a tévéguru. Hol vannak a politikusok? Hol vannak az államhatalom szervei? Sajnos – állapította meg –, Romániában ilyen tragikus események megtörténtekor nincs, kire számítani. Csupa árulók mindenütt. Még a drága román gázt is olcsón eladták a magyaroknak. És a magyarországi vezetők állandóan Erdélyben lófrálnak. Hozzák utasításaikat az itt élő magyaroknak. A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt bizonyosan lóháton jön ünnepelni Erdélyben, mit Horthy Miklós annak idején – jósolták a tévéadásában részvevők.

Rengetegen vannak (ki tudja hányan?) olyanok a románok közt is, mint Tariceanu, aki a magyar titkosszolgálat embere. A pártfőnök Dragnea csak abban utánozza legfőbb ellenségünket, Putyint, hogy ő is fiatal felséget vesz magának, és napi négy Viagra után már nincs esze egyébbel foglalkozni, mint leendő fiatal felségével. Közben – tegyük hozzá –, az országot viszi el az árvíz és a magyar irredentizmus, sovinizmus.

A prefektus menetközben megbüntette a polgármestert ötezer lejre. Erre vérszemet kapott a kézdivásárhelyi polgármester, és ő is Magyarország zászlóival lobogózta fel városát. Őt is megbüntették. S mert nem használt a bírság, hát az ünnep után még egyszer megbüntették őket.

Közben a tévésztárnak volt még egy nagyszerű javaslata. Felszólította az embereket, hogy menjenek és tépjék le azokat a „zászlókat”, amelyeket időközben rongyokká minősített át. De bárkiben felvetődhet az a kérdés is, hogy az említett és le nem tépett rongyok mellé nem nemzetgyalázás-e kitűzni a román trikolórt?

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2018-03-17: Közélet - :

Megkéselte és hagyta elvérezni

Halált okozó ütlegelés gyanújával a Kovászna Megyei Ügyészség tegnap elrendelte a büntetőeljárás megindítását M. Csaba ellen. Simona Ştefăniu ügyész, az intézmény szóvivője közölte, a nyomozati anyag szerint M. Cs. csütörtökön italozás közben összeveszett lakótársával, ütlegelte, egy konyhakéssel összevagdosta, és kidobta a lépcsőházba. Az áldozat, akinek fejét és a védekezés okán bal alkarját érték a vágások, elvérzett. A Kovászna Megyei Törvényszék tegnap elrendelte M. Cs. 30 napos előzetes letartóztatását. (sz.)
2018-03-17: Belföld - :

Hírsaláta

CSATTANÓS VÁLASZ A BELÜGYMINISZTERNEK. Félretájékoztatta a közvéleményt Carmen Dan belügyminiszter azzal az állításával, hogy a gátszakadással fenyegetett Köpec lakói felelőtlen módon „megtöltötték a kocsmákat” ahelyett, hogy elhagyják otthonaikat vagy az árvízvédelmi munkákban segédkezzenek. A Köpecre látogató Carmen Dan megdöbbent azon, hogy csütörtökön a déli órákban emberek ültek egy helyi bár teraszán. Negatív tapasztalatáról este a Facebook-oldalán be is számolt. „Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a kocsmák ne teljenek meg emberekkel, amikor a közösségük vészhelyzetben van” – fogalmazott. A belügyminiszter közzétett egy fotót is, amelyen Köpec egyik kocsmájában beszélget a helyiekkel. Megjegyezte, hogy egyesek közülük „vélhetően március 15-ét ünnepelték”. Bejegyzéséhez sokan hozzászóltak, köztük Köpec református lelkésze is. Nagy-Károly Kázmér felhívta a belügyminiszter figyelmét arra, hogy a helybéli férfiak rég az Olt gátján zsákoltak már, amikor a készenléti felügyelőség emberei még a környéken sem jártak. Emlékeztette Carmen Dant arra, hogy az Olt valóban nagyra duzzadhat, de a folyó messze van a falutól, amelynek házait további gátak védik. A református lelkész szavait megerősítette egy román férfi is. „Március 15-én a köpeciek vállvetve zsákoltak a tűzoltókkal az Olt gátján. Egyikük sem ülte le pletykálgatni, mielőtt a veszély el nem múlt” – írta hozzászólásában. Nagy-Károly Kázmér a sajtónak is megerősítette: a köpeciek egy része a miniszter látogatását megelőző éjszaka segédkezett a tűzoltóknak az árvízveszély elhárításában, a többi helybéli pedig a templomban tartott istentisztelet alatt imádkozott a gátakon dolgozókért. A lelkész szerint a miniszter látogatásakor már nem volt árvízveszély. (maszol)