Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dálnok jól választott

2008. július 22., kedd, Közélet

Kónya Ádám a falu nagyjairól szól

A falu neves szülöttei előtt való tisztelgés az, ami megkülönbözteti a dálnoki napokat más hasonló rendezvényektől, és ezzel az igényes szellemi műsorszámmal kezdődött a közigazgatásilag négy éve önállósult település negyedik ünnepe.

Tavaly Veress Dániel dráma- és esszéíró emlékére avattak emlékszobát, idén ugyanannak a Veress családnak több kiemelkedő tagjáról tartott rövid, de igen érdekes előadást Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató, kiemelve a família minden jeles személyiségére jellemző, mindig színvonalat teremtő, makacs elszántságot és önzetlen odaadást.

Példaképért tehát nem kell messzire menni Dózsa György szülőfalujából, és az utókor nem is közömbös: a tűző nap elől a téren felállított sátrak árnyékába menekülve mintegy százan hallgatták végig a közösségi múlt eme szeletének bemutatását, Márton László polgármester és a két magyarországi testvérfalu, Cserszegtomaj és Noszvaj vezetőinek megnyitó-, illetve üdvözlőbeszéde után. (A Veszprém és Heves megyei községek egyébként igen jól kiaknázott idegenforgalommal rendelkeznek, innen is van, mit tanulni...) Aztán kezdődött a mulatság: a gidófalvi fúvósok hangulatteremtője után előbb a kicsik, majd fokozatosan a nagyobbak-idősebbek vették át a színpadot és nézőteret, népi és kortárs produkciókkal szolgálva a felszabadult jókedvet. Vasárnap előbb ismét a léleké, a templomi hálaadásé volt az első szó, utána a nemes küzdésre nevelő sportnak szenteltek pár órát, délután ismét a szórakoztató műfajok kerültek előtérbe, és a zárórendezvénynek is megadták a módját: a tűzijáték már nem csak a városiak kiváltsága, a falusi gyermekek osztatlan örömére és a kutyák roppant megrökönyödésére.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2051
szavazógép
2008-07-22: Közélet - Iochom István:

Nemzetközi fúvóstalálkozó Rétyen

Immár harmadik éve nem a Tavirózsa motel közelében, hanem a község Sport és Kulturális Központjának szabadtéri színpadán mutatkoznak be a zenekarok. Vasárnap a lengyeltóti Brass Band Fúvósegyesület, a rétyi Antos János Iskola és a sepsiszentgyörgyi Tanulók Klubjának gyermek fúvósegyüttese, a barátosi Ferenc Ernő Református Fúvósegyesület, a mezőhegyesi ifjúsági fúvószenekar, a rétyi Kováts András Fúvósegyesü­let zenekara, a siófoki Fúvósegyesület, a csíkmadarasi fúvószenekar, az uzoni Atlantisz Fúvószenekar és a makói fúvószenekar lépett fel.
2008-07-22: Máról holnapra - Mózes László:

Utóhang Tusványosról

Bálványos árnyékában tizenkilencedik alkalommal engedték le tehát a lobogót, és kezdhetik a huszadik, vélhetően jubileumi felhozatallal jelentkező, jövő évi rendezvény szervezését.
A tusványosi folyamat lényege nem csak a meghatározó politikai, társadalmi, környezetvédelmi kérdések felvetésében rejlik, nem ezért fokozottan figyelemre méltó e nagykorúvá vált szeánsz, s még csak azért sem, mert egyfajta — kissé egyoldalú — magyar—román párbeszéd színhelye, magyar nemzetpolitkai műhely, hanem mert esélyt teremt a világban tájékozódni kívánó fiataloknak arra, hogy találkozzanak számukra érdekes gondolatokkal, alkotókkal, akár politikusokkal is.