A MOGYE mellett

2018. április 28., szombat, Belföld

Közel háromszázan tüntettek csütörtök délután a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, illetve a Petru Maior Egyetem várható egybeolvasztása ellen a vásárhelyi Színház téren – számolt be a Krónika.

  • Adam Valerian. Fotó: Szucher Ervin
    Adam Valerian. Fotó: Szucher Ervin

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület szervezte  megmozduláson többnyire idősebbek vettek részt. Ádám Valérián, az egyesület elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: a MOGYE-n nincs biztosítva a jogegyenlőség a magyar tagozat részére. „A többséget képviselő vezetők lépten-nyomon éreztetik, hogy a magyar oktatók és diákok másodrendű állampolgárok. Erre használják fel még az egyetemi autonómia intézményét is” – mondta. A MOGYE magyar tagozatának szenátusi frakciója sajtóközleményben jelezte, elhatárolódik a tüntetéstől. „Az utcai véleménynyilvánítást jelen pillanatban nem tartjuk szerencsés megoldásnak. Számunkra kedvezőtlen fejlemények esetén a jövőben a törvényes érdekérvényesítés semmilyen módszerétől nem zárkózunk el” – írták az egyetem vezető magyar tanárai. A szenátus magyar frakciójának tagjai úgy vélik, a két intézmény egyesítésére vonatkozó eljárást jogi úton kell megakadályozni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2018-04-28: Életutak - Csinta Samu:

Por alatt parázs (Beszélgetés Farkas Árpád Kossuth-díjas és Pro Urbe díjas költővel)

Azt mondja, annak idején őt is megérintette az emberarcú szocializmus eszménye, de vértként védte meg az addig csak félig megértett falusi, kisvárosi gyermekkor tapasztalati világa. Beszélgetés megkésett transzilvanizmusról és nemzedéki vonulásokról a friss Kossuth-díjas és Pro Urbe díjas költővel.
2018-04-28: Belföld - :

Beidézték Dragneát

Megjelent tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészség székhelyén Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt elnöke távozásakor elmondta, ugyanabban az ügyben idézték be, mint utóbbi alkalommal.