Húsvétra hangoló tojásírás

2018. március 27., kedd, Közélet

Egy mese tanulságai révén a megváltó, megbocsátó Jézusról beszélt a gyermekeknek tegnap Kovács Károly, a sepsiszentgyörgyi Szent József katolikus templom segédlelkésze a Tanulók Házában szervezett hagyományos tojásíró napok megnyitóján. Alig telt el két óra, és a viaszillatos hangulatban máris elkészültek az első írott tojások, majd a szünetben újabb diákcsapatok érkeztek.

  • A kicsik a könnyebb mintákat választották, a nagyobbak a nehezebbekkel is próbálkoztak. Fotó: Albert Levente
    A kicsik a könnyebb mintákat választották, a nagyobbak a nehezebbekkel is próbálkoztak. Fotó: Albert Levente

A Tanulók Háza oktatói háromszéki és gyimesi tojásmintákat, ceruzákat, kesicéket, villanyrezsón melegedő viaszt, több vödörnyi piros festéklét készítettek elő, és mielőtt a kisdiákok nekifogtak volna a munkának, a segédlelkész szavai, Kerekes Jenő igazgató locsolóverse, a közös ének és Simon Balázs kántor gitáros kísérete hangolta rá őket a húsvéti készülődésre. A csütörtökig tartó kézműves tevékenységre közel hétszáz tanuló jelentkezett Sepsiszentgyörgyön kívül Oltszemről, Sepsibodokról és Uzonból, délutánonként pedig a cserkészeké a tojásíró műhely

Az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a karácsonyi adventikoszorú-készítés és a húsvéti tojásírás jó alkalom arra, hogy azok is belépjenek a Tanulók Háza kapuján, akik nem járnak a körökre, így felkelthetik érdeklődésüket más tevékenységek iránt is és ellátogathatnak más programokra is. A házvezető nagyon fontosnak tartja az iskolán kívüli tevékenységeket, szerinte ezek is az oktatás részét képezik, intézményük pedig éppen ebben tud segíteni, azt kínálja a gyermekeknek, amit az iskola nem tud nyújtani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2018-03-25: Belföld - :

Hírsaláta

ÖTBŐL HÁROM. 35 évnél fiatalabb romániai lakos vásárolt már legalább egy külföldi webáruházból az elmúlt évben. A legnépszerűbb az Amazon, a városon élők 88 százaléka hallott erről az internetes boltról, 84 százalékuk a romániai piacon is szívesen látná. A népszerűségi ranglistán az eBay következik, amelyről a városi fiatalok 84 százaléka hallott, de sokan ismerik az Alibabát (53%), az AliExpresst (51%), az ASOS-t és a Targetet is (14%). A legtöbb romániai fiatal az elmúlt egy évben az AliExpressről (21%) rendelt valamilyen terméket magának, az eBay-en keresztül csak 15 százalékuk, 14 százalék az Amazonról vásárolt, 5 százalékuk pedig az Alibabáról, derül ki az iSense Solutions kutatásából. (Agerpres)
 
2018-03-27: Kultúrkert - Mózes László:

Sepsiszentgyörgyön is forgatják a Valan című filmet (Készül az Új magyar lélektani krimi)

Múlt héten befejezték Bagota Béla budapesti rendező Valan című filmjének balánbányai forgatását, a napokban Brassóban és Sepsiszentgyörgyön vesznek fel újabb jeleneteket. „Bagota első nagyjátékfilmje a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, éjfekete és sokkoló thriller” – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatójában. Izgalmas, fordulatokkal teli bűnügyi történetet forgatnak, olyan alkotás készül, amelynek központi kérdésköre az eltűnt gyermekek problémája. Főszereplő Krisztik Csaba, Kaszás Attila- és Jászai Mari-díjas színművész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja, a filmben számos erdélyi színész is játszik.