Felsőháromszéki gazdatalálkozó Ozsdolán

2018. március 27., kedd, Gazdakör

Ozsdolán tartották a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete által szervezett év eleji gazdatalálkozók utolsó fordulóját. Az elmúlt pénteken több mint kétszáz gazda gyűlt össze az ízlésesen felújított kultúrotthonban. A házigazdák – a polgármesteri hivatal és a Nagy Károly vezette helyi gazdaegyesület – kitettek magukért, az összejövetel és az azt követő közös ebéd jó hangulatban, kultúrműsorral fűszerezve zajlott.

  • Jól sikerült az ozsdolai gazdatalálkozó – A szerző felvétele
    Jól sikerült az ozsdolai gazdatalálkozó – A szerző felvétele

Brânduş-Dendyuk Vasile-Silvestru polgármester köszöntötte elsőként a jelenlévőket. Röviden mutatta be a két településből – Ozsdola és Hilib – álló községet. Hangsúlyozta, a község 11 000 hektáros összterületének mintegy hetven százaléka erdő, így a helybéliek egyik fő jövedelemforrását a mezőgazdaság mellett az erdőgazdálkodás adja. Azt is kiemelte, hogy a helyi gazdaegyesület tagja a Kézdi Lacto Coop Szövetkezetnek, így megoldódtak a tej értékesítése körüli problémák.

Ötvös Mózes újból az összefogásra ösztökélte a jelenlévőket. „Alig maradtunk egy páran, az összefogást, kölcsönös megbecsülést, az egymás iránti szeretetet nem szabad elfelejteni. Mezőgazdászok nélkül nincs haladás, fejlődés, és ezt nem csak a gazdáknak kell megérteniük, hanem azoknak is, akik az országot vezetik, hiszen sok probléma vár megoldásra” – hangoztatta. A politikum hozzáállását is kritizálta. Miben adtak segítséget képviselőink? Nullával kezdődik és nullával végződik az eredmény – jelentette ki. Kivételként említette Fejér László Ödön szenátort, aki jelen volt a gyűlésen.

Eredményes a szövetkezés

Könczei Csaba a Kézdi Lacto Coop fontosságát emelte ki. Kényszerhelyzetből indult (mikor a Covalact kivonult Felső-Háromszékről értékesítési lehetőség nélkül hagyva a tejtermelő gazdákat – szerk.megj.), de egyre jobban működik. Szintén jól alakul a gyapjútámogatási program, egyre többen iratkoznak, igénylik a kilónkénti egy lejes támogatást. A mangalica illetve báznai sertés állomány növekedését célzó programról viszont nem mondott kedvező híreket. Sokan hizlalnának sertést, a megyében több mint 500 malacot vennének át a gazdák. Viszont nagyon kevesen adnának el malacot a programon keresztül, s a hízók átvételére sincs jelentkező. Ennek ellenére az igazgatóságon továbbra is fogadják a jelentkezőket – mondta.

Popica Marius, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség Kovászna megyei hivatalának igazgatója megnyugtatólag mondta, 2020-ig nem lesznek jelentős változások a szubvenciók igénylésének és folyósításának terén. Idén május 15-ig fogadják a támogatási kéréseket, nem lesz hosszabbítás, így hamarabb kezdhető meg az adatok feldolgozása, időben tudják fizetni a támogatásokat – mondta. Rossz hírt is hozott: a termeléshez kötött, 2017-es állattenyésztési támogatások adatainak végső összesítésekor kiderült, több állat között kell elosztani a rendelkezésre álló keretet, így csökken az egyedenkénti összeg. Akik már megkapták az előleget, vagy a teljes összeget, vissza kell adjanak belőle – részletezte.

A parlamentben a gazdákért is dolgoznak

Fejér László Ödön mezőgazdasági vállalkozókként említette a gazdákat. Csodálatra méltó az összetartásuk, csapatban az erő – méltatta. Cáfolta, hogy a parlamentben nem foglalkoznak a gazdák gondjaival, próbálják törvényerőre emelni a tőlük érkező javaslatokat. Erős gazdatársadalomra van szükség, hogy megmaradjanak a multinacionális cégekkel való versenyhelyzetben – emelte ki.

Haller Zoltán, a pirostarka törzskönyvet vezető Brassó megyei egyesület vezetője elmondta, a törzskönyv nem csak többlet pénzt jelent a gazdának, hanem az állatállomány genetikai értékének növekedését is feltételezi. Hamarosan az egyesületeken keresztül ingyenes fagyasztott spermához juthatnak a gazdák, de vásárolni is lehet a kívánt bikák szaporítóanyagából. Ondózó képzést is indítanak, erre iratkozni a brassói egyesületnél lehet, vagy a Kovászna Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületén keresztül.

Sok kárt okoznak a vadak

Ozsdolán és környékén sok gondot okoznak a vadak, de a kártérítés nem zajlik zökkenőmentesen. Tavaly a medve több juhát „kibelezte”, decemberre ígérték a kártérítés folyósítását, de pénzt még nem látott – jelentette ki Bokor János gazda. Könczei Csaba ígérte a károsultnak, utánanéz a környezetvédelmi hivatalnál. A helyi vadászegyesület részéről Márkos Barna elmondta, a törvény által előírt minden lépést megtesznek a kártérítések érdekében. Tavaly tizenegy iratcsomót továbbítottak, két esetben kétszer is elküldték a dossziét, medvekilövési engedélyt is kértek, de a visszajelzés elmaradt. Akik nem kapták meg a kártérítést, jelezzék, a vadásztársaság is közbenjár a mielőbbi ügyintézésért – mondta.

A gyűlés végén Ötvös Mózes díjazta a jó eredményeket elért Felső-háromszéki gazdákat. Kitüntetésben részesültek azok az intézményvezetők is, akik munkájukkal a gazdaérdeket segítik, és a gazdatalálkozók során értékes információkat osztottak meg a mezőgazdászokkal. Ezt követően közös ebédre került sor, a jó hangulatú mulatság késő délutánba nyúlott.

A találkozón kultúrműsort is „szolgáltattak” a résztvevőknek. A gidófalvi fúvószenekar Szász Róbert vezetésével fokozta a hangulatot. A második osztályos Földes Levente, a Kriza János Országos Mesemondó Verseny első díjazottja mesével, verssel lépett fel. Gondos Magdolna és Kovács Krisztina szólóénekkel szerepelt, a nemrég alakult férfidalárda szórakoztató nótacsokorral örvendeztette a jelenlévőket. Érdekes színfoltja volt az eseménynek a helyi gazdasszonyok által összeállított termékbemutató. A kamráikból hozott finomságokat állították ki, bizonyítva, hogy Ozsdolán a férfiak mellett az asszonyokban is ott van a gazdaszellem.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 107
szavazógép
2018-03-27: Gazdakör - Bokor Gábor:

„Háziszőttest” a piacra!

Gyakran hallani faluhelyen, hogy nincs miből megélni, nehéz értékesíteni a termékeket. Ez nem igaz, értékekkel vagyunk körülvéve, egy kis akarattal, elképzeléssel ezek árúvá alakíthatók, ha pedig összefogás van, akkor az értékesítés is megoldható – ezt az üzenetet közvetítette az ozsdolai gazdatalálkozón bemutatott termékstand. Az elismerésről is szólt: ott volt kiállítva az ozsdolai csipkebogyólekvárt értékelő oklevél, melyet tavaly Szlovákiában, a IV. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen nyert Páll Ildikó.
2018-03-27: Magazin - :

Nők szorongatják Trump elnököt

Újabb televíziós interjút adott a Stormy Daniels néven ismert amerikai pornószínésznő, Stephanie Clifford, aki azt állítja, hogy több mint tíz évvel ezelőtt egyetlen alkalommal viszonya volt Donald Trump amerikai elnökkel.