Mi, hol, mikor

2008. július 18., péntek, Mi, hol, mikor?
Segélyakció

Hajnal Attila, a Kovásznai Megyei Paintball Klub igazgatója és Papp Adolf, a Vö­röskereszt megyei szervezetének igazgatója holnap 15―21 óráig a sepsiszentgyörgyi stadionban Ne engedd el Pannika kezét! mottóval szervez családi, szabadidős tevékenységekkel teli vidám rendezvényt, amelyen a gyermekek és szüleik kipróbálhatják a lovaglást, az íjászatot, a paintballt, falmászást, céllövést, ügyességi versenyeken vehetnek részt.

A tervük, hogy Borbáth-Szőcs Panni felépülésének támogatására legkevesebb 5000 lejt gyűjtsenek össze, családonként 50 lejes hozzájárulást várnak. Kérik, ma 20 óráig jelezzék az érdeklődők részvételi szándékukat, a végleges létszámot közzéteszik a www.ppz.ro honlapon. Jelentkezési lehetőségek: telefon: 0748 300 142, 0721 846 777, e-mail: attila@ppz.ro.

Fúvóstalálkozó

A rétyi Kováts András Fúvósegyesület és Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa szervezésében a hét végén megyeközi fúvóstalálkozót tartanak külföldi zenekarok részvételével. Ma 18 órakor megnyitó Réty központjában. Szombaton 16 órától Sepsiszentgyörgy belvárosában a makói Bartók Ifjúsági Zenekar, a Siófoki Fúvósegyüttes, a Mezőhegyesi Fúvószenekar vonul fel és koncertezik. Vasárnap 10 órakor Rétyen felvonulással kezdődik a találkozó, majd a Sport- és Kulturális Központban fellép a jelen levő tizenegy zenekar: Brassó megyéből a barcaújfalusi Slapnicar Albert Fúvósegyesület, Hargita megyéből a csíkmadarasi fúvószenekar, az udvarhelyszéki fúvószenekar, Magyarországról a makói Bartók Ifjúsági Zenekar, a Siófoki Fúvósegyüttes, a Mezőhegyesi Fúvószenekar, a lengyeltóti Brass Band Ifjúsági Fúvósegyüttes, Há­romszékről a rétyi Antos János Általános Iskola és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola kihelyezett osztályának gyermek-fúvószenekara, az uzoni Atlantisz Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettcsoport, a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület, valamint a házigazda együttes.

Falunapok

Dálnokon holnap 6 órakor a Gidófalvi Fúvószenekar ébresztője, 13 órától Márton László polgármester megnyitóbeszéde, 13.15 órától Kónya Ádám a dálnoki Veress családot méltatja, 14 órától a Gidófalvi Fúvószenekar előadása, 14.30 órától a helyi iskolások moderntánc-előadása, 15 órától a Folker együttes népzenét játszik és néptáncot tanít gyermekeknek, 16 órától a helyi iskolások néptáncelőadása, 16.30-tól István Ildikó és barátai erdélyi népdalokat, 17.30-tól Veress László színművész székely történeteket ad elő, 18.30-tól Sandrini és Leone bűvészműsora, 19.30-tól La Fiesta tánccsoport, 20.30-tól Szende világslágereket, 21.30-tól Lucasso pop-dance-számokat ad elő, 23 órától utcabál a Toto Band együttessel.

Illyefalván az Illés-napok mai programja: 20 órakor megnyitó a vártemplomban, a polgármester köszöntője után reneszánsz koncert, fellép a sepsiszentgyörgyi Aulos kamarazene-együttes. Szombaton 8 órától futballmérkőzések a sportpályán, 9 órakor a László Lukács Általános Iskola udvarán gyülekező az aratóversenyre, a résztvevők az uzoni Atlantisz Fúvószenekar és a mazsorettcsoport kíséretével vonulnak a verseny helyszínére, 13 órától munkalószemle a sportpályán, 15.30 órától az újszülöttek, a falu legidősebb embere és a nagykorúvá váló fiatalok köszöntése a szabadtéri színpadon, 16 órától ügyességi versenyek, 19.30 órától az Ida Aerobic műsora, 21 órától utcabál.

Szentkatolnán holnap 15 órakor ünnepélyes megnyitó, Tusa Levente polgármester köszöntője, 15.30 órától a kézdivásárhelyi Református Kollégium Csipet csapat társaságitánc-együttesének előadása, 15.30 órától robogó- és quad-bemutató (gyermekeknek ingyenes séta), 16 órától a Fürge kezek kézimunkakör kiállítása, arcfestés és gyöngyfűzés, 16.30 órától a márkosfalvi népdalverseny győzteseinek előadása, 17 órától tokányfőzőverseny, 17.30 órától óvodások és iskolások műsora (cigánytánc, szavalatok, ének), 18 órától a csernátoni Pántlika Néptánccsoport fellépése, 20 órától a tokányfőzőverseny kiértékelése, 20.30 órától fellép a Másfél Deci együttes, 21.30 órától Mr. Kaly szórakoztatja a közönséget, 22.30 órától diszkó DJ Szaporával és DJ Cegyvel.

Ozsdolán a központi iskolaudvaron–sporttelepen holnap 8 órától minifoci-bajnokság, 13 órától a kézdivásárhelyi ifjúsági fúvószenekar és mazsorettcsoport műsora, 14 órától ünnepélyes megnyitó, 15 órától sportvetélkedők és métabajnokság, főzőverseny, 19.30-tól a Hangyaboly Óvoda és a Kún Kocsárd Általános Iskola közös szórakoztató műsora, 21 órától Angie (Kovács Enikő), 21.45-től a Szivárvány együttes, 22.30-tól a Kwitt együttes előadása, 23.15-től utcabál, zenél a Karaván együttes.

Áramszünet

Ma 9—14 óráig Szörcsén és Depsőben szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyeletes gyógyszertár

Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia patika (telefon: 0267 315 607) teljesít szolgálatot.

Laboratóriumi szolgálat

A Pro Vitam-laboratóriumokban — Sepsiszentgyörgyön: Testvériség sétány 2/1/3., Kézdivásárhelyen: Béke utca 11. szám — szombatonként 8—13 óráig vesznek vért analízisekhez.

Kerékpártábor

Július 20—27. között bringatábornak ad otthont a prázsmári pisztrángtenyészde. Szállás sátorban, étkezés biztosítva. Jelentkezni és érdeklődni a 0727 387 067-es telefonon lehet.

Árverés

Sepsiszentgyörgyi sportbarátok meghívnak minden érdeklődőt július 21-én, hétfőn 19 órára a Tribel vendéglőbe egy jótékony célú árverésre, melyen kalapács alá kerülnek értékes sportmezek, sportereklyék. A bevételt a beteg három és fél éves Borbáth-Szőcs Panni kezelésére ajánlják fel.

Kétgólos vereség Kolozsváron

Kétgólos vereséget szenvedett a magyar csapat a román együttestől Kolozsváron a pekingi olimpiára készülő női kézilabda-válogatottak barátságos mérkőzésén. Három vendéggóllal indult a mérkőzés, a megzavarodott rivális szakvezetője szokatlanul hamar, a 4. percben időt kért. Ez hatott, mert a 12. percben már egyenlő volt az állás (6—6), az egyre agresszívebben védekező románok azonban ekkor még nem tudtak fordítani. A magyarok újítottak, és megint elléptek (7—10), de hamarosan ismét felpörgött a vendéglátók alakulata, amely a szünet előtti utolsó percben vezetett először. A folytatásban, Vérten kiállítása alatt 16—14 lett az állás, de a románok lendületét azonos létszámnál sikerült megtörni. Folytatódott a kemény csata, amelyben jobbak voltak a románok, akik negyedórával a vége előtt 23—19-re elhúztak. A hajrában Pálinger megint remekül védett, ám a támadójáték akadozott, így nem igazán volt esély az egyenlítésre. A találkozó eredménye: Románia—Magyarország 27—25 (13—13). A két gárda ma Nyíregyházán ismét megmérkőzik.

Balzsay világbajnoki címért bokszolhat

Balzsay Károly a Boksz Világszervezet nagyközépsúlyú világbajnoki címéért léphet szorítóba legközelebb a kanadai Jean Pascal ellen. A kategória trónja azután üresedett meg, hogy Joe Calzaghe lemondott róla. Így a WBO ranglistájának első (Balzsay) és második (Pascal) öklözője küzdhet meg az övért. A szervezet már a versenytárgyalás dátumát és helyét is kiírta: arra jövő kedden a Puerto Ricó-i San Juanban kerül sor a két bokszoló klubja között. A mérkőzést a versenytárgyalást követő 45—90 napon belül meg kell rendezni. Ez azt jelenti, hogy az interkontinentális bajnoki címet birtokló magyar öklöző (19 győzelem, 0 vereség) október 31-ig megvívja első világbajnoki címmérkőzését.

Pistorius elmaradt az olimpiai szinttől

Nem sikerült megfutnia a pekingi olimpiai induláshoz szükséges szintidőt a műlábakkal versenyző dél-afrikai Oscar Pistoriusnak, így már csak abban bízhat, hogy a váltóban bekerül a csapatba. A 21 éves atléta a luzerni viadalon egyéni legjobbját, 46,25 másodpercet futott 400 méteren, ám ez hét tizeddel rosszabb az ötkarikás B-szintnél (45,55). ,,Nem vagyok elkeseredve, mert egész jól sikerült eddig ez az évem. Az pedig a dél-afrikai szövetségtől függ, hogy kapok-e helyet a 4x100-as váltóban. Vasárnapig eldől minden" — mondta Pistorius. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) májusban helyezte hatályon kívül a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) januári határozatát, mely szerint Pistorius nem vehet részt a pekingi seregszemlén, mert karbonszálas művégtagjai — különleges felépítésüknél fogva — előnyt jelentenek számára riválisaival szemben. A paralimpiai bajnok Pistoriusnak születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1484
szavazógép
2008-07-17: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Nem Sarkozy, Írország dönt
Idő előttinek nevezték tegnap Írországban Nicolas Sarkozy francia elnök előző napi javaslatát, hogy tartsanak új népszavazást a szigetországban a lisszaboni EU-szerződésről. Az ír kormánytagok körében felháborodást keltett Sarkozy javaslata. ,,Nagyon-nagyon korai még (egy új) referendumról vagy bármilyen konkrét, követendő politikáról beszélni" — mondta Dick Roche, az ír kormány Európa-ügyi minisztere.
2008-07-18: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, testvér, anyós és jó szomszéd, a szotyori
RÁPOLTI MIHÁLYNÉ
ALBERT ROZÁLIA
életének 72. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2008. július 19-én, szombaton 15 órakor lesz a szotyori református temetőben.
A gyászoló család
901