Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megszüntetjük, felszámoljuk, bezárjuk

2018. március 24., szombat, Kármentő
Farkas Réka

Ha gond adódik valamivel, ma már a legkézenfekvőbb megoldás, hogy megszüntetjük, felszámoljuk, bezárjuk. Nagyon jellemző lett szűkebb-tágabb pátriákban eme drasztikus praktika. Havazik, lakat az iskolákra, nem kell fűtéssel, utak takarításával kínlódni. Bukarestben és a déli megyékben immár gyakorlattá vált a hószünet, s nem kell több ehhez, csak néhány centi fehér csapadék, egy kis fagy, szél. Hogy miként oldják meg a szülők a kiskorúak felügyeletét, ez legyen az ő bajuk. Vagy győzzék meg munkaadójukat, hogy jobban jár, ha bezárja a boltot, hivatalt. Ráfizetés ugyan, de fő, hogy ne akadozzon a közlekedés, nem legyen gond a síkos utakkal, járdákkal.

Mi itt, Székelyföldön sem vagyunk sokkal különbek, az iskolákra ugyan nem került lakat csöpp hó és fagy miatt, de felénk is ilyen sarkalatos megoldásokkal igyekeznek szabadulni a gondoktól az elöljárók. Legutóbb a lakótelepi kispiacok bezárását lebegtették meg, mert elégedetlenek működésükkel: nem esztétikusak, sokba kerül fenntartásuk, és még többet elvinne rendbetételük. Egykor, a tömbháznegyedek felhúzásakor születtek eme kis vásárterek, s szolgálják azóta is – jól, rosszabbul – a sok ezer környéken élőt. Kevés őstermelő hozza ide portékáját, viszonteladók kereskednek elsősorban – igyekeznek érvelni az ötletgazdák. Csakhogy ott van közel, mindenki számára elérhetően a zöldség, gyümölcs, és ez sokaknak főnyeremény, még akkor is ha néhány banival többet kell fizetni értük, mint a nagypiacon.

Vegyük a Szemerja negyedi dollárpiacot, amelynek neve nem véletlenül honosodott így meg a közbeszédben. Nem olcsó, de a környéken élő idős embereknek vagy kisgyermekes családoknak megváltás. Nincs mindenkinek autója, hogy egy csokor petrezselyemért, kötés hagymáért vagy pár darab almáért lecocókázzon a központi piacra – ahová ugye, még busz sem jár – ugyanakkor az sem mindegy, hogy a néhány kiló krumplit, pár paradicsomot, gyümölcsöt honnan kell hazacipelni. Hétköznap lehet, csak két őstermelő árusít itt, de szombaton négy-öt környékbeli kistermelő is kínálja portékáját, az ott lakók már tudják, kinél jobb a murok, finomabb a paradicsom. A viszonteladók pedig versengenek egymással, igyekeznek minél lejjebb nyomni az árat, hogy náluk vásároljanak. Nem áll az az ellenérv sem, hogy lassan minden élelmiszerüzletben kapható zöldség-gyümölcs, mert sem a választék, sem az ár nem olyan, mint a piacon. Való igaz, szépnek nem mondható a hely, de sokat javult kinézete az elmúlt években, elfogadható bódékat építettek néhányan, aszfaltréteg is került, be is kerítették, s most jön a hír, hogy egyesek fölöslegesnek találják, sok vele a macera.

Majd harminc évvel ezelőtt a rendszerváltáskor azt gondoltuk, húsz-huszonöt éven belül eltűnnek a kommunista rendszer szörnyszülött blokknegyedei, kialakulnak a kertvárosok és a lakosság többsége tovarepülhet a betonkalitkából. Nem így történt, és remény sincs arra, hogy a következő ötven évben – míg állnak még a 60–70–80-as években felhúzott tömbházak – változna a helyzet. Egy fiatal család ma boldog, ha egy kétszobás lakótelepi lakást meg tud vásárolni, azzal vigasztalják magukat, hogy közel az óvoda, iskola, játszótér, vannak üzletek, és ott a piac. Álmodozhatunk puccos vásárcsarnokról a központban, de a kis piacoknak éppúgy megvan a létjogosultságuk, mint a lakónegyedi kis üzleteknek a nagy szuper- és hipermarketek mellett. Egyre személytelenebbé váló világunkban sokunknak számít még, hogy nevünkön szólít az eladó, tudja, mit szeretünk, vásárolunk szívesen, no meg az, hogy közel van. Jó lenne, ha nem kellene siratni, temetni vagy éppen közelharcot vívni értük, ha maradnának addig, míg állnak, és lakottak a tömbháznegyedek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2463
szavazógép
2018-03-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Egymástól tanulni, együtt játszani (Diákszínjátszó találkozó)

Soha annyi résztvevője nem volt a diákszínjátszó találkozónak, mint a pénteki, immár tizenkettedik rendezvénynek, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola színpadán közel 350 háromszéki diák lépett fel. Az előadások mindegyikét szakmai zsűri értékelte, a lelkes publikum – iskolások és felkészítő pedagógusok mellett szülők és kísérők – kitartó tapssal díjazta a megyei rendezvény rekordszámú bemutatóját.
2018-03-24: Közélet - Iochom István:

Háromszéki népművészek húsvéti kiállítása

A Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület tagjai által szervezett, vásárral egybekötött húsvéti kiállítás népes érdeklődő jelentétében csütörtök délután nyílt meg a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. A kiállítás ma, vasárnap, hétfőn és kedden 10 és 16 óra között tekinthető meg.