Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bakizott az APIA

2018. március 27., kedd, Gazdakör

Állítólag a számítógépes rendszer miatt nem állapította meg jól a termeléshez kötött támogatásokra (SCZ) és a nemzeti átmeneti támogatásra (ANT) jogosult állatok létszámát a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. Márciusban derült ki, több állatra kell leosztani a rendelkezésre álló pénzkeretet, mint amennyit tavaly megállapítottak, ennek következménye, hogy csökkentik az egy állatra számolt támogatás összegét. Az ügynökség tévedése kellemetlenül érinti az állattenyésztő gazdákat: akik már megkapták a SCZ illetve ANT támogatást, egy részét vissza kell fizessék az APIA-nak.

  • A hivatal tévedése miatt a gazdáknak kell fizetniük
    A hivatal tévedése miatt a gazdáknak kell fizetniük

Az APIA tavaly októbertől előleget fizetett az állattenyésztőknek is. Az előzmény nélküli kifizetést az adatbázisban található állatlétszámra számolták, ez bizonyult hamisnak a márciusi elemzéskor. Az akkor megállapított SCZ és ANT összegek, illetve a márciusban újraszámolt összegek különbsége – amit vissza kell fizetni – a következő:

– SCZ tejelő tehénnek: 40,89 euró; tejelő bivalynak: 13,74 euró; húsmarháknak és ezek keresztezett leszármazottainak: 73,4 euró állatonként. A juhok és kecskék esetében nincs változás, nem kell pénzt visszaadni.

– ANT húshasznú szarvasmarháknak: 2,32 euró állatonként. A juhok és kecskék illetve a tejszubvenció (22,18 euró tonnánként) esetében nincs változás, nem kell pénzt visszaadni.

Popica Marius az APIA Kovászna megyei hivatalának igazgatója érdeklődésünkre elmondta: akik az előzetes számítás szerint kapták meg az állattenyésztési támogatást, azoknak vissza kell fizetniük a különbséget.

A visszafizetendő összegekről értesítik a gazdákat. A pénzt vissza lehet utalni az APIA-nak, de kérhető, hogy a visszafizetendő összeget tartsák vissza az ezután kifizetendő állattenyésztési támogatásokból – részletezte az igazgató.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2018-03-27: Magazin - :

Sebestyén Ádám székely mesemondó verseny

Megtartották szombaton a Sebestyén Ádám nevét viselő és huszonegyedik alkalommal megrendezett székely mesemondó versenyt a Bács-Kiskun megyei Vaskúton. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a vetélkedő megnyitóján elmondta: a mesemondó versenyt az idén a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Mátyás király-emlékév jegyében rendezik meg.
2018-03-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Író-olvasó találkozó
Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval A hetedik címmel találkozhat a közönség ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író, házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. Bodor Ádám könyvei a rendezvény helyszínén kedvezményes áron megvásárolhatók, dedikáltathatók.