Evilági-lemezbemutatóParancsolatok

2018. április 28., szombat, Kultúra

Rendhagyó könyv- és lemezbemutatót tartott Farkas Welmann Éva és a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes: a Békéscsabán élő költő Parancsolatok című versciklusát Orbán Ferenc megzenésítésében, a bibliai ihletésű költemények szerzőjének vallomásaival együtt hallgathatta meg a közönség.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Ahogy Szonda Szabolcs beszélgetőtárs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: a tízparancsolat költői megfogalmazása korántsem elvont, filozofikus formában, hanem nagyon is életes, letisztult, sőt, néhol szikár módon jelenik meg a költeményekben. Így az isteni és emberi szféra nagyon is mai módon találkozik a mindenhatóság és a valóság bensőséges párbeszédében. Ráadásul az Evilági előadásában elhangzó szerzemények, amelyek a kötet szerves részét képező hanghordozón is hallgathatók, kiegészülve Ferencz Zoltán grafikus ultrahang-képeket idéző alkotásaival, összművészeti termékké teszik az igényes kivitelezésű kiadványt.

A ciklus gondolata Farkas Welmann Éva egy korábbi, sepsiszentgyörgyi verseskötet-bemutatója kapcsán született, amikor Orbán Ferenc – épp a hasonló tematikájú versek okán – közös munkára kérte fel a költőt.

Így vers és dal kéz a kézben született, volt olyan költemény, amely épp egy koncert közben íródott – vallotta be a költő, aki azt is kifejtette: a parancsolatokban foglalt intelmek a hívő, mint amilyen ő maga, de a hitet kevésbé élő és gyakorló embereket is megérinthetik.

Úgy dolgozott, hogy egy-egy parancsolatra fókuszálva sok emberrel elbeszélgetett, ezekből a történetekből alakult ki a saját hitén átszűrt, ám mások által is megélt sokszínűség. A parancsolatok ugyanis korántsem kötelezően betartandó intelemként, hanem útmutatóként értelmezhetőek, amelyek kapcsán érdemes feltenni a mindig időszerű kérdéseket, elemezni, válaszokat keresni, hogy megtaláljuk a lelki békét, hogy tudjunk önmagunkkal és másokkal is békében élni.

Ehhez nyújt további érzelmi kötődést a néhol klasszikus (a hanghordozón vonósnégyes is közreműködik, a hétfői bemutatón a vonóst és fúvóst szaxofon-klarinét, illetve hegedű „képviselte”), néhol egészen avangárd hangzásokat ötvöző anyag, amely egyébként általában is jellemző az Evilági zenei világára. A versben megjelenő nézőpontok és a grafikák mellett így újabb dimenzióval erősítik azt a párbeszédet, amit gondolkodó ember aligha kerülhet meg, s ami tulajdonképpen soha nem lezárható.

A könyv a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában jelent meg, a borító és tipográfia Kopacz Attila munkáját dicséri. A zenei anyag felvétele a Hon stúdióban készült, Orbán Ferenc dalszerző mellett a zenei átiratokat Gábor Szabolcs, Lázár Zsombor és Lőfi Gellért jegyzi. Az Evilági tagjai: Babos-Szélyes Margit ének, Gábor Szabolcs szopránszaxofon, EWI, ének, Gyergyai Szabolcs basszusgitár, Lázár Zsombor cselló, Lőfi Gellért zongora, ének, Orbán Ferenc ének, gitár, mandolin, egyebek. Közreműködött: Deák Attila (trombita), Demeter Attila (harsona), Éltes Áron (tenorszaxofon), Gáspár Csaba és Kádár Zsuzsanna (hegedű), Suciu Attila (brácsa) és Pál Gábor (dobok).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2018-04-28: Kultúra - :

Nádasdy Ádám: Az emlékek

Hogy pontosan hogy volt, azt nem tudom.
Az emlékek gazdája én vagyok.
Én veszek nekik sminket és ruhát.
Nem tudom, meztelenül milyenek.
Az emlékek szabadon kóborolnak,
még az se biztos, hogy mind visszajött.
Vagy változott a hajviseletük,
és bosszant, hogyha rájuk ismerek.
Néha óvatlanul megrúgom őket,
ülök rajtuk, szárazra koptatom.
Az emlékek gazdája én vagyok,
csak én tudom, mi volt a címlapon.
2018-04-28: Kultúra - :

Farkas Wellmann Éva: Létezésben egyszer