Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Még nincs késő a tavaszi lemosó permetezéshez

2018. április 10., kedd, Gazdakör

Idén már januárban beköszöntött a tavasz. A folytatásban havazás és hideghullámok veszélyeztették a rügyeket, majd a virágzó gyümölcsfákat is. Nem lehetett elkezdeni a rügypattanásban lévő fák, bokrok lemosását sem. Az elmúlt hetek fagyos és esős napjai sem kedveztek a növényvédelmi munkáknak.

  • Illusztráció: shutterstock.com
    Illusztráció: shutterstock.com

Most viszont az látható, hogy a parkokban, fasorokban megindult a munka. Még mindig el lehet végezni a tavaszi lemosó permetezést. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzanak. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől.

A lisztharmatok ellen kénes, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú készítményekkel védekezhetünk.

Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.

Az amerikai lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. A használt vegyszert illetően a döntést bízzák a növényorvosukra.

2017-ben forgalomba került a selyemfényű puszpángmoly feromoncsapdája, amellyel az imágók rajzását és a betelepülésüket követhetjük. Az idei év nagy újdonsága, hogy már a vadgesztenyelevél aknázómoly-előrejelző eszköze is megvásárolható. Mindkét kártevőnél az ún. varsás csapdába helyezik a szűz nőstény molylepke illatanyagát tartalmazó kapszulát. Az összegyűjtött hímek megszámlálása után, a fogási adatokból a szakemberek meg tudják határozni a permetezési időpontokat. (Forrás: agrotrend.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2359
szavazógép
2018-04-10: Gazdakör - Incze Péter:

A program új nyertesei (Vidékfejlesztés)

Az elmúlt napokban az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség négy intézkedés pályázati eredményeit ismertette.
2018-04-10: Sport - :

Babos a korábbi világelsőtől kapott ki (Tenisz)

Babos Tímea három szettben (6:3, 4:6, 3:6) alulmaradt a volt világelső Garbine Muguruza ellen a 250 ezer dollár összdíjazású keménypályás monterrey-i női tenisztorna vasárnapi döntőjében.