Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2018. március 28., szerda, Belföld

ÚJABB AUTÓPÁLYA IGÉRET. „Egészen biztosan” elkészül az idei év végéig 60 kilométer autópálya – ígérte újfent hétfőn, a Capital gazdasági hetilap által szervezett, infrastrukturális fejlesztési témákat körüljáró konferencián Ştefan Ioniţă, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) vezérigazgatója.

  • Kép alá: Néhány szakaszt csak befejeznek idén. Fotó: cotidianul
    Kép alá: Néhány szakaszt csak befejeznek idén. Fotó: cotidianul

Olyan szakaszokról van szó, amelyeken már igen előrehaladott a munkáltatok állapota. Júniusban elkészül a rég várt Szamost-híd, aminek köszönhetően átadható lesz a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakasza. A Szászsebes–Torda sztrádából a 3-as és a 4-es szakaszt ígéri biztosra az útügyi társaság vezetője, ami 24 kilométert jelent, Lugos és Déva között pedig 22,5 kilométeren száguldozhatnak az autósok. Marosugra és Marosvásárhely között 10 kilométernyi aszfaltcsíkot ígér Ioniţă, aki szerint Marosugra és Aranyosgyéres között is megépül egy 3,6 százalékos szakasz, ám az idén még nem lesz bekapcsolva a „körforgásba”. Ioniţă a felmerülő gondokra is kitért felszólalásában. Elsőként a közbeszerzésekre vonatkozó törvényeket említette, a fellebbezésekre vonatkozó előírások miatt áll ugyanis nagyon sok beruházás. (Krónika)

MEGTARTANÁK. Első házként elutasította a szenátus hétfőn a „civil” különnyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. A tervezet elutasítását 81 szenátor támogatta, 36-an ellene szavaztak, és egy honatya tartózkodott. A jogszabálykezdeményt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy a különnyugdíjak rendszerével „sérül a hozzájárulás elve, és torzul a nyugdíjrendszer, miközben a költségvetési források korlátozottak”. A törvényjavaslat értelmében csak a katonai, illetve az ügyészeknek és bíráknak járó különnyugdíjat őriznék meg, előbbire ugyanis más NATO-tagállamokban is van példa, utóbbi pedig szerepel a Velencei Bizottság ajánlásaiban. Florina Presadă MRSZ-es szenátor azzal érvelt a különnyugdíjak megszüntetése ellen, hogy 2017 első félévében több mint hárommilliárd lejt fordítottak az államkasszából a civil és katonai különnyugdíjakra. A kedvezményezett civilek száma meghaladja a nyolc és félezret, ezek volt diplomaták, ügyészek, bírák, jegyzőkönyvvezetők, a parlament egykori tagjai, pilóták, számvevőszéki könyvvizsgálók. (Agerpres)

FONTOS KÉRDÉSEK. Népszavazást kell tartani a család fogalma alaptörvénybe foglalt meghatározásának módosításáról, a törvényhozás nem hagyhatja figyelmen kívül hárommillió román állampolgár támogatását ebben a kérdésben – jelentette ki hétfőn Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök. Továbbá úgy vélte a lépéstől Románia nem válik kevésbé liberális országgá, mert ugyanakkor törvénybe tervezik foglalni az élettársi kapcsolat kérdését, hogy „a más típusú kisebbségekhez tartozóknak is konfortérzetet biztosítsunk”. Utóbbi kapcsán Liviu Dragnea a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt elnöke is megszólalt, kijelentve: az alkotmánymódosításra vonatkozó törekvések mellett szükség van egy törvényre, amely a regisztrált élettársi kapcsolatra vonatkozik, mert nem hagyható figyelmen kívül egy kisebbség helyzete. Mint ismert a képviselőház első házként 2017. május 9-én fogadta el a családnak az alkotmányban leszögezett meghatározásának módosítását célzó polgári kezdeményezést, amelyet 3 millió állampolgár írt alá. A módosított változatban leszögeznék, hogy a család egy férfi és egy nő szabad elhatározásból kötött házasságán alapul. A javaslatról a szenátus hozza meg a végső döntést, majd népszavazást kell kiírni. Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes szintén hétfőn arról beszélt, hogy várhatóan májusban írhatják ki a népszavazást. (Maszol/Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2018-03-28: Közélet - Váry O. Péter:

Kritikáról, ételről-italról és egyéb írói dolgokról (Bodor Ádám Sepsiszentgyörgyön)

Idei erdélyi körútja első stációján tegnap délután a sepsiszentgyörgyi közönség vendége volt Bodor Ádám Kossuth-díjas író, aki éppen Párizsból érkezett Háromszékre – beszélgetőtársa, Murányi Sándor Olivér író tehát eminnen indította a beszélgetést, mely aztán amolyan bécsi keringővé alakulva járta körül az irodalom és az alkotás kérdéskörét. Olyannyira, hogy az író Bodor Ádám műhelytitkai tényleg titkok maradtak. Viszont így annál többet mesélhetett magáról – és olykor ez többet ér minden irodalomelméleti eszmefuttatásnál.
2018-03-28: Belföld - :

Románia szívesen egyesülne Moldovával (Ünnepi ülés a parlamentben)

Besszarábia és a „Román Anyaország” egyesülésének századik évfordulója alkalmából fogadott el tegnapi díszülésén ünnepélyes nyilatkozatot a bukaresti parlament, amelyben legitim törekvésnek nevezik a Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesítésének óhaját, és leszögezik: a román–moldovai újraegyesítés a moldovai állampolgárokon múlik. A díszülésen egyébként az RMDSZ honatyáit lehurrogták, mivel tartózkodtak a nyilatkozat elfogadásától.