Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jelenlevők és távolmaradók

2008. július 17., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Nem a távolmaradókra, hanem a jelenlevőkre, az elhangzó gondolatokra kell figyelnünk — fejtette ki a tusványosi szabadegyetem megnyitóján Toró Tibor, s minden bizonnyal igaza van, még akkor is, ha a meghívást elutasító politikusok hiányában tompul a tizenkilenc éves tábor, a bálványosi folyamatként elkönyvelt nyári közéleti, politikai megmozdulás üzenete. Bár nagy távolmaradók az előző években is voltak, többnyire az együttgondolkodás, a közös megoldáskeresés jellemezte mindeddig Tusványost.

Az elmúlt években több nagy terv körvonalazódott. Itt született meg például a Sapientia erdélyi magyar egyetem létrehozatalának ötlete, de az elhangzó előadások jelentősen hozzájárultak az autonómia gondolatának népszerűsítéséhez, az erdélyi magyar pluralizmus kialakulásához, illetve a román—magyar párbeszédhez. Pár esztendővel ezelőtt még presztízs volt tusványosi előadónak lenni, RMDSZ-es politikusok is megsértődtek, ha nem kerültek fel a listára, mára azonban úgy tűnik, pártérdeket sértenek azok, akik vállalják a részvételt. Nemcsak Markó Béla nem vesz részt a szabadegyetemen, de ha hinni lehet a híreknek, gondja volt arra is, hogy figyelmeztessék az RMDSZ-es meghívottakat, nem szerencsés jelenlétük az ellenzék táborában. Tegnap még nem lehetett tudni, ki hajlandó átlépni a felső utasításon, hányan merik vállalni a tusványosi részvételt.

Minden jel arra mutat, az új erdélyi magyar egység megteremtésére nem lesz mód Tusnádon, s az oly sokat hangoztatott, rendkívül szükséges párbeszéd ezúttal itt nem folytatódik. A szabadegyetem egyik fontos célkitűzését nem sikerül megvalósítani, úgy tűnik, hiábavaló volt a szervezők minden igyekezete, sokan nem hajlandóak Tusványost az együttműködés, a megoldáskeresés helyszínének tekinteni. Elkönyvelték, ez a polgári oldal tábora, pedig az előadások címe, az előadók névsora éppen a sokszínűséget, a sokféle nézet ütköztetését ígérte. Lesznek hát nagy távolmaradók, üresen maradnak székek, ennek ellenére Tusványos létezik, érdekes, színes, jelentős témákat boncolgat. Sok hazai román és magyar, sok magyarországi közéleti személyiség, politikus fontosnak tartja, megtiszteli jelenlétével, előadásával, gondolataival a szabadegyetemet, s nem hiányoznak az érdeklődő fiatalok sem, számuk nem csökken, régi és új arcok egyaránt megjelentek az Olt-parti kempingben.

Az RMDSZ-es távollét nem tudja semmissé tenni a tizenkilenc éves tusványosi folyamatot, de hitelteleníti a párbeszédről, az együttműködésről szóló retorikát. Az már bizonyosnak látszik, az idei tábor nyertesei a jelenlevők, vesztesei a távolmaradók lesznek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2008-07-17: Közélet - Bodor János:

Ítéletidő Orbaiszéken

Heves zivatar és jégeső tombolt kedden délután Orbaiszéken. Kisborosnyón sűrű jég esett mintegy 20—25 percen keresztül. A tojásnagyságú jégdarabok több épület tetőzetét összetörték, megrongáltak három személygépkocsit, a mezőn több parcellában teljes mértékben tönkretették a terményt — tájékoztatott Szőcs Levente nagyborosnyói alpolgármester.
2008-07-17: Közélet - Farkas Réka:

Tábornyitás esőben (Bálványosi szabadegyetem — más kép)

Esővel, sárral, de az érdeklődők népes seregével tegnap délelőtt tizenkilencedik alkalommal vette kezdetét az erdélyi nyarak legrégebbi és legkiemelkedőbb közéleti eseménye, a tusványosi szabadegyetem.
Tusványos egy életérzés, a közös gondolkodás színtere, értékközösség — hangsúlyozta a tábort szervező MIT nevében Sándor Krisztina. Házigazdaként üdvözölte az összegyűlteket Albert Imre, Tusnád frissen megválasztott, MPP-s polgármestere.