Felzárkóztatnák a hátrányos helyzetűeketMunkaképes fiatalok állás nélkül

2018. március 26., hétfő, Közélet

Írni-olvasni kellene előbb megtanítani azokat a fiatalokat, akik nem dolgoznak, és semmiféle képzésben sem részesülnek, másként igen kevés a valószínűsége, hogy elhelyezkednek vagy sikerül beilleszkedniük a munkaerőpiacra – mutatott rá a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője. Kelemen Tibor legutóbbi sajtótájékoztatóján ismertette az érintett kategóriába sorolt, 26 évnél fiatalabb háromszékiek helyzetét.

  • Az őrkői fiatalok főleg képzetlennek való munkát kerestek. Fotó: Albert Levente
    Az őrkői fiatalok főleg képzetlennek való munkát kerestek. Fotó: Albert Levente

Ugyan országos szinten három nagy program is indul, amelyek révén éppen ezen társadalmi réteg helyzetén változtatnának, a háromszéki munkaügyi szakemberek azonban azzal szembesülnek, hogy azok a fiatalok, akik dolgozni szeretnének, jobbára szaktudást nem igénylő munkát vállalnának, de sokan inkább a családjuk közelében maradnak, és jobb lehetőség hiányában a szomszédoknak segítenek, esetleg idénymunkát végeznek. Kelemen Tibor rámutatott: alkalmazásuk esetén számukra is tudnak anyagi támogatást biztosítani (a munkaadónak havi 900, az ifjaknak havi 500 lejes összeget), ennek azonban feltétele, hogy legalább regisztráljanak a munkaügynél.

Készségeiket, ismereteiket egyéni kérdőív alapján mérik fel a hivatal szakemberei, a legutóbbi összesítés azonban aggasztó képet nyújt. Az adatbázisban szereplő közel 560 személy zömét (428 fiatalt) a nagyon nehezen foglalkoztathatók csoportjába sorolták, további százan pedig nehezen foglalkoztathatók, s mindkét táborba jobbára férfiak tartoznak. Nagyon nehéz egy olyan fiatalt útba igazítani, aki alig tud írni, olvasni vagy nehezen tudja kifejezni magát, emiatt legtöbbjüket a nehezen elhelyezhetők közé sorolják – mutatott rá az intézményvezető. Megjegyezte, esélyeiken a korábbi években lebonyolított Második esély program révén lehetne javítani, a felnőttek alapképzésére összpontosító projektet azonban jelenleg kizárólag az oktatási tárca szervezi. Kelemen Tibor emlékeztetett, korábban sokan az anyagi támogatások miatt döntöttek úgy, hogy ismét iskolapadba ülnek, most azonban nincs lehetőségük arra, hogy erre pénzzel is ösztönözzék az írástudatlan felnőtteket.

Az érintett háromszékiek közül sokan vidéken élnek, Nagybaconban mintegy 80, Nagyborosnyón 20, Bodzafordulón 34, Előpatakon pedig félszáz hasonló fiatalt vettek nyilvántartásba. A nagyon nehezen foglalkoztathatók csoportjából 339-en romának vallották magukat, 248-an pedig évek óta munkanélküliek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2018-03-26: Közélet - Fekete Réka:

Legyen öröm az iskola (Húszéves a step by step Sepsiszentgyörgyön)

A kezdetekre emlékezve ünnepi műsorral és a stepes diákok füzeteit, önálló dolgozatait bemutató, valamint a tevékenységekről készült fotókból összeállított kiállítással ünnepelte szombaton a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola step by step tagozata fennállásának huszadik évfordulóját. A Tamási Áron Színházban tartott rendezvényen felléptek említett alternatív oktatási forma jelenlegi és korábbi tanulói, a zenekarban még a szülők is muzsikáltak.
2018-03-26: A múlt hét - Kuti János:

Dugi bizonyítékok?

Mikor ilyen ítéletekkel találkozik az ember, mint amilyennel a volt kolozsvári alpolgármesternőt, Horváth Annát „megajándékozta” a bíróság, akkor újólag kételyei támadnak az igazságszolgáltatás pártatlanságában, mint kétkedő hívőnek a feltámadásban.