Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lovagiatlan megnyilvánulás

2018. április 6., péntek, Kármentő
Kuti János

Iohannis államelnök magához rendelte a miniszterelnöknőt, Viorica Dăncilăt és a munkaügyi minisztert, Lia Olguţa Vasilescut, azzal szédítvén őket, hogy intézményeik, az elnöki hivatal és a kormány között jó együttműködést szeretne. A miniszterelnök is azt dalolta, hogy ő is kollaborálni szeretne az elnök úrral. Ezek után a hölgyek, nagy összeborulás reményében, tiszteletüket tették nála. Pedig tudhatták volna, hogy a nők napja már rég elmúlt, és az ortodox húsvétig még van néhány nap. Amúgy is úgy illett volna, hogy az elnök, mint férfi, menjen el húsvéthétfőn locsolni hozzájuk.

Szóval a hölgyek gyanútlanul besétáltak a Cotroceni-palotába, gondolván, hogy a jobb együttműködés serkentése végett biztatásként akár némi dicséretet is besepernek. A dolog jól is indult, az elnök nem állította sarokba őket, és nem térdepeltette kukoricaszemekre sem. Aztán, miután vége lett a randevúnak, férfihez nem méltó módon hátulról, orvul bírálatának hideg zuhatagával, egy közleménnyel nyakon öntötte a hölgyeket. Úriember nem tesz ilyent. Ha találkája van egy nővel, a dolgot diszkéten kezeli. Hát még ha egyszerre kettővel van légyottja?!

Iohannis írásban tette közhírré véleményét az új bértörvényről, amely szerinte ellentmond az egyenlőség és kiszámíthatóság elvének. Egyrészt búsulja, hogy a kormány nem tartotta be a kormánypártok választási ígéreteit, másrészt a fizetésemelések gazdasági következményeit hánytorgatja fel, s hogy csupán papíron emelkedtek a bérek. és ráadásul az infláció is egyre nő. Azt is felemlegette, hogy sokan elégedetlenek a fizetésükkel. És valóban tapasztalhatjuk, hogy nálunk mindenki csakis a más fizetésével lenne megelégedve. Az elnök megfontolt gazdaságpolitikára ösztönzi a kormányt, pedig a miniszterelnök biztosította arról, hogy van fedezet az új bértörvényben előírtak alkalmazására. Iohannis szerint a 25 százalékos fizetésemelést hatástalanította a bérköltségek munkavállalókra való átruházása, és emiatt csak mintegy öt százalékkal nőttek a bérek, amit viszont az infláció visz el. A bíráló hangulatú közleményt látván a miniszterelnök igencsak elcsodálkozott, és ennek ellenére igen-igen udvarias maradt. Annyit mondott, hogy nem engedheti meg magának valakiről azt állítani, hogy hazudik, de nem úgy állnak a dolgok, ahogy az a közleményben olvasható. A munkaügyi miniszter, Olguţa Vasilescu is meglepődött az elnöki kommünikén, és azt szavalta, hogy az előre meg volt írva, mert a tárgyaláson Iohannis egyetértett a kormány politikájával, mert ugyebár már tavaly is voltak nagy-nagy fizetés- és nyugdíjemelések, és az államháztartás mégis a hiánycél alatt maradt. Ha Iohannis meg akarja oldani az ország problémáit, beszéljen a nemzeti bankkal, mert az tudja az inflációt megzabolázni.

Láthatjuk, hogy néha felbukkan pillanatnyi pénzzavar, de az is olyan, mint a pillanatnyi elmezavar, amely elmúlik, sőt, alkalomadtán még enyhítő körülménynek is számít. Egy ideig például arról volt szó, hogy román húsvét előtt kiadják a köztisztviselők bérét és a nyugdíjakat is. De aztán kiderült, hogy a béreket kifizetik, de a nyugdíjat csak azok kapják meg, akik a belügyi szervektől mentek nyugállományba. A magyarázat egyszerű: ha most kiadnák, akkor nagyon sokáig kellene várni a jövő hónapi járandóság kézhezvételéig. Ha nem fizetik ki, akkor a kisnyugdíjasoknak nem lesz lehetőségük elpocsékolni kevéske nyögdíjukat bárányhúsra vagy más luxuscikkre. A volt belügyeseknek, valószínű, nagyobb az illetményük, és ők nem tudják nagy könnyelműen elkölteni, ezért hosszabb ideig kitart. Azt mondják, a pénzzel nincs is gond, de a nyugdíjszelvények kinyomtatása időbe telik. Úgy látszik, a pénznyomtatás sokkal könnyebben megy, és így bármikor lesz pénz a megemelt fizetések honorálására. Legfennebb az infláció nő, de az nem baj, mert legfennebb a fizetések vásárlóereje csökken. Ezen a kormány újabb fizetésemelésekkel segít, majd még több pénzt nyomtat. És így tovább...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1078
szavazógép
2018-04-06: Közélet - Farcádi Botond:

A Fidesz mellett az MPP (Magyarországi választások)

A mi életünket is befolyásolják az április 8-ai magyar országgyűlési választások, a Magyar Polgári Párt mindenkit arra buzdít, éljen szavazati jogával, és irodáikban segítenek is az azonosító nyilatkozatok kitöltésében, a levélszavazatok eljuttatásában a csíkszeredai főkonzulátusra.
2018-04-06: Világfigyelő - :

Összmagyar és összeurópai siker a Minority SafePack

Óriási eredménynek és közös európai sikernek tartja Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, hogy nemcsak összegyűlt, de bőven meg is haladta a szükséges egymilliós határt a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató aláírásainak száma. Jogérvényesítő küzdelmünk végérvényesen európai színtérre került – hangsúlyozta Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő is tegnapi közleményében.